2012-09-13 06:36:03
Φωτογραφία για Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά παρθενογένεση σε άγρια είδη
Άγρια φίδια που ζουν ελεύθερα στη φύση και όχι σε ζωολογικούς κήπους και τα οποία αναπαράγονται ασεξουαλικά, δηλαδή χωρίς επαφή... εντόπισαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Τούσλα στην Οκλαχόμα. Πρόκειται για δύο είδη οχιών που ζουν σε απομακρυσμένες μεταξύ τους γεωγραφικές περιοχές.

Η ανακάλυψη προκάλεσε αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς καταρρίπτεται το δόγμα ότι η παρθενογένεση συμβαίνει μόνο όταν τα θηλυκά ζουν σε υποχρεωτική απομόνωση από τα αρσενικά. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ασεξουαλική αναπαραγωγή σε είδη που κανονικά γεννάνε μετά από σεξουαλική συνεύρεση του αρσενικού με το θηλυκό.

Μέχρι στιγμής έχουν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις παρθενογένεσης σε κότες, φίδια, καρχαρίες, σαύρες και πουλιά, όμως πάντα σε καθεστώς αιχμαλωσίας (π.χ. ζωολογικοί κήποι), όπου τα θηλυκά κρατούνται χωριστά από τα αρσενικά του ίδιου είδους.

Οι ερευνητές μελέτησαν πληθυσμούς δύο είδη οχιών (Agkistrodon contortrix και Agkistrodon piscivorous) και βρήκαν ότι ένα ποσοστό 2,5%-5% των θηλυκών αναπαρήγαγαν με παρθενογένεση, παρόλο που στην γύρω περιοχή υπήρχαν αρσενικά φίδια
. Οι μετέπειτα αναλύσεις DNA των νεογέννητων φιδιών επιβεβαίωσαν ότι δεν διέθεταν γενετικό υλικό άλλο πέραν του μητρικού. Στην παρθενογένεση το ωάριο αναπτύσσεται χωρίς να έχει προηγηθεί γονιμοποίηση από σπέρμα. Έτσι, το νεογνό έχει γενετικό υλικό μόνο από τη μητέρα του.

Περιπτώσεις παρθενογένεσης στη φύση (εκτός αιχμαλωσίας) δεν είναι σπάνιες σε ασπόνδυλα όπως οι μελίγκρες, οι μέλισσες και τα μυρμήγκια, ενώ παρατηρείται και σε μερικά είδη σπονδυλωτών, όπως σαυρών που περιλαμβάνουν μόνο θηλυκά στο είδος τους. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις όλα ανεξαιρέτως τα θηλυκά αναπαράγουν υποχρεωτικά με ασεξουαλικό τρόπο.

Γενικότερα η παρθενογένεση σε σπονδυλωτά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες αναπαράγονται σεξουαλικά, είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και έχει παρατηρηθεί σε λιγότερο από το 0,1% των ειδών του πλανήτη.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν οι θηλυκές οχιές επιλέγουν να αναπαράγουν ασεξουαλικά ή αν η παρθενογένεσή τους πυροδοτείται από κάποιον άλλο παράγοντα, όπως μία μόλυνση από ιό ή βακτήριο. Επίσης παραμένει άγνωστο αν οι απόγονοι αυτής της παρθενογένεσης των φιδιών θα επιζήσουν και θα γεννήσουν κανονικά ή ασεξουαλικά. Στις περιπτώσεις παρθενογένεσης σε αιχμαλωσία, οι απόγονοι δεν έχουν συνήθως επιβιώσει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ