2012-09-17 09:42:02
Φωτογραφία για Ιερός πόλεμος για τον Μωάμεθ και στην Ευρώπη
Διαδηλώσεις έξω από αµερικανικές πρεσβείες και προξενεία αναστάτωσαν το Παρίσι, το Λονδίνο και την Αµβέρσα. 150 συλλήψεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Συναγερµός στο Βερολίνο, όπου ακροδεξιά οργάνωση απειλεί να προβάλει ολόκληρη τη βλάσφηµη ταινία για τον Μωάµεθ. Αγρια τροπή πήραν οι διαµαρτυρίες και στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Από τον αραβικό κόσµο, που εξακολουθεί να αποτελεί καζάνι που βράζει, στη Δύση άρχισαν να εξαπλώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι αντιαµερικανικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν λόγω της προβοκατόρικης ταινίας «Η αθωότητα των µουσουλµάνων» που γελοιοποιεί τον Μωάµεθ και έχει προκαλέσει κύµα βιαιοτήτων.

Διαδηλώσεις έξω από αµερικανικές πρεσβείες και προξενεία αναστάτωσαν το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αµβέρσα και το Σίδνεϊ, την ώρα που τρόµο για ενδεχόµενα µεγαλύτερα και ανεξέλεγκτα επεισόδια προκαλεί η πρόθεση ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερµανία να προβάλει ολόκληρη την επίµαχη αντιισλαµική ταινία στο Βερολίνο.


Περίπου 150 άτοµα -στην πλειονότητά τους άνδρες- συνελήφθησαν το περασµένο Σάββατο στο Παρίσι, επειδή συµµετείχαν σε διαδήλωση στην πλατεία Κονκόρντ εναντίον της προσβλητικής για το Ισλάµ αµερικανικής ταινίας κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και το υπουργείο Εσωτερικών στη γαλλική πρωτεύουσα.

Γυναίκες διαδηλώνουν στο Λονδίνο κατά της βλάσφημης ταινίας για τον Μωάμεθ

Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, 200 µε 250 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που «πρόσκεινται σε σαλαφιστές», «διαδήλωσαν µε βίαιο τρόπο γύρω από την αµερικανική πρεσβεία και συγκρούστηκαν µε δυνάµεις της Αστυνοµίας».

Από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάµεσα στην Αστυνοµία και τους διαδηλωτές, δύο ή τρεις αστυνοµικοί τραυµατίστηκαν ελαφρά. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, κατήγγειλε τη διαδήλωση δηλώνοντας ότι έχει δώσει εντολή να απαγορεύονται ανάλογες διαδηλώσεις.

Βίαια επεισοδια σημειώθηκαν στο Σίδνεϊ, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Aστυνομία.

Βέλγιο

Χθες επεισόδια σηµειώθηκαν και στο Βέλγιο και, συγκεκριµένα, στην Αµβέρσα, όπου διαδήλωσαν 200 άτοµα, µεταξύ των οποίων µέλη της ισλαµιστικής οργάνωση «Σαρία για το Βέλγιο». Οι βελγικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 120 άτοµα, τα οποία θα άφηναν ελεύθερα µετά την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Και στο Λονδίνο περίπου 300 διαδηλωτές διαµαρτυρήθηκαν για την ταινία έξω από την αµερικανική πρεσβεία κρατώντας πανό µε συνθήµατα όπως «θάνατος στις ΗΠΑ».

Βίαιη τροπή πήραν οι χθεσινές διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να κάνουν έφοδο στο αµερικανικό προξενείο φωνάζοντας συνθήµατα, όπως «Κάτω οι ΗΠΑ» και «Αποκεφαλισµό όλων όσοι προσβάλλουν τον προφήτη Μωάµεθ».

Οι διαδηλωτές πετούσαν µπουκάλια και παπούτσια εναντίον του κτιρίου του προξενείου και συγκρούστηκαν µε αστυνοµικούς -µε αποτέλεσµα να τραυµατιστεί ένας διαδηλωτής- µέχρι τελικά να απωθηθούν µε χηµικά και να κατευθυνθούν στο γειτονικό Χάιντ Παρκ, όπου προσευχήθηκαν.

Την αµερικανική σηµαία έκαψε µικρή οµάδα διαδηλωτών στην Αγκυρα της Τουρκίας που πραγµατοποίησε διαδήλωση εναντίον του αντιισλαµικού φιλµ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Εν τω µεταξύ στη Γερµανία η ακροδεξιά οργάνωση Pro Deutschland σκοπεύει να προβάλει στο Βερολίνο ολόκληρη την ταινία που απεικονίζει τον Μωάµεθ ως ανόητο, παιδόφιλο, απατεώνα, γυναικά και ηδονιστή, σύµφωνα µε το περιοδικό Spiegel. «Για εµάς είναι θέµα τέχνης και ελευθερίας του λόγου», εξήγησε ο Μάνφρεντ Ρους της Pro Deutschland.

Πάντως, ο Γερµανός υπουργός Εσωτερικών επέκρινε τα σχέδια της οµάδας σχολιάζοντας ότι το µόνο που επιθυµούν είναι «να προκαλέσουν τους µουσουλµάνους της Γερµανίας και ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Τον περασµένο µήνα µέλη της οργάνωσης συγκεντρώθηκαν µπροστά από τρία τεµένη στη γερµανική πρωτεύουσα και ανήρτησαν καρικατούρες του Μωάµεθ.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ