2012-09-13 17:53:49
Φωτογραφία για Θ. Κατσάμπας (ΔΝΤ): Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο ...!!!
Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη και οι πιστωτές της από την Ευρώπη θα πρέπει να βρουν νέα κεφάλαια για τη χώρα εκτιμά ο κ. Θάνος Κατσάμπας, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.

"Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της συμμετοχής του Επίσημου Τομέα ή επιπλέον δανείων, με την ελπίδα πιο ευνοϊκών όρων", δήλωσε ο κ. Κατσάμπας ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Ο κ. Κατσάμπας είναι βετεράνος του ΔΝΤ, με εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα στην Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική και μέση Ανατολή. Από την υφιστάμενη θέση, αναφέρει το πρακτορείο, έχει γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα για το πρόγραμμα προσαρμογής.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κατσάμπας χαρακτήρισε ανεπιθύμητο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθώς θα οδηγούσε τη χώρα δεκαετίες πίσω.


Αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό κενό των 20 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει η διετής παράταση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σημείωσε πως είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση πως η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει από μόνη της προσθέτοντας πως την κάλυψή του θα πρέπει να την αναλάβουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ.

"Παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι", τόνισε το στέλεχος του ταμείου.

Ο κ. Κατσάμπας συνέχισε λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο εκτίμησε πως μόνο το 22% των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος εφαρμόστηκαν το 2011. Ως αποτέλεσμα, ο δημόσιος τομές πρέπει να συρρικνωθεί, τόνισε ο κ. Κατσάμπας.

Όσον αφορά στις επιλογές για την αποκατάσταση της πορείας του χρέους, όπως η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια, ένα επιπλέον "κούρεμα" 30%, ή η επιμήκυνση, το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών.

"Η δυσκολία με τη συμμετοχή του Επίσημου Τομέα (OSI) είναι πως θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλους δανειζόμενους, το οποίο, βέβαια οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα ήθελαν να αποφύγουν", ανέφερε ο κ. Κατσάμπας.

 Πηγή / http://www.capital.gr/News.asp?id=1613661
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ