2012-09-13 13:36:04
Φωτογραφία για Το κόστος του φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να μειωθεί
Tη μείωση του κόστους του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι τιμές είναι τουλάχιστον 30%-50% ακριβότερες από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στα φθηνά εγχώρια καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής όπως ο λιγνίτης και τα νερά και τη διατήρηση του εσόδου που προκύπτει από το άθροισμα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος και της ανάκτησης του μεταβλητού κόστους ζητεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), εν όψει των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, σε συνάντηση που είχε χθες το προεδρείο του Συνδέσμου με δημοσιογράφους, τόνισε ότι η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο και κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αρχίσουν να προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις εν όψει της ανανέωσης της σύμβασης ΔΕΠΑ-Gazprom, καθώς η ισχύουσα λήγει το 2016. Υπογράμμισε ότι η μείωση του κόστους πρέπει να προέλθει πρωτίστως μέσω της ελάττωσης του κόστους προμήθειας, που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και δευτερευόντως από το κόστος χρήσης του συστήματος.


Το κόστος του φυσικού αερίου είναι κρίσιμο μέγεθος για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς από τα 11.300 εγκατεστημένα MW που λειτουργούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα τα 2.413 MW αφορούν ιδιωτικές μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο και τα 380 MW μονάδες φ.α. της ΔΕΗ.

Ενδεικτικό της επιβάρυνσης που υφίσταται το εγχώριο σύστημα είναι ότι στην Ολλανδία το κόστος της μεγαβατώρας είναι 30 ευρώ φθηνότερο απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, για την απάλειψη των στρεβλώσεων οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί ζητούν να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, που σήμερα μονοπωλούνται από τη ΔΕΗ. Οι περισσότεροι από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς τάσσονται υπέρ της πώλησης από τη ΔΕΗ λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και όχι μονάδων.

Το άνοιγμα των δύο αγορών, πέραν του ότι το ζητεί η τρόικα, εντάσσεται στα μέτρα αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού που προωθούν η ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Το ίδιο πακέτο προβλέπει και την αναθεώρηση του συστήματος ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, ενός μηχανισμού αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρισμού, πράγμα για το οποίο ο ΕΣΑΗ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το μέσο έσοδο, όπως διαμορφώνεται σήμερα από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος και το μεταβλητό κόστος, πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθεί το ίδιο, διαφορετικά απειλείται η βιωσιμότητα των μονάδων.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ