2012-09-13 11:43:10
Φωτογραφία για «Έξυπνες» κουρτίνες εντοπίζουν διαρρήκτες!
Ερευνητές στη Γερμανία δημιούργησαν ένα ύφασμα το οποίο φέρει ενσωματωμένους αισθητήρες εντοπισμού κίνησης. Έτσι τα αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από αυτό το ύφασμα (κουρτίνες, μουσαμάδες, καλύμματα κ.ά.) μπορούν να «διαπιστώνουν» αν κάποιος έχει εισέλθει παρανόμως μέσα σε έναν χώρο και να ενεργοποιούν το συναγερμό. Το νέο «ύφασμα-φύλακας» μέσα στο οποίο είναι πλεγμένος ο μηχανισμός εντοπισμού κίνησης δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου IZM στο Βερολίνο, του Πολυτεχνείου του Βερολίνου και της υφαντουργικής εταιρείας ETTLIN.

Το σύστημα αποτελείται από αισθητήρες και αγώγιμα νήματα που συνδέονται με έναν επεξεργαστή, ο οποίος υποδέχεται τα σήματα των αισθητήρων. Σε περίπτωση που κάποιος κουνήσει ή κόψει ένα κομμάτι του «έξυπνου» υφάσματος για να εισέλθει σε έναν χώρο, ο επεξεργαστής ενεργοποιεί το συναγερμό. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ύφασμα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά και «αόρατα» έναν χώρο, ενώ το κόστος παραγωγής του είναι πολύ χαμηλό. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί έναν πολύ πιο φθηνό τρόπο προστασίας των κατοικιών αλλά και άλλων χώρων σε σύγκριση με τα υπάρχοντα συστήματα.


Οι εφαρμογές του νέου υφάσματος είναι πολλές: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κουρτινών που θα ελέγχουν το χώρο σε σπίτια ή και σε ολόκληρα κτίρια. Επίσης, στην κατασκευή μουσαμάδων στις καρότσες των φορτηγών για να ειδοποιούνται οι οδηγοί σε περίπτωση που κάποιος κόψει ένα σημείο του μουσαμά για να μπει στο φορτηγό. Τέλος είναι ιδανικό για καλύμματα που θα τοποθετούνται σε θησαυροφυλάκια, μουσεία κ.α.

πηγή: tovima.gr
  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Καστελλόριζο στο Χαλάνδρι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Καστελλόριζο στο Χαλάνδρι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ