2012-09-02 01:53:56
Φωτογραφία για Εάν ενδιαφέρον άρθρο για τις φυλές των αλόγων Πίνδου και Θεσσαλίας...που έφτασαν μέχρι την Αγγλία..
Πιστοποιήθηκαν γενετικά.

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες αναλύσεις DNA, του γονιδιόματος δυο ελληνικών φυλών αλόγων, αυτών της Πίνδου και της Θεσσαλίας.

«Η αρχή έγινε εδώ στη Ναύπακτο, μια και τα πρώτα δείγματα που λήφθηκαν για το σκοπό αυτό είναι από επτά άλογα της Ναυπάκτου», μας λέει ο Θεόδωρος Αντίκας, ιππίατρος, στην παρουσίαση που έγινε την Τετάρτη 18 Απριλίου στο ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου.

«Το ξεκίνημα έγινε από τον Ιππικό Σύλλογο Ναυπακτίας και Δωρίδας και μάθαμε τη γενετική ταυτότητα αυτών των δυο φυλών. Άρα η Ναύπακτος γράφει ιστορία, όπως έγραψε και με τον Αγέλαο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Ιππικών Συλλόγων από την Κατούνα, το Αίγιο, τον Αστακό και την Ανδραβίδα.

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Δημήτρης Αρβανίτης, παρών στην εκδήλωση, δήλωσε στο «ε», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Ανδραβίδα είναι ‘‘η μάνα του αλόγου’’ με μια φυλή της ‘‘πεδινής Ηλείας’’, που χάνεται στα βάθη χιλιετιών.


Υπερήφανα άλογα με συγκεκριμένο σωματότυπο και φημισμένα στον κόσμο. Ίπποι και ιππείς από την Ανδραβίδα το 1440 πήγαν στο ασήμαντο τότε χωριό, ανάμεσα Ουαλίας και Σκωτίας, το ASCOTT. Μετέπειτα εξελίχθηκε στο γνωστό Royal Ascott, με τους ιππικούς αγώνες που γνωρίζουμε σήμερα. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε στο Δήμο Ανδραβίδας την ‘‘Έκθεση Αλόγων’’, εκδηλώσεις που αφορούν το άλογο, που μαζί με τα κάστρα μας και τις παραδόσεις είναι η ιστορία του τόπου μας».

Ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αντώνης Μουχτούρης, μας είπε: «Είναι τα πρώτα επίσημα δείγματα στην Ελλάδα και φάνηκε μεγάλο ενδιαφέρον στην Περιφέρειά μας, γιατί είχαμε εκπροσώπους από τους συλλόγους Κατούνας, Αστακού, Αιγίου και Ανδραβίδας, όπου ήταν μεγάλη τιμή για μας, γιατί παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ανδραβίδας. Ο κ. Αντίκας, θα πάει σιγά-σιγά και στους άλλους συλλόγους να πάρει δείγμα DNA και να πιστοποιηθούν και αυτά τα άλογα».
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ