2012-08-28 14:00:16
Φωτογραφία για ΔΕΙΤΕ: Εθελοντές σώζουν τα κοάλα
Φωτογραφίες από τη δράση τους στην Αυστραλία...

Αγώνα για την επιβίωσή τους στο σύγχρονο κόσμο δίνουν τα κοάλα της Αυστραλίας. Με τη μαλακιά γκρι γούνα τους και τη χαριτωμένη μουσούδα τους μπορεί να τα αγαπούν σε πολλά μέρη της Γης, η ζωή τους όμως δεν είναι και τόσο ρόδινη.Ο Αμερικανός φωτογράφος Joel Satore πέρασε τρεις εβδομάδες στο Queensland και αποτύπωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το είδος αλλά και τη φροντίδα από τους ανθρώπους.

Κάποτε, δέκα εκατομμύρια κοάλα ζούσαν στα δάση ευκαλύπτων που εκτείνονταν σε μήκος περίπου 2.400 χιλιομέτρων στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Σήμερα μόλις 2000 ζουν στην «Ακτή των κοάλα». Στις αρχές του 20ου αιώνα το μαρσιποφορο σχεδόν εξαφανίστηκε από κυνηγούς που εξήγαν τη γούνα του στην Ευρώπη και την Αμερική. Στις αρχές τις φετινής χρονιάς τα κοάλα μπήκαν και πάλι στη λίστα με τα απειλούμενα είδη.

Το φυσικό τους περιβάλλον καταστρέφεται για να επεκταθούν πόλεις και χωριά ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν λόγω αυτοκινήτων, σκύλων, φορτηγών και συρματοπλεγμάτων.


Ομάδες εθελοντών, μεταξύ άλλων από τις οργανώσεις Sunshine Coast Koala Wildlife Rescue και Moreton Bay Koala Rescue Team, εργάζονται για να προστατεύσουν το κοάλα από την εξαφάνιση.

Παρά τη χαριτωμένη όψη τους τα ενήλικα κοάλα δεν είναι εύκολη υπόθεση: τα νύχια τους είναι πολύ αιχμηρά και τα σαγόνια τους δυνατά και με πολύ κοφτερά δόντια.

Τα κοάλα που δεν μπορούν πια να ζήσουν μόνα τους μεταφέρονται στο νοσοκομείο άγριας ζωής κοντά στο Brisbane. Τα μικρά ορφανά μεταφέρονται στα σπίτια των εθελοντών, οι οποίοι εκπαιδεύονται ως «ανάδοχοι γονείς». Όταν όμως τα κοάλα πλησιάζουν την ενηλικίωση πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην φύση.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο περίθαλψης των κοάλα, όταν ένα ζώο πρόκειται να αφεθεί και πάλι ελεύθερο, αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο κοντά είναι δυνατό στο σημείο όπου βρέθηκε. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, είναι τόσο λίγα τα μέρη που έχουν απομείνει για τα κοάλα», λέει η εθελόντρια Megan Aitken.

Δείτε τις φωτογραφίες
newsbeast.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ