2012-09-03 14:22:03
Φωτογραφία για Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού (ΕΦΔ) καταναλωτικών διαφορών
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού (ΕΦΔ) είναι επιτροπές που εδρέυουν στους κατά τόπους Δήμους της χώρας και στις οποίες μπορούν να προσφεύγουν οι πολίτες-καταναλωτές για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών τους με προμηθευτές.

Ο θεσμός του φιλικού διακανονισμού των καταναλωτικών διαφορών από τις επιτροπές φιλικού διακανονισμού(ΕΦΔ) εισήχθη στην Ελληνική έννομη τάξη με το άρθρο 11 του ν. 2251/1994, ενώ με το άρθρο 3 του ν. 3297/2004 η αρμοδιότητα της συγκρότησης των επιτροπών φιλικού διακανονισμού(ΕΦΔ) πέρασε στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος µε απόφασή του μπορούσε να διορίζει και να παύει τα µέλη τους.

Παράλληλα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή απέκτησε τη δυνατότητα επανεξέτασης των πορισμάτων των Επιτροπών, διασφαλίζοντας έτσι την ενότητα των αποφάσεων των περιφερειακών αυτών οργάνων και την ομοιόμορφη εφαρμογή των ουσιαστικών και δικονομικών διατάξεων.


Σκοπός της υπαγωγής των ΕΦΔ στον Συνήγορο του Καταναλωτή υπήρξε η ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του θεσμού και εν γένει η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Επιτροπών, ο ρόλος των οποίων έγινε κατ αυτόν τον τρόπο περισσότερο ουσιαστικός και αποτελεσματικός.

Με το άρθρο 94, παρ. 2 του ν. 3852/2010 για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης» (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») η αρμοδιότητα της σύστασης των ΕΦΔ, καθώς επίσης της τήρησης αρχείων των πορισμάτων τους και της τήρησης μητρώου καταναλωτών, μεταβιβάζεται πλέον στους Δήμους, όπως αυτοί συγκροτούνται σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του υπόψη νόμου, προκειμένου ο θεσμός να συνεχίσει το έργο του στο καινούργιο οργανωτικό σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας.

Κατά τον νόμο (άρθρο 95, παρ. 1, εδ. α), η πρόσθετη αυτή αρμοδιότητα ασκείται από τους Δήμους της χώρας από 1ης Ιανουαρίου 2011, ενώ με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε ειδικό, τεχνικό και λεπτομερειακό ζήτημα που σχετίζεται με την άσκηση της νέας αρμοδιότητας, την αναγκαία προς τούτο υλικοτεχνική υποδομή και την παροχή διοικητικής υποστήριξης (άρθρο 95, παρ. 7).

Σε κάθε δήμο συνιστάται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτροπή φιλικού διακανονισμού για την εξώδικη επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και σε καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών και για την παροχή συνδρομής στα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα στην προσπάθεια για επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3869/2010. Δήμοι που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα μπορούν, με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, να συγκροτήσουν κοινή επιτροπή φιλικού διακανονισμού.

Οι επιτροπές είναι τριμελείς και αποτελούνται από:

α) Έναν συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό ή δικηγόρο με μεταπτυχιακό τίτλο στο ιδιωτικό δίκαιο ή δικηγόρο που υποδεικνύεται από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο με τον αναπληρωτή του, ως πρόεδρο.

β) Έναν εκπρόσωπο ένωσης καταναλωτών που συνδράμει καταναλωτές που διαμένουν στον δήμο ή έναν εκπρόσωπο του εργατικού κέντρου ή του αγροτικού συλλόγου που καλύπτει την περιφέρεια του δήμου και προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιο του αντίστοιχου φορέα.

γ) Έναν εκπρόσωπο του επαγγελματικού, βιοτεχνικού ή βιομηχανικού επιμελητηρίου ή του εμπορικού συλλόγου ή άλλου φορέα που εκπροσωπεί προμηθευτές προϊόντων ή παρόχων υπηρεσιών που καλύπτει την περιφέρεια του δήμου και προτείνεται με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιο του αντίστοιχου φορέα.

Η Επιτροπή επικουρείται στην άσκηση του έργου της από τουλάχιστον έναν δημοτικό υπάλληλο που ορίζεται με απόφαση του δημάρχου ως επιμελητής της Επιτροπής. Ο επιμελητής δέχεται τα παράπονα των καταναλωτών, μεριμνά για τη σύσταση των σχετικών φακέλων, προετοιμάζει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, διεκπεραιώνει την επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους. Η Επιτροπή δύναται να εξειδικεύει και να αναθέτει περαιτέρω καθήκοντα διεκπεραίωσης των υποθέσεων στον επιμελητή.

Αρμόδια για να επιληφθεί της διαφοράς είναι η επιτροπή του δήμου όπου εκτελέστηκε ή συμφωνήθηκε η παροχή του προμηθευτή στον καταναλωτή ή κατοικεί ο καταναλωτής. Σε περίπτωση που επιληφθεί της διαφοράς επιτροπή άλλου δήμου με βάση το προηγούμενο εδάφιο αρμόδια καθίσταται η επιτροπή του δήμου που επιλήφθηκε πρώτη.

Οι υποθέσεις εισάγονται στην αρμόδια, κατά περίπτωση, επιτροπή ύστερα από αίτηση του καταναλωτή ή της τοπικής ένωσης καταναλωτών, καθώς και ύστερα από παραπομπή από τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Οι υποθέσεις συζητούνται, κατά τη σειρά που ορίζει ο πρόεδρος, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης ή την παραπομπή τους, μετά από πρόσκληση των ενδιαφερομένων πριν από πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες. Οι προθεσμίες αυτές μπορούν να παρατείνονται, με απόφαση του προέδρου της επιτροπής, μέχρι πέντε (5) ημέρες, εφόσον συντρέχουν, προς τούτο, ειδικοί λόγοι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κατά τη συζήτηση να παρίστανται αυτοπροσώπως ή να εκπροσωπούνται από πληρεξούσιο δικηγόρο ή τρίτο πρόσωπο που έχει σχετική εξουσιοδότηση.

Η επιτροπή συνεδριάζει, νομίμως, με την παρουσία όλων των μελών της και λαμβάνει τις αποφάσεις της κατά πλειοψηφία. Η επιτροπή εκδίδει τα πορίσματά της ή, όταν αυτά έχουν δεσμευτική ισχύ, τις αποφάσεις της και ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους. Η επιτροπή μπορεί να παραπέμπει την υπόθεση στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Οι αποφάσεις επιτροπών φιλικού διακανονισμού και του Συνηγόρου του Καταναλωτή για καταναλωτικές διαφορές δεσμεύουν τον προμηθευτή και αποτελούν εκτελεστό τίτλο, εφόσον ο προμηθευτής έχει αποδεχθεί με έγγραφη δήλωσή του προς επιτροπή φιλικού διακανονισμού δήμου για τις αποφάσεις αυτής ή προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή για τις αποφάσεις που εκδίδονται από τον ίδιο ή/και τις επιτροπές όλης της επικράτειας τον δεσμευτικό χαρακτήρα τους. Η δέσμευση ισχύει για τις αποφάσεις που αφορούν διαφορές, των οποίων το αντικείμενο αξίας δεν υπερβαίνει το όριο που ορίζεται με τη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου. Ο προμηθευτής μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλέσει με τον ίδιο τρόπο τη δήλωσή του. Η δήλωση ανάκλησης παράγει τα αποτελέσματά της για διαφορές από συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί ένα μήνα μετά την υποβολή της. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή και οι δήμοι τηρούν και δημοσιοποιούν καταστάσεις με τους προμηθευτές που αποδέχονται τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεών τους. Οι προμηθευτές μπορούν να χρησιμοποιούν ειδική σήμανση για την ενημέρωση των καταναλωτών για την αποδοχή του δεσμευτικού χαρακτήρα των αποφάσεων του Συνηγόρου ή/και των Επιτροπών Φιλικού Διακανονισμού που περιλαμβάνει και το ανώτατο ύψος του αντικειμένου των διαφορών για τις οποίες αυτή ισχύει.

Καταναλωτική διαφορά με αντικείμενο που δεν υπερβαίνει το ποσόν των χιλίων ευρώ μπορεί να υπαχθεί με έγγραφη συμφωνία των μερών στη διαιτησία της επιτροπής φιλικού διακανονισμού ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση της επιτροπής φιλικού διακανονισμού ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή αποτελεί δεδικασμένο και εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 322, 324 έως 330, 332 έως 334 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο προμηθευτής μπορεί να ασκήσει κατά της απόφασης της επιτροπής φιλικού διακανονισμού ή του Συνηγόρου του Καταναλωτή που εκδίδεται,μέσα σε ένα μήνα από τότε που έλαβε γνώση αυτής αγωγή ακυρώσεως που δικάζεται από το Ειρηνοδικείο του τόπου που υπάγεται ο Δήμος στον οποίο ανήκει η επιτροπή ή από το Ειρηνοδικείο Αθηνών αν στρέφεται κατά απόφασης του Συνηγόρου του Καταναλωτή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ