2012-09-13 15:32:05
Φωτογραφία για Μεταξύ… «Σκύλλας και Χάρυβδης»
Νέα σύσκεψη σήμερα Τετάρτη – στις 19.30- θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ και να  πείσουν την τρόικα ότι τα ισοδύναμα μέτρα που προβλέπουν περικοπές είναι οικονομικά αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις 50.000 δημοσίων υπαλλήλων την επόμενη τριετία.

Θα προηγηθεί, στις 16:00, συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποια από τα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο δέχονται οι δανειστές και ποια όχι.

Η τρόικα, από την πλευρά της, εμμένει στις απαιτήσεις της για σκληρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ. Βρούτση την Τρίτη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι δύο πλευρές προγραμματίζουν νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε στους τροϊκανούς τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο κατώτατος μισθός θα ρυθμίζεται από την κυβέρνηση και όχι από κοινωνικούς εταίρους.


Επιπλέον, παρουσίασε τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9 μονάδες και τη συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους στο 5 μονάδες.

Ωστόσο, οι επικεφαλής της τρόικας δεν φάνηκαν ευχαριστημένοι και ζήτησαν μειώσεις στις αποζημιώσεις εργαζομένων, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εργασία και πλήρως ελαστικό ωράριο.

Στην πραγματικότητα η τρόικα φαίνεται να εμμένει στις απαιτήσεις που διατυπώνονταν στο περιβόητο e-mail, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από πηγές του Μαξίμου, η τρόικα επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο για «σημειολογικούς» λόγους, δηλαδή εμφανίζει μία τιμωρητική λογική.

Θετικό το κλίμα

Παρά ταύτα, το κλίμα για την Ελλάδα φαίνεται να αλλάζει καθώς όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι εταίροι τονίζουν την στήριξή τους στη χώρα μας.

Την πρόοδο, η οποία έχει ήδη συντελεστεί από την πλευρά της Ελλάδας, αναγνώρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά την συνάντηση που είχε με τον Α. Σαμαρά, ενώ και ο Β. Σόιμπλε εξύμνησε τις «σημαντικές» προσπάθειες της Ελλάδας.

Παρέμβαση Παπούλια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως «ο ελληνικός λαός υφίσταται μεγάλες θυσίες. Νομίζω ότι έχει φτάσει στα όριά του. Και είναι θαυμαστή και η υπομονή του και η γενναιότητα να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση, Δεχόμασταν μέχρι τώρα ένα ανελέητο μαστίγωμα. Νομίζω ότι αρκετά πληρώσαμε για τα λάθη μας».

filadelfia-xalkidona.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ