2012-09-12 16:29:44
Φωτογραφία για «Eυθύνες στις Αρχές για Χίλσμπορο»
Η Αστυνομία και οι Νοσοκομειακές Αρχές παραποίησαν τα στοιχεία για την τραγωδία του Χίλσμπορο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που θέτει η έρευνα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το θάνατο των 96 ατόμων!

Οι οπαδοί των Ρεντς που έχασαν τη ζωή τους πριν 23 χρόνια, σε εκείνο το ματς με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Χίλσμπορο έφτασαν τους 96 και οι οικογένειές τους ποτέ δεν σταμάτησαν να πιέζουν για απόδοση δικαιοσύνης. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμά της που προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα οποία έγιναν προσπάθειες από τις αρχές για παραποίηση των στοιχείων που ρίχνουν ευθύνες στην αστυνομία και τα ασθενοφόρα! Οι οικογένειες των θυμάτων ενημερώνονται από το πρωί για το πόρισμα, το οποίο προκύπτει από τη μελέτη δεκάδων χιλιάδων εγγράφων που συγκεντρώθηκαν από το 2010, όταν και συστάθηκε η Eπιτροπή.

Ο Επίσκοπος του Λίβερπουλ Τζέιμς Τζόουνς, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε στον κόσμο: «Για περίπου 25 χρόνια οι οικογένειες των 96 και οι επιζήσαντες του Χίλσμπορο διατηρούσαν μια ανοιχτή πληγή περιμένοντας απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα
. Ήταν μια ενοχλητική και επώδυνη εμπειρία, η οποία προστέθηκε στη θλήψη τους. Παρά τις έρευνες ένιωθαν ότι η αναζήτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη είχε ματαιωθεί και ότι κανείς δεν είχε λογοδοτήσει. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και αναλύθηκαν από την Επιτροπή, δείχνουν ότι η τραγωδία ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Υπήρχαν ξεκάθαρες επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και μετά από αυτήν υπήρχαν έντονες προσπάθειες να ρίξουν τις ευθύνες στους οπαδούς. Η λεπτομερής έκθεση της Επιτροπής δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα θύματα, οι επιζήσαντες και οικογένειες όταν η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σε κίνδυνο. Οι συνάδερφοί μου και εγώ ήμασταν από το ξεκίνημα της δουλειάς μας εντυπωσιασμένοι από την αξιοπρεπή επιμονή των θυμάτων.»

«Η Επιτροπή δημιούργησε αυτή την αναφορά χωρίς κανένα τεκμήριο για το που θα καταλήξει. Αλλά το κάνει με την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια θα φέρει στις οικογένειες και τους επιζώντες και στο ευρύτερο κοινό ευρύτερη κατανόηση της τραγωδίας και της επόμενης μέρας της. Γιατί μόνο με τη διαφάνεια μπορούν οι οικογένειες και οι επιζώντες, που έχουν συμπεριφερθεί με τόση αξιοπρέπεια, να τιμήσουν τη μνήμη των 96 αγαπημένων τους με κάποια αίσθηση αλήθειας και δικαιοσύνης».

Στο πόρισμά της, η Επιτροπή αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο από την ανάλυση των διάφορων ερευνών ότι από το ξεκίνημα η Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ προσπάθησε να μετατοπίσει τις ευθύνες για την τραγωδία στους οπαδούς της Λίβερπουλ... Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την άποψη». Επίσης, τα έγγραφα αποκαλύπτουν «ότι έχουν γίνει βασικές μετατροπές» στις καταθέσεις από την Αστυνομία, για να διαγράψουν ή να «βελτιώσουν» τα σχόλια σχετικά με την αστυνόμευση του αγώνα και την καταστροφή. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογη στάση από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες.

Η Επιτροπή στάθηκε και στην αναπαραγωγή των λάθος ισχυρισμών από κάποιες εφημερίδες και συγκεκριμένα τη Sun, η οποία ακόμα και σήμερα μποϊκοτάρεται από τους οπαδούς των Ρεντς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ψευδείς πληροφορίες ξεκίνησαν από ένα πρακτορείο ειδήσεων στο Σέφιλντ, από αξιωματούχους της αστυνομίας, από τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας και από ένα μέλος του κοινοβουλίου από την περιοχή. Οι ισχυρισμοί τους έκαναν λόγω για μια σειρά γεγονότων που οφείλονται σε μεθυσμένους οπαδούς χωρίς εισιτήρια και στη βία που προκάλεσαν.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο βοήθησε στη διάσωση και στο διαχωρισμό των νεκρών από τους τραυματίες», τονίζουν χαρακτηριστικά από την Ανεξάρτητη Επιτροπή, ενώ εκφράζουν τη «βαθιά ανησυχία τους σχετικά με τη διεξαγωγή και την καταλληλότητα των ανακρίσεων». Το πόρισμα κρίνει επίσης ότι δεν στέκει η νεκροψία περί ενός «ενιαίου, αναλλοίωτου μοτίβου θανάτων».

www.sportdog.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ