2012-09-13 07:54:12
Φωτογραφία για Κόκκινη γραμμή για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ οι απολύσεις στο Δημόσιο και τα εργασιακά
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η πολύωρη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να καταλήξουν -όπως αναμενόταν- σε οριστικές αποφάσεις, κυρίως μετά τα νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας.

Εξερχόμενοι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, και εμφανίστηκαν εκ νέου κατηγορηματικά αντίθετοι σε απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δεν συζητούν καν τις νέες προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται» τόνισε ο κ. Κουβέλης και ξεκαθάρισε ότι εμμένει σε όσα έχει πει μέχρι σήμερα σχετικά με τα μέτρα.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, είπε ο Φώτης Κουβέλης, που εξήλθε πρώτος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο Δημόσιο επανέλαβε την αντίθεσή του, εκφράζοντας την άποψη ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα επιτευχθεί μέσω των συνταξιοδοτήσεων που πρόκειται να γίνουν.

«Σε ό,τι αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση, εκείνο το οποίο πρέπει να συμβεί είναι: H συνταξιοδοτική ωρίμανση, οι αξιολογήσεις και βεβαίως οι συγχωνεύσεις των Οργανισμών που πρέπει να συγχωνευθούν στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού, αλλά καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει. Πολύ δε περισσότερο όταν οι σημειούμενες συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίζονταν αρχικά.

»Θέλω, με άλλα λόγια, να πω ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ούτως ή άλλως προκύπτει από την συνταξιοδότηση που γίνεται ήδη και που θα υπάρξει και τα επόμενα χρόνια με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις-σοκ της τρόικας για τα εργασιακά ο κ. Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν, τα όσα φέρεται να ζητά η τρόικα, να εφαρμοστούν στα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα. H κυβέρνηση επιχειρεί, θέλει, να βοηθήσει την κοινωνία, να βοηθήσει τη χώρα και όχι να βασανισθεί η κοινωνία» είπε ο κ. Κουβέλης.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση με την τρόικα «πολύ δύσκολη», τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για εμάς, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι δεδομένο η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα τέσσερα χρόνια, καθώς και ότι θα γίνουν νέες κινήσεις για την μείωση του χρέους, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Για εμάς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ τόνισε την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Για μας δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει ούτως ή άλλως κύμα συνταξιοδοτήσεων και υπάρχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για λόγους νομιμότητας ή για λόγους ιατρικούς, δεν μπορούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους και πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν με τρόπους κοινωνικής πρόνοιας. Αυτά όμως προβλέπονται και πρέπει να συνυπολογισθούν.»Επίσης, δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, η οποία κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ευρωζώνης. Έχουμε κάνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, που εξήλθε αρκετά πιο μετά από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε λόγο για «καλή ημέρα» επιβεβαιώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει «όσο πιο σύντομα γίνεται» σύγκλιση με την τρόικα.

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο μέχρι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, στη Λευκωσία, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι το ορόσημο για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

«Το Eurogroup αυτό θα είναι πιο πολύ αφιερωμένο στην Ισπανία, παρά στην Ελλάδα. Βέβαια, θα πω την άποψή μου για μέτρα. Θα πει και η τρόικα βέβαια. Αλλά, όπως ξέρετε, αυτό είναι άτυπο Eurogroup. Δε θα παρθεί κάποια απόφαση. Οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα είναι στις 8 Οκτωβρίου και στο Συμβούλιο Κορυφής» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ερωτηθείς εάν η τρόικα θα αποδεχτεί να μην γίνουν απολύσεις στο δημόσιο και αλλαγές στα εργασιακά, που θέτουν ως «κόκκινες γραμμές» οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να πει: «Γίνονται συζητήσεις».

«Δύσκολο πακέτο. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ