2012-09-14 07:55:04
Φωτογραφία για Η αντιπολίτευση αίρει την υποστήριξή της στα μέτρα λιτότητας στη Πορτογαλία
Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πορτογαλίας απέσυρε αργά χθες το βράδυ την υποστήριξή του στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία για να περάσει τα μέτρα, αλλά η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της διακομματικής αλληλεγγύης όσον αφορά τα σταθεροποιητικά μέτρα λιτότητας.

Ο Αντόνιο Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε πως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 με τις νέες περικοπές θα πρέπει να καταψηφιστεί και απείλησε με ψηφοφορία για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν η πρόταση υποβληθεί στο κοινοβούλιο όπως είναι προγραμματισμένο στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση από 11% επί του μισθού σε 18%, ενώ η συμμετοχή των εργοδοτών θα μειωθεί από 23,75% σε 18%.

"Υπάρχει μια γραμμή ανάμεσα στην αποκατάσταση και την ανηθικότητα και αυτή η γραμμή ξεπεράστηκε", δήλωσε ο Σεγκούρο ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τα τελευταία μέτρα σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.


Το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την κυβέρνηση να πάρει χρήματα από τους εργαζόμενους και να τα δώσει στις εταιρείες, δήλωσε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε συμφωνήσει στα μέχρι τώρα μέτρα λιτότητας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του φιλελεύθερου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο, και του δεξιού Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κέντρου (CDS) εξακολουθεί να έχει αρκετές ψήφους για να περάσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για το 2013.

Νωρίτερα χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε επιδοκιμάσει την πρόταση προϋπολογισμού, όμως είχε προειδοποιήσει την Πορτογαλία εναντίον της υπερβολικής λιτότητας και είχε συστήσει να εφαρμοστούν επίσης μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ