2012-03-16 14:36:39
Φωτογραφία για Νέες ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους
Δεν συμψηφίζονται με οφειλές καταθέσεις έως 2.000 ευρώ Τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις με τα προεδρεία των Ειρηνοδικείων και εκπροσώπους των καταναλωτών και των τραπεζών.

Όπως είπε σε σχετική ημερίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της ΕΚΠΟΙΖΩ, το πακέτο που έχει καταρτίσει η Γ.Γ Καταναλωτή προβλέπει μεταξύ άλλων και το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό έως 2.000 ευρώ, το υπόλοιπο του οποίου η τράπεζα δεν θα μπορεί να συμψηφίσει με οφειλές του.

Επιπλέον, δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για τον οφειλέτη η απόπειρα εξώδικης ρύθμισης των χρεών πριν την κατάθεση αίτησης για δικαστική ρύθμιση.

Η περίοδος ρύθμισης θα είναι πέντε έτη και θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης. Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης, υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσό αυτό και μέχρι ένα έτος από τη λήξη της περιόδου ρύθμισης.


Σε περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

Το ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, την εξόφληση του οποίου πρέπει να ρυθμίσει για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των είκοσι ετών χρονικό διάστημα.

Σε περιπτώσεις που οι απαιτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρηθεί σε εταιρείες εδρεύουσες στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα, ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.

Η ρύθμιση των χρεών γίνεται συλλογική, δηλαδή πρέπει να αφορά τα χρέη όλων των πιστωτών, ενώ προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ποσού που θα κληθεί αναδρομικά να καταλάβει ο οφειλέτης, σε περίπτωση αύξησης των μηνιαίων καταβολών με την εφετειακή απόφαση.

πηγή:sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ