2012-08-01 15:09:33
Φωτογραφία για Η Ελλάδα το πιο καυτό πρόβλημα για τις αγορές
By James Mackintosh

Οι αγορές μπορούν να είναι μονόχνωτες σε βαθμό που φτάνει την εμμονή. Σύμφωνα με αυτές, τίποτε δεν μετρά περισσότερο από τη σημερινή συνάντηση της αμερικανικής Federal Reserve και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

 Οι αποφάσεις των δυο κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση αλλά καμία από τις δυο δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια προσωρινή ανάσα. 

 Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αγνοούν τουλάχιστον τρία τεράστια προβλήματα, τα οποία γνωρίζουν καλά. Το πιο άμεσο είναι η Ελλάδα, η οποία έχει απλώς απομακρυνθεί από το προσκήνιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Οι αγορές επικεντρώθηκαν στα σημαντικότερα προβλήματα της Ισπανίας. 

Ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουν φθάσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα,υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών της χώρας, και καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. 


Οι πολιτικοί της αντιστέκονται ακόμη στις περικοπές που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της. Ωστόσο, οι επενδυτές υποθέτουν ότι η ευρωζώνη θα δώσει απλώς περισσότερα χρήματα.

Το επόμενο πιο προφανές πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό κενό στις ΗΠΑ. Η προοπτική αυτόματων περικοπών δαπανών και αύξησης των φόρων τον Ιανουάριο έχει αναλυθεί ευρέως -αλλά δεν είχε κάποια σοβαρή επίπτωση στις αμερικανικές μετοχές, με τους δείκτες να καταγράφουν άνοδο 9% από τα χαμηλά στα οποία υποχωρούσαν πριν τις ελληνικές εκλογές.  Η παρολίγον χρεοκοπία των ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο μας προσφέρει ένα παράδειγμα. Τότε, τα Credit Default Swaps παρέπεμπαν σε αυξανόμενη ανησυχία για πολλούς μήνες, αλλά οι επενδυτές μετοχών το αντιλήφθηκαν μόνο όταν πλησίασαν οι κρίσιμες ημερομηνίες. Τώρα, τα CDSπαραμένουν επίμονα ακριβά τη στιγμή που οι μετοχές "τρέχουν", σπάζοντας έτσι την στενή τους διασύνδεση.

Πολλοί αναλυτές περιμένουν ότι οι μέτοχοι θα αρχίσουν να ανησυχούν σταδιακά, όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου - αν και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τότε. 

Η Κίνα είναι το τρίτο ρίσκο, αν και σε αυτή την περίπτωση, αυτό που φαίνεται να αγνοείται είναι η άποψη των εγχώριων επενδυτών. Οι αγορές αποτιμούν μια επιβράδυνση, όχι μια κινεζική κρίση. Ωστόσο, το χρηματιστήριο της χώρας -στο οποίο δύσκολα μπορούν να επενδύσουν ξένοι επενδυτές- υποδηλώνει κάτι χειρότερο: Την Τρίτη υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2009 ενώ έχουν υποχωρήσει 39% από τα πρόσφατα υψηλά τους. 

Κάποιες φορές οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι κρύβονται μπροστά στα μάτια μας... 

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ