2012-09-01 02:36:04
Φωτογραφία για Σπέρμα από… δέρμα
Μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν αμερικανοί ειδικοί επιτρέπει τη δημιουργία πρώιμου σπέρματος από ανθρώπινα δερματικά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, η νέα τεχνική θα μπορούσε να χαρίσει σε άτομα με σοβαρά προβλήματα γονιμότητας (π.χ. πρώην καρκινοπαθείς κ.ά.) τη δυνατότητα να βιώσουν την πατρότητα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «ξεκλειδώνοντας» τις επιπλοκές της ανδρικής αναπαραγωγικής διαδικασίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγηθούν σε νέα μέσα αντισύλληψης ή μια «θαυματουργή» θεραπεία απέναντι στα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν ιδιαίτερα αυστηρά τις νέες επιστημονικές εξελίξεις καθώς όπως υποστηρίζουν, εγείρουν πληθώρα ηθικών προβληματισμών. Κατά τα λεγόμενα των επικριτών της νέας τεχνικής, μια τέτοια αντιμετώπιση θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε μια γενιά «τεχνητών» μωρών.


Η μελέτη

Οι αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τσαρλς Ιζλι, χρησιμοποίησαν ένα κοκτέιλ χημικών για να γυρίσουν προς τα πίσω το «βιολογικό ρολόι» των δερματικών κυττάρων χαρίζοντάς τους έτσι ιδιότητες «χαμαιλέοντα», παρόμοιες με εκείνες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό θρεπτικών ουσιών ώστε να τα μετατρέψουν σε υγιή σπερματικά κύτταρα, τα οποία δεν παρουσίαζαν γενετικές ανωμαλίες.

Η «εκρηκτική» μελέτη παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Cell Reports».
tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ