2012-09-02 10:48:03
Φωτογραφία για «Βουτιά» στον τζίρο ακόμη και με εκπτώσεις!
Ισχυρό ήταν το πλήγμα της κρίσης και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης του ελληνικού κοινού για τον κόσμο του εμπορίου. Μεταξύ 20% - 30% μειώθηκε η εμπορική κίνηση στις θερινές εκπτώσεις του 2012... σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Το 50% αγγίζει η πτώση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μείωση του κύκλου εργασιών των φετινών θερινών εκπτώσεων στο λιανικό εμπόριο φθάνει τα 4,4 δισ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ μόνο στην Αθήνα η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 30%-50%. Από την άλλη, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας τοποθετεί τη μείωση του τζίρου που κατεγράφη στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας μεσοσταθμικά στο 50%.

Συγκριτικά με το 2010 η υποχώρηση του τζίρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, αγγίζει το 36,4%. Αυτό σημαίνει απώλειες ύψους 1,11 δισ. ευρώ μόνο για φέτος και σε σχέση με το 2010 οι απώλειες διαμορφώνονται, για το συγκεκριμένο καλοκαιρινό πάντα χρονικό διάστημα, σε 2,52 δισ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές, κατά τη συνομοσπονδία, μεταφράζονται σε «λουκέτα», χαμένα έσοδα (εναλλακτικό κόστος) για τα ασφαλιστικά ταμεία, διόγκωση της ανεργίας, ανασφάλεια και απόγνωση.


Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι οι μειωμένοι τζίροι των καταστημάτων προκαλούν τρόμο και απόγνωση τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στον εμπορικό κόσμο, καθώς η καταρρέουσα ψυχολογία, που διαμορφώνεται, έχει σαν αποτέλεσμα την καλλιέργεια μίας τάσης παραίτησης και άρνησης, από τη στιγμή που δεν παρατηρείται κανένα σημάδι ανάκαμψης της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, βάσει των εκτιμήσεων των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των εμπόρων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της αναφορικά με τις πωλήσεις των καταστημάτων τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς περίπου στο 90% ο τζίρος τους παρουσίασε πτωτική πορεία, ενώ μόλις για το 10% κινήθηκε στα ίδια ή σε οριακά αυξημένα επίπεδα, συγκριτικά με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι από τις απαντήσεις των εμπορικών συλλόγων αύξηση δηλώνουν ότι είχαν μόνο οι Παξοί, η Καλαμάτα, η Νέα Αρτάκη στην Εύβοια και η Αξιούπολη.

Επισημαίνεται ακόμη πως, οι μειωμένες τιμές στα ράφια και στις βιτρίνες των καταστημάτων δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι εξαιτίας της «αποψίλωσης» των πραγματικών τους εισοδημάτων, από τη συνεχόμενη φοροεπιδρομή που υφίστανται εδώ και 3 χρόνια, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερα μεγάλες εκπτώσεις. Άλλωστε, όπως τονίζεται, η καθίζηση της κατανάλωσης αποδεικνύεται από τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,3% και του όγκου κατά 12,0% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 (εκτός καυσίμων και λιπαντικών), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Με το πέρας των θερινών εκπτώσεων η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί στον εμπορικό κόσμο έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον του, καθώς τα συνεχή μέτρα λιτότητας, που συνεπάγονται μείωση μισθών και συντάξεων, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση κατά περίπου 30%, κατά μέσο όρο, της εμπορικής κίνησης στις θερινές εκπτώσεις του 2012, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η καταρράκωση του τζίρου προσεγγίζει ή και ξεπερνάει το 60%.

O μέσος όρος μείωσης της εμπορικής κίνησης στις θερινές εκπτώσεις του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους, εκτιμάται στο -28,19%:

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (88,4%) δήλωσε πως οι πωλήσεις των επιχειρήσεων τους κινήθηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα περυσινά, ενώ μόλις το 11,6% εκτιμά πως ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια, ίσως και οριακά μεγαλύτερα, επίπεδα από τις θερινές εκπτώσεις του 2011.

Το 37,4% εκτίμησε πως η μείωση της εμπορικής κίνησης κυμάνθηκε μεταξύ 20-30%, ενώ το 22,6% δήλωσε πως η πτώση του τζίρου τους κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση, η οποία υπολογίζεται στο 30-45%.

Το 17% υποστήριξε πως οι μειωμένες πωλήσεις ξεκίνησαν από ένα ποσοστό της τάξεως του 45% και ξεπέρασαν το εξωπραγματικό ποσοστό του 60%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Το 23,4% δήλωσε πως ο πραγματοποιηθείς τζίρος των καταστημάτων τους ήταν είτε οριακά (8,5%) είτε ελαφρώς (11-20%) μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, η πλειοψηφία (45,5%) απάντησε πως οι δύο πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων ήταν οι καλύτερες από άποψης εμπορικής κίνησης, ενώ έπονται εκείνοι που δήλωσαν ως καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου (32,6%).

Μόλις, δε, το 14,4% εκτιμάει πως η πιο παραγωγική περίοδος των θερινών εκπτώσεων ήταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Τέλος, οι 7 στους 10 δηλώσαν πως το πιο σύνηθες μέσο πραγματοποίησης αγορών ήταν τα μετρητά, ενώ ως δεύτερη επιλογή εμφανίζονται οι επί πιστώσει αγορές (15,5%). Ωστόσο, αξιοσέβαστο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού (12,4%) χρησιμοποίησε τόσο μετρητά όσο και πιστωτικές κάρτες - έντονη είναι και η αποστροφή των καταναλωτών στο πλαστικό χρήμα καθώς μόλις το 2,3% πραγματοποίησε τις αγορές του με το συγκεκριμένο μέσο.Μείωση τζίρου 50% για τα αθηναϊκά εμπορικά καταστήματα στις εκπτώσεις

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας εκτιμά ότι η αγορά του κέντρου της πρωτεύουσας, προκειμένου να επιβιώσει, χρειάζεται:

Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας προς τις εμπορικές επιχειρήσεις και γενναία μακροπρόθεσμη ρύθμιση οφειλών και υποχρεώσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Νέα και ευέλικτα προγράμματα στήριξης θέσεων απασχόλησης.

Εντατικοποίηση προσπαθειών για την ασφαλή πρόσβαση στην αγορά και την ομαλή λειτουργία της πόλης.
kerdos
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ