2012-09-12 19:51:28
Φωτογραφία για Ανάβουν (άγρια) τα αίματα σε Λιβύη και Αίγυπτο
Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τέσσερις ανθρώπους επειδή εισέβαλαν στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο την Τρίτη στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον μιας ταινίας που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτες στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι τέσσερις άνθρωποι έχουν προσαχθεί στον εισαγγελέα, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου εξακολουθούν να αναζητούν άλλους που σκαρφάλωσαν στον τοίχο που περιβάλει το κτίριο. Κάποιοι από αυτούς εισέβαλαν παράνομα στο συγκρότημα της πρεσβείας και κατέβασαν την αμερικανική σημαία.

Η επίθεση έγινε τη νύχτα της Τρίτης από αγνώστους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή στο Ιντερνετ ταινίας που θεώρησαν ότι γελοιοποιεί τον Μωάμεθ. Σύμφωνα με τον λίβυο γιατρό Ζιάντ Αμπού Ζάιντ, που εξέτασε τον Κρίστοφερ Στίβενς όταν αυτός διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Βεγγάζης, ο πρεσβευτής πέθανε από ασφυξία από τους καπνούς που γέμισαν το προξενείο μετά την επίθεση με ρουκέτες.


Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την «αποτρόπαια επίθεση στις διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Βεγγάζη, η οποία αφαίρεσε τη ζωή τεσσάρων διπλωματών, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής Κρίστοφερ Στίβενς».

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, προσέθεσε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων». Ανακοίνωσε μάλιστα τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας για το προσωπικό στις αμερικανικές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβύης, Μουσταφά Αμπουγκασούρ, είχε νωρίς καταδικάσει την «άνανδρη επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου και την δολοφονία του πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων διπλωματών». Ο αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ο Κρίστοφερ Στίβενς «ήταν ένας αληθινός φίλος της Λιβύης».

Ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τρίπολη, ο Στίβενς υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές στη διαδικασία μετάβασης της Λιβύης στη δημοκρατία, σημείωσε ο Λευκός Οίκος.

Αρχικά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε δηλώσει «σοκαρισμένη από μια τρομακτική απώλεια», επιβεβαιώνοντας όμως τον θάνατο μόνο ενός αμερικανού αξιωματούχου από τα επεισόδια στη Βεγγάζη.

Οι Ρεπουμπλικανοί άσκησαν κριτική ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε τη σοβαρότητα της επίθεσης και ο προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρομνεϊ βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στον Ομπάμα κατηγορώντας τον ότι «μαλάκωσε» την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αργότερα η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα ηρεμήσουν μέχρι οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του πρεσβευτή Στίβενς να τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Το βράδυ της Τρίτης εξοργισμένο πλήθος διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για πλάνα σατιρικής ταινίας αμερικανικής παραγωγής που προσέβαλε τον Μωάμεθ, είχε επιτεθεί με όπλα και ρουκέτες στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Το CNN επικαλέστηκε τη μαρτυρία ενός εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο, που δήλωσε ότι είδε το πτώμα του Κρίστοφερ Στίβενς καθώς και τρεις άλλους διπλωματικούς υπαλλήλους νεκρούς.

Ταραχώδης ήταν ανάλογη διαμαρτυρία και στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ