2012-03-17 12:46:21
Φωτογραφία για Άρχισε η ψηφοφορία του Ανωτάτου Συμβουλίου για το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013 στην Κύπρο
Άρχισε πριν λίγο και ολοκληρώνεται στις 4.00μμ η ψηφοφορία του Ανωτάτου Συμβουλίου για το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2013. 1003 μέλη του Ανωτάτου έχουν να επιλέξουν μεταξύ του... Προέδρου του Κόμματος Νίκου Αναστασιάδη και της Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στην «Α» για τις σημερινές διαδικασίες , τονίζει ότι ο ΔΗΣΥ θα βγει ενισχυμένος από το όποιο αποτέλεσμα. Παράλληλα αναφέρει ότι τόσο ο κόσμος του ΔΗΣΥ όσο και ευρύτερα οι πολίτες θα πεισθούν για τις δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια του κόμματος. «Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τη σημαντικότατη απόφαση που καλείται να λάβει ο Δημοκρατικός Συναγερμός τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Γεωργιάδης. 

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου το οποίο θα συνέλθει στις 10.30 το πρωί στο «Χίλτον Πάρκ» στη Λευκωσία, σχετίζεται όπως τόνισε με την πιο κρίσιμη και καθοριστική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
. «Σχετίζεται», πρόσθεσε, «με την ανάγκη να αλλάξει ο τόπος πορεία να μπορέσει να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία μας έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Σχετίζεται με την ανάγκη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, να οδηγήσουμε τον τόπο μπροστά. Ολα αυτά προδιαγράφουν και προσδιορίζουν τη σημασία της σημερινής συνόδου, τη σημασία της απόφασης και δεν μπορεί παρά να τονιστεί το γεγονός ότι αυτή η απόφαση λαμβάνεται μέσω μιας διαδικασίας ανοικτής, διαφανούς και απόλυτα δημοκρατικής».

ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗΚληθείς να σχολιάσει εάν αποτελεί για τον ίδιο έκπληξη η υποψηφιότητα της κας Θεοχάρους, είπε ότι, δεν υπάρχουν εκπλήξεις όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες το καταστατικό του Δημοκρατικού Συναγερμού προβλέπει. «Και η κα Θεοχάρους και ο κ. Αναστασιάδης και όλοι μας στο ΔΗΣΥ» είπε, «έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες και είναι απόλυτο δικαίωμα της κας Θεοχάρους να διεκδικήσει το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου της δημοκρατίας. Είναι το ίδιο δικαίωμα άλλων στελεχών που έχουν αποφασίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι και είναι τελικά δικαίωμα και υποχρέωση όλων μας συλλογικά να κάνουμε την επιλογή μας». 

Σε παρατήρηση ότι μπορεί να θεωρηθεί ως αμφισβήτηση του ηγέτη του κόμματος η ενέργεια της Ευρωβουλευτίνας του κόμματος, και ενδεχομένως να βγει πληγωμένος ο ΔΗΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε κάτι τέτοιο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κόμμα θα εξέλθει ενισχυμένο και δεν μπορεί να αποτελεί πλήγμα η εφαρμογή των δημοκρατικών διαδικασιών. «Ούτε εγώ ούτε ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης», σημείωσε, «θεωρεί την υποψηφιότητα Θεοχάρους ως πράξη εχθρική η πράξη υπόσκαψης. Είναι το Ανώτατο Συμβούλιο που θα λάβει αποφάσεις, όχι ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε η κα Θεοχάρους, αλλά συλλογικά τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου και η όποια απόφαση δεν μπορεί παρά να δυναμώνει και να ενισχύει την προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να ηγηθεί της προσπάθειας για αλλαγή και απαλλαγή από τα βαρίδια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ».

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣΌσο για το πως μπορεί να ερμηνευτεί από τις πλατιές μάζες η πράξη της κας Θεοχάρους, είπε ότι είναι πεπεισμένος πως η κοινωνία θα εκτιμήσει το γεγονός ότι στον ΔΗΣΥ οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, στη βάση παζαριών και μεθοδεύσεων που παραπέμπουν σε περασμένες εποχές, αλλά λαμβάνονται μέσω ανοικτών δημόσιων και απόλυτα δημοκρατικών διαδικασιών. «Αυτό επιθυμεί και επιζητά η κοινωνία» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου, «τη διαφάνεια και τη δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων και γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε θα πρέπει να επιχειρήσουμε το ξεκίνημα αυτής της μεγάλης προσπάθειας για την αλλαγή στη διακυβέρνηση». 

Σε παρατήρηση ότι στις δηλώσεις της η κα Θεοχάρους αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιλεγεί από το Ανώτατο να κατέλθει ως ανεξάρτητη υποψήφια γα την προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι το σύνολο των μελών και φίλων του ΔΗΣΥ αλλά και των πολιτών που προσβλέπουν και περιμένουν πολλά από την παράταξη, επιθυμεί ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από όλους. «Δεν μπορώ να διανοηθώ και δεν θα ανεχθεί ο κόσμος του ΔΗΣΥ την όποια διαφορετική συμπεριφορά που θα ισοδυναμεί με ασέβεια προς μιαν εξόχως δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΟ κ. Γεωργιάδης έδωσε και την εξήγηση γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν άσκησε το δικαίωμα που του παρέχει το καταστατικό του κόμματος να διορίσει ως μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου επιπλέον 30%. Όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί η λήψη της απόφασης να γίνει από τα εκλελεγμένα και μόνον μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου για να μην υπάρχει καμία υπόνοια αλλοίωσης της πραγματικής βούλησης της βάσης του ΔΗΣΥ. 

Πρόκειται για ένα Ανώτατο Συμβούλιο το οποίο είναι πλήρως ανανεωμένο μέσω πολιτειακών και κομματικών διαδικασιών που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες βδομάδες και μήνες. Αποτελείται από όλους όσους έχουν εκλεγεί, στις βουλευτικές εκλογές, από τις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές, Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Σχολικούς Εφόρους, το σύνολο του Πολιτικού Γραφείου το οποίο έχει πρόσφατα ανανεωθεί μέσω κομματικής εκλογικής διαδικασίας, το σύνολο των επαρχιακών γραμματειών και επαρχιακών συμβουλίων με τους αντιπροσώπους τους στο Ανώτατο Συμβούλιο που επίσης έχουν εκλεγεί προ 15θημέρου, από εκπροσώπους της Νεολαίας μας, ΝΕΔΗΣΥ και Πρωτοπορίας που αποτελούν το 15% του συνολικού αριθμού των μελών του σώματος. Είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση της βάσης του ΔΗΣΥ. Άτομα τα οποία έχουν εκλεγεί κατευθείαν από τους πολίτες και τα μέλη του ΔΗΣΥ. Ο συνολικός αριθμός που συμμετέχουν σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο ανέρχεται σε 1003 μέλη και η μέση ηλικία τους είναι 49 ετών.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΑυτό που αποτελεί πεποίθηση και δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη είναι να πορευτεί σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία, είπε ο κ. Γεωργιάδης, στην βάση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος, ενός αξιόπιστου σχεδιασμού για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι προσπάθεια ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών ή κομματικής επικράτησης. Είναι προσπάθεια και ευθύνη για να ξαναφέρουμε την Κύπρο σε μια πορεία αξιοπρέπειας ανάπτυξης και προόδου Στη βάση αυτής της προγραμματικής πρότασης επιθυμία είναι να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΑΚΕΛ, όχι για διαμοιρασμό αξιωμάτων όπως πιθανόν συνέβαινε παλαιότερα, αλλά στη βάση επιβεβαίωσης των πολιτικών συγκλίσεων που θα επιτρέψουν να κινηθούμε πλέον στη βάση της συλλογικότητας και της συνεννόησης. 

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε, είναι προετοιμασμένος να επιχειρήσει έναν ειλικρινή γόνιμο διάλογο στη βάση του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας. Είναι απόλυτα σεβαστές οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Το διαφορετικό σημείο εκκίνησης ή διαφορετική αφετηρία που πιθανώς κάποιοι επιλέγουν, καταγράφουμε τους προβληματισμούς και ανησυχίες τους, αλλά την ίδια ώρα είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι αργά ή γρήγορα μπορεί και πρέπει να προσδιοριστεί το πεδίο συνεργασίας.  Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ