2012-09-03 11:00:10
Φωτογραφία για Διαμαντοπούλου: Οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας δημιουργούν πολεμική ατμόσφαιρα
Την «πολεμική ατμόσφαιρα» που δημιουργεί η υπερπαραγωγή δηλώσεων κατά της Ελλάδας, καταγγέλλει η Ελληνίδα πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνεντεύξεις της στα φύλλα του Σαββατοκύριακου, δύο αυστριακών εφημερίδων, της «Ντι Πρέσε» και «Ντερ Στάνταρντ», αναφερόμενη συγχρόνως διεξοδικά, στις εξελίξεις στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και τις προοπτικές για το μέλλον.

Τις συνεντεύξεις, η Ελληνίδα πολιτικός παραχώρησε με την ευκαιρία της συμμετοχής της (και της εισήγησής της), τις προηγούμενες ημέρες, στο «Ευρωπαικό Φόρουμ Αλπμπαχ», στο ορεινό θέρετρο Αλπμπαχ του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, του οποίου οι εργασίες, με το γενικό θέμα «Προσδοκίες: Το μέλλον της νεολαίας» ολοκληρώθηκαν χθες και σε αυτές πήραν μέρος εκατοντάδες προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης από 50 χώρες, συζητώντας ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας.


Όπως καταγγέλλει η κ. Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», από το καλοκαίρι του 2010, ακούγονται δεκάδες δηλώσεις πολιτικών, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την Ελλάδα, ο καθένας εμφανίζεται ως ειδικός που κάτι πρέπει να πει για το μέλλον της χώρας, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό μεγάλες αντιδράσεις στις αγορές και σε άλλες χώρες και δημιουργώντας με αυτή την υπερπαραγωγή δηλώσεων μια πολεμική ατμόσφαιρα.

Συγχρόνως δηλώνει πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα επιστρέψει τα χρήματα των δανείων - γιατί πρόκειται για θέμα εθνικής υπερηφάνειας - σημειώνοντας πως για το σκοπό αυτό χρειάζεται αέρα για να αναπνεύσει και για να παράγει, ενώ αποσαφηνίζει πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά περισσότερο χρόνο και όχι περισσότερα χρήματα.

Είναι επίσης πεπεισμένη, πως η Ελλάδα θα είναι σε πέντε χρόνια ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, καθώς, όταν φύγει μια χώρα από το ευρώ, δεν είναι πλέον σίγουρο ότι η Νομισματική Ένωση θα εξακολουθεί να υπάρχει σε πέντε χρόνια με αυτή τη μορφή και όταν ανοίξει η πόρτα και αποχωρήσει η πρώτη χώρα, κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος.

Η κ. Διαμαντοπούλου παραδέχεται ότι από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει τεράστια λάθη, όχι μόνον τα τελευταία δύο, τρία χρόνια, αλλά εδώ και δεκαετίες, πρέπει όμως να τεθεί το ερώτημα αν θα πρέπει για αυτό να τιμωρηθεί τώρα ολόκληρος ο ελληνικός λαός και όπως η ίδια τονίζει χαρακτηριστικά, μια χώρα δεν μπορεί να εξυγιανθεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια εταιρεία, με ένα τριετές πρόγραμμα και απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων, διότι τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για μια κοινωνία.

Η κ. Διαμαντοπούλου εκφράζει την ανησυχία της για τα σενάρια ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιώντας πως θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, ενώ υπενθυμίζει ότι οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας και κυρίως η Τουρκία, αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα η ιστορία έχει δείξει ότι όταν η Τουρκία έχει προβλήματα, αυτά επεκτείνονται σε όλο το Αιγαίο και άρα η Ελλάδα είναι στη ζώνη του πυρός, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ