2012-03-17 12:20:04
Φωτογραφία για Ο Τζέφρι Σακς προτείνεται ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Είκοσι έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι Δημοκρατικοί, ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να υποδείξει άμεσα τον καθηγητή της Οικονομίας Τζέφρι Σακς ως μοναδικό υποψήφιο των Ηνωμένων Πολιτειών για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Κατά τα τελευταία έτη, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανώτατους προϊσταμένους είτε πολιτικούς σταδιοδρομίας είτε έναν τραπεζίτη με παρουσία στην 'Γουόλ στριτ' οι οποίοι όμως, στερούντο της επαρκούς εμπειρίας ή των αναγκαίων γνώσεων στον τομέα της πολιτικής για τη διεθνή ανάπτυξη», γράφουν στο υπόμνημά τους προς τον πρόεδρο Ομπάμα οι 26 Δημοκρατικοί βουλευτές.

«Αντιθέτως ο καθηγητής Σακς είναι ένας επαγγελματίας του τομέα της ανάπτυξης, η οποία επιλύει τα προβλήματα», προσθέτουν οι ίδιοι.

Σήμερα ο καθηγητής Σακς διευθύνει το Earth Ιnstitute, που υπάγεται στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, επίσης είναι ένας από τους ειδικούς συμβούλους του γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Η καταληκτική διορία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η 23η Μαρτίου.


Ο κ. Ρόμπερτ Ζέλικ, που είναι ο σημερινός πρόεδρος του διεθνούς οικονομικού Οργανισμού, είναι ο 11ος Αμερικανός που εξελέγη στο αξίωμα. Η θητεία του κ. Ζέλικ λήγει την 30η Ιουνίου, φέτος.

Έχουν πάντως ήδη ακουστεί και οι υποψηφιότητες των Τζον Κέρι, Δημοκρατικού γερουσιαστή, όμως εκείνος δηλώνει πως «δεν ενδιαφέρεται», της πρέσβειρας Σούζαν Ράις, της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, αλλά και του οικονομολόγου Λόρενς Σάμερς.

Παραδοσιακά, την μεν Παγκόσμια Τράπεζα διευθύνει σε ανώτατο επίπεδο Αμερικανός, το δε ΔΝΤ Ευρωπαίος. Το ΔΝΤ εποπτεύει, χρηματοδοτεί εθνικές οικονομίες κρατών μελών του, στο σύνολό τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά τομεακά προγράμματα υποδομών κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανάρπαστο το αλεύρι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανάρπαστο το αλεύρι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ