2012-09-01 23:39:36
Φωτογραφία για Αναζητείται το νέο τοπίο στις τράπεζες
Επιταχύνονται, τις επόμενες ημέρες, οι κινήσεις για το μετασχηματισμό του τραπεζικού συστήματος με τις πρώτες κινήσεις του νέου σκηνικού, αφού στην υπόθεση της Emporiki Bankέρχεται επιτακτικά να προστεθεί και αυτή της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου. Η διαδικασία θα προχωρήσει, υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει κοινή γραμμή της κυβέρνησης με την τρόικα, οι απόψεις των οποίων προς το παρόν διαφέρουν. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν, χθες, ότι η υπόθεση του ΤΤ είναι μεν επείγουσα, αλλά δεν μπορεί να λυθεί άμεσα, αφού οι υποψήφιοι μνηστήρες (Εθνική, Alpha Bank , Eurobank είναι ίδιοι με αυτούς της Emporiki Bank. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει πρώτα το θέμα της αποεπένδυσης της Credit Agricoleστην Emporiki Bank, που έχει προκύψει πρώτο, και μετά το θέμα του Ταμιευτήριου.

Στο μεταξύ, βέβαια, στο ΤΤ αναζητείται λύση για τη δημοσίευση του ισολογισμού της τράπεζας, ο οποίος είναι δεδομένο ότι θα αποτυπώνει αρνητική καθαρή θέση, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων από το PSI. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές της εβδομάδας και παράλληλα να υπάρξει μια κάποιας μορφής «εγγύηση» του Δημοσίου για τη συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας και τη διασφάλιση δικαιωμάτων και απαιτήσεων προς τους καταθέτες και τους δανειολήπτες.


Η πίεση για λύση έγκειται στο γεγονός ότι η τράπεζα δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού η τρόικα την κατατάσσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο. Τούτο, διότι το Δημόσιο ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 44,5% των μετοχών το 34,5% μέσω των μετοχών του Δημοσίου και το υπόλοιπο 10% μέσω των ΕΛΤΑ, με την ανταλλαγή μετοχών, που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Συνεπώς, το ΤΤ έχει ανάγκη κεφαλαίων, τα οποία το Δημόσιο δεν μπορεί και -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν θέλει να καλύψει.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την πώληση σε κάποια ιδιωτική τράπεζα ως τη μοναδική πιθανή λύση. Η διαφωνία, που έχει προκύψει με την τρόικα, είναι αν και αυτή πώληση θα ακολουθήσει το σενάριο της ΑΤΕ (δηλαδή του «σπασίματος» της τράπεζας σε καλή και κακή) ή αν η πώληση θα προχωρήσει με ενιαία την τράπεζα, όπως είναι σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η τράπεζα είναι υγιής και δεν υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας μιας κακής τράπεζας.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχει βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις των ενδιαφερόμενων τραπεζών και αναμένει τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θεωρούν ότι η τράπεζα θα πρέπει να εξυγιανθεί πλήρως, προτού περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει κακή τράπεζα και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

«Κινούνται τα πράγματα»

Εν τω μεταξύ, τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για την αλλαγή του σκηνικού στο χρηματοπιστωτικό τομέα επιβεβαίωσε, χθες, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στη νύξη που του έκανε ο Πρόεδρος σχετικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος, ο κ. Προβόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι κινούνται τα πράγματα. Εγώ ανήκω σ' αυτούς, βέβαια, που πιστεύουν ότι πρέπει να κινηθούν ακόμα πιο γρήγορα και πιο επιθετικά, αλλά πάντως κινούνται τα πράγματα. Αυτό είναι νομίζω θετικό. Στον τραπεζικό χώρο, έχουμε μια αναδιάταξη των δυνάμεων, που, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συμπληρωθεί καθ' οδόν, θα δημιουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό».

Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος, ότι σύντομα η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε σχετική ερώτηση του κ. Παπούλια, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε ότι το θέμα κινείται γρήγορα από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη. «Υπάρχουν βέβαια και εκεί δυσκολίες, αλλά υπάρχει κατ' αρχήν η πολιτική βούληση να κινηθούμε γρήγορα. Και αυτό θα είναι θετικό, όταν προχωρήσει, και για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

«Βιώσιμο τραπεζικό σύστημα με συγχωνεύσεις»

Μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα, ότι «το παλιό έχει πεθάνει» και ότι η βιωσιμότητα της οικονομίας πάει χέρι - χέρι με τις συγχωνεύσεις των τραπεζών απηύθυνε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.

Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξουν αλλαγές και στο τραπεζικό σύστημα, «θα σαρωθούμε». «Μου θυμίζει, από το σχολείο, τα λόγια του Σοφοκλή στην Αντιγόνη, για τα μικρά δεντράκια που αντιτίθενται στον άνεμο και λέει: ''‘τα δ' αντιτείνοντ'... απόλλυται''», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει στις αγορές ούτε και οι τράπεζές της. Μέσα σε αυτό το κλίμα, σημείωσε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα πιο βιώσιμο τραπεζικό σύστημα «με συγχωνεύσεις τραπεζών».

Ο υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις του κ. Λαφαζάνη περί καταστροφής του ΤΤ, λέγοντας ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «δεν καταστρέφεται καθόλου». Αντίθετα, όπως είπε, «διασφαλίζεται η λειτουργία του και έχουν διασφαλιστεί απόλυτα οι καταθέσεις». «Απλώς, λόγω δυσμενών συνθηκών, αποσύρθηκε από το Χρηματιστήριο η συναλλαγή της μετοχής. Αυτό όμως το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. «Δεν έχει απολυθεί κανείς. Πείτε μου μια άλλη χώρα στον κόσμο όπου γίνεται αυτό» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Σημείωσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με ήπιο τρόπο, χωρίς επιπτώσεις στην απασχόληση και στο βιοτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την απαξίωση του ΤΤ, που έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στη χώρα. Καυτηρίασε δε τη δήλωση του κ. Στουρνάρα, ότι το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο, λέγοντας ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. «Αυτή η δήλωση είναι μια βόμβα, κατέστρεψε το ΤΤ και το οδήγησε εκτός Χρηματιστηρίου. Και το κάνετε αυτό για να το ξεπουλήσετε σε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τα επόμενα βήματα

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αποφάσεις της Credit Agricole για την Εμπορική Τράπεζα ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο τοποθετούνται και οι ανακοινώσεις για την έκβαση των συζητήσεων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Societe Generale

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πλέον κρίσιμος μήνας για τον κλάδο αφού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα ολοκληρωθεί και ο καθορισμός του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης. Οι ψηφίδες μπαίνουν σταδιακά στη θέση τους, τουλάχιστον για την πρώτη φάση αναδιάταξης της τραπεζικής αγοράς, ενώ θεωρείται ευκολότερη η «διευθέτηση» των μικρομεσαίων του κλάδου.

Υπό το αυστηρό πλέγμα υποχρεώσεων που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές, οι δύο γαλλικοί όμιλοι επιδιώκουν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα σε ένα μοντέλο συμφωνίας που ευνοεί τις ελληνικές τράπεζες, αφού περιορίζει τις ανάγκες καλύπτοντας μέρος των ιδιωτικών κεφαλαίων που καλούνται να βρουν. Με ανάλογο πλέγμα υποχρεώσεων, θωράκισης των θυγατρικών πριν από κάθε κίνηση, οφείλουν να κινηθούν η Millennium ή οι κυπριακές τράπεζες εάν επιδιώξουν επίσης τον περιορισμό της «ελληνικής» έκθεσής τους.

Επόμενο πεδίο για την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι το κομμάτι των μικρομεσαίων τραπεζών -Attica Bank, ProbankFBBankκαθώς και η Nέα Proton Bank - όπου σαφώς οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι χαμηλότερες. Η λύση που προκρίνεται είναι η «συγκόλληση» αυτών στους μεγάλους ομίλους.

πηγη:naftemporiki
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ