2012-03-18 05:25:05
Φωτογραφία για Τελικά, τα νετρίνα δεν ταξιδεύουν γρηγορότερα από το φως
Στα τέλη Σεπτεμβρίου,οι φυσικοί σε όλο τον κόσμο συγκλονίστηκαν από την ανακοίνωση Ιταλών επιστημόνων ότι η ταχύτητα των νετρίνων ήταν υψηλότερη... από αυτή του φωτός κατά 60 νανοδευτερόλεπτα, καθώς αυτή η ανακάλυψη αντέκρουε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Τελικά όμως, τα υποατομικά σωματίδια (νετρίνα) που εντοπίστηκαν από Ιταλούς επιστήμονες της ομάδας Opera να ταξιδεύουν πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός δεν θα ανατρέψουν τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν και τη σύγχρονη φυσική. Μια άλλη ομάδα επιστημόνων, που είχε αναλάβει να ξεδιαλύνει το μυστήριο, διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις εκείνες ήταν λανθασμένες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το CERN.

Σύμφωνα με την ομάδα ICARUS του CERN "η ταχύτητα των νετρίνων δεν ξεπερνά εκείνη του φωτός", συμπέρανε ο Νομπελίστας φυσικός και εκπρόσωπος της ομάδας, Κάρλο Ρούμπια.

Οι νέες μετρήσεις έδειξαν ότι τα νετρίνα δεν ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). "Αρχίζουμε να έχουμε τεκμήρια με βάση τα οποία τα αποτελέσματα του πειράματος Opera οφείλονται σε ένα λάθος στις μετρήσεις", είπε ο διευθυντής ερευνών του CERN, Σέρτζιο Μπερτολούτσι.


Στην ανακοίνωσή του το CERN σημειώνει ότι πολλές άλλες επιστημονικές ομάδες θα προχωρήσουν σε νέες μετρήσεις τον Μάιο "ώστε να καταλήξουν σε μια οριστική ετυμηγορία".

Οποια και αν είναι τα αποτελέσματα πάντως, η ομάδα του πειράματος Opera "συμπεριφέρθηκε με άψογη επιστημονική ακεραιότητα, υποβάλλοντας τις μετρήσεις της και ζητώντας να γίνουν ανεξάρτητες μετρήσεις. Έτσι λειτουργεί η επιστήμη", τόνισε ο Μπερτολούτσι.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ