2012-09-02 18:01:03
Φωτογραφία για Μήπως η λύση για την Βικελαία μπορεί να έρθει από τη Salamanca της Ισπανίας;
Ρεπορτάζ: Γωγώ Σωτηρίου

Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού και μοντέλο προς μίμηση το γεγονός ότι η Σαλαμάνκα μια μικρή πόλη της Ισπανίας, μόλις 150.000 κατοίκων, έχει τέσσερις δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες που λειτουργούν άψογα.

Χωρίς κανένα κόστος για το δημότη του προσφέρεται η δυνατότητα να απολαμβάνει βιβλία, ταινίες, περιοδικά, εφημερίδες, δίσκους και cd. Αυτή η τόσο καλά οργανωμένη παροχή πνευματικών αγαθών κινητοποιεί όλες τις ηλικίες καθημερινά, να επισκέπτονται τους χώρους αυτούς και να συμμετέχουν δωρεάν στην πνευματική αυτή εκτόνωση.

Σε καιρούς κρίσης οι Ισπανοί συρρέουν στις πύλες τους κάνοντας ουρές… πολιτισμού. Αναλύοντας σας στο ακόλουθο ρεπορτάζ την εύρυθμη λειτουργία τους, ίσως αντιληφθείτε πόσο πίσω είμαστε ως πόλη σε κάτι αντίστοιχο και τόσο αναγκαίο.

Ας πάρουμε ένα ένα τα τμήματα: Δανειστική βιβλιοθήκη με πολύ πλούσιο υλικό που μπορεί κάποιος να βρει βιβλία που δεν βρίσκονται ούτε σε ειδικές βιβλιοθήκες. Η εξήγηση είναι απλή και μάλιστα συνάδει με το Ηράκλειο, αφού και η Σαλαμάνκα είναι Πανεπιστημιούπολη στην οποία όμως όλοι οι φοιτητές που περνούν για εξετάσεις και διδακτορικά, χαρίζουν φεύγοντας τα βιβλία τους.


Ταινιοθήκη με όλο το φάσμα των ταινιών, τοπικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, με όλες τις τελευταίες παραγωγές αλλά και με ένα ανάλογο άρτια στημένο τμήμα κινηματογραφικής βιβλιοθήκης. Δισκοθήκη τεράστιας γκάμας, εθνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου, ανάμεσα τους και ελληνικού με τις πιο αγαπημένες επιλογές των Ισπανών που είναι Μίκης Θεοδωράκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Καραΐνδρου κ.α. Ημεροθήκη: περιλαμβάνει όλο το φάσμα του Τύπου σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο καθώς και αντίστοιχο σε περιοδικά. Από lifestyle μέχρι ιατρικά.

Σε όλα τα παραπάνω τμήματα λειτουργεί δανειστικό τμήμα απ ’όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να αποχωρήσει κάθε φορά παίρνοντας μαζί του πέντε βιβλία, δύο κινηματογραφικές ταινίες, δύο cd και δύο περιοδικά για μία εβδομάδα.

Όλα τα παραπάνω είναι υπό την Διοίκηση της Castilla y Leon και συνδέονται με ένα εσωτερικό δίκτυο δανεισμού. Επίσης δίνεται στον κάθε χρήστη η δυνατότητα εάν δε βρει μια μέρα κάτι που αναζητά να το παραγγείλει μέσω internet και να το παραλάβει σε 24 ώρες.

Ένα λαμπρό παράδειγμα για την Περιφέρεια Κρήτης η οποία θα μπορούσε να οργανώσει ένα τέτοιο δίκτυο, απ ’όπου ο πολίτης με την κάρτα του απλά μπορεί να παραλάβει από το χώρο της βιβλιοθήκης ή στο σπίτι του, ότι αναζητά. Οι Ισπανοί όπως προείπαμε κάνουν ουρές, ειδικά το Σαββατοκύριακο και στο τμήμα του Τύπου βρίσκουν ανέξοδο τρόπο ενημέρωσης όσοι δεν έχουν χρήματα για να πάρουν μία εφημερίδα.

Στη διάθεση του κοινού όλες οι ημερήσιες εκδόσεις, αλλά κι ένα πολύ οργανωμένο αρχείο από τη δεκαετία του ’50 ως και σήμερα.

Δωρεάν λοιπόν ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία. Σε όλες αυτές τις δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχει και αίθουσα προβολής ταινιών, αίθουσα εκθέσεων, αλλά και αναγνωστική λέσχη με διάφορα θέματα κι επίπεδα. Κάθε άνοιξη γίνεται φεστιβάλ που διαρκεί ένα μήνα και αναρτούνται μεγάλοι πίνακες ανακοινώσεων στους οποίους ο κάθε αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να προτείνει αγαπημένα του βιβλία, ταινίες, cd με σχόλια προσωπικά. Δεν σταματάει όμως εδώ η δράση του συγκεκριμένου φεστιβάλ, καθώς οργανώνονται παραστάσεις όπου παρουσιάζουν προφορικές ή γραπτές αφηγήσεις, αυτοσχεδιασμοί , από αγαπημένα τους θέματα( διηγήματα, ποιήματα, παραμύθια κ.α.)

Ο Διευθυντής της κάθε βιβλιοθήκης και το προσωπικό όλων των τμημάτων δεν έχουν σε καμία περίπτωση το γνωστό… προφίλ του δημόσιου υπάλληλου. Αντίθετα σέβονται αυτό που κάνουν, σέβονται το κοινό και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Αλήθεια τι νέα από τη Βικελαία βιβλιοθήκη; Μήπως μια μικρή βόλτα των υπευθύνων μέχρι τη Salamanca ,επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες για τον σχεδιασμό της;
creteplus.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Μέση Ανατολή φλέγεται
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Μέση Ανατολή φλέγεται
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ