2012-09-14 06:36:03
Φωτογραφία για Οι μικρότερες πατημασιές στον κόσμο
Μία σειρά από απολιθωμένες πατημασιές που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Τζόγκινς της Νέας Σκωτίας στον Καναδά, θεωρούνται οι πιο μικρές... που έχουν εντοπιστεί ποτέ στον κόσμο να έχουν γίνει από σπονδυλωτό ζώο.

Η τοποθεσία όπου βρέθηκαν οι πατημασιές, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και σε αυτήν έχουν ανακαλυφθεί πολλά ακόμα απολιθώματα. Οι πατημασιές, που αρχικά έγιναν αντιληπτές από μία ερασιτέχνη παλαιοντολόγο, καθώς περπατούσε κατά μήκος της ακτής, προέρχονται από ένα αμφίβιο είδος σαν τη σαλαμάνδρα (Batrachichnus salamandroides), που ζούσε στη Γη πριν από 315 εκατ. χρόνια, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα ίχνη των μπροστινών ποδιών έχουν μήκος 1,6 χιλιοστών και των πισινών 2,4 χιλιοστών, ενώ συνολικά τα ίχνη έχουν αφήσει αποτυπώματα σε απόσταση 48 χιλιοστών. Το μήκος του ζώου που άφησε τα ίχνη, υπολογίζεται σε μόλις οκτώ χιλιοστά από την μουσούδα έως την ουρά του.

Η επιστημονική μελέτη των απολιθωμάτων έγινε από παλαιοντολόγους του πανεπιστημίου Σεν Μέρι και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Νέου Μεξικού και η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Ichnos".
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ