2012-09-19 17:38:05
Φωτογραφία για Λιγότερα από 200 εκ. ευρώ το κόστος από την έκρηξη στο Μαρί
Πολύ πιο κάτω από τα 200 εκ. ευρώ θα είναι το κόστος της ΑΗΚ από την έκρηξη στο Μαρί, κόστος για το οποίο εκχωρήθηκε το δικαίωμα σε ασφαλιστικές εταιρείες να διεκδικήσουν από το κράτος αποζημιώσεις, όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της ΑΗΚ Χάρη Θράσου κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στην οποία εξετάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της ΑΗΚ και η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασποράς του κινδύνου μετά την έκρηξη στο Μαρί, κάτι που δεν επιτυγχάνεται από τη συγκέντρωση παραγωγικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού όπως και την εγκατάσταση και της 6ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τη δημιουργία τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών, καθώς επίσης και η λειτουργία τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περιορισμού των δαπανών της ΑΗΚ με βάση την προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2007. Όπως είπε, έγινε περιορισμός δαπανών θα έπρεπε όμως να γίνουν πολύ περισσότερα.


Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της συγκράτησης των ρύπων για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέδωσε στην ΑΗΚ τα δύο τρίτα των ρύπων που είχε στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία και ένα τρίτο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα τσιμεντοποιεία Βασιλικού.

«Η αύξηση των ρύπων και το πρόστιμο, οι οφειλές που πληρώνει η ΑΗΚ είναι κόστος το οποίο μετακυλύεται δυστυχώς στις τσέπες του Κύπριου καταναλωτή», ανέφερε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ανείσπρακτα έσοδα της ΑΗΚ για τα οποία, όπως είπε, η ΑΗΚ χρησιμοποιεί απέναντι σε πελάτες της δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Η ΑΗΚ διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιπτώσεις ασήμαντων οφειλών από νοικοκυριά, μικρούς καταναλωτές, αλλά δεν κάνει το ίδιο σε περιπτώσεις μεγάλων καταναλωτών όπως είναι εταιρείες, εργοστάσια και άλλα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη ανοχή μιας κρατικής αρχής στη μη καταβολή οφειλών μιας επιχείρησης, συνιστά κρατική ενίσχυση που δεν επιτρέπεται από το κοινοτικό κεκτημένο.

Ένα άλλο θέμα, το οποίο έθιξε και είπε ότι διαχρονικά απασχολεί την Επιτροπή Ελέγχου «αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει είτε η πολιτική βούληση, είτε η στρατηγική για την επίλυση του», είναι ο τρόπος διαχωρισμού του δικτύου της ΑΗΚ, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε Τ/κ «να κλέβουν ένα εκατομμύριο ευρώ ηλεκτρικής ενέργειας από την ΑΗΚ κάθε χρόνο» και αυτό το ποσό να αυξάνεται διαχρονικά.

Αναφορικά με το κόστος των γεννητριών που ενοικίασε η ΑΗΚ μετά την καταστροφή στο Μαρί, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν παραχώρησε τα 24,5 εκ. στην ΑΗΚ, αλλά το μόνο που έκανε ήταν με ενέργειες, μέσω τράπεζας, να πάρει η ΑΗΚ με δικά της εχέγγυα τα 24 εκ. και να πληρώσει το κόστος. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν πλήρωσε αυτή την οφειλή και καλείται η ΑΗΚ να εναγάγει την ΚΔ. Είπε επίσης ότι η πιο εύκολη λύση αναμφίβολα είναι η μετακύληση αυτού του κόστους στον Κύπριο καταναλωτή.

Σε σχέση με τις οφειλές από Τ/κ, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι στην Πύλα ισχύει μια κατάσταση που παρά ευχάριστη είναι εδώ και δεκαετίες.

Εξέφρασε την απορία της για το γεγονός ότι όλοι αυτοί που εγείρουν το θέμα σήμερα βρέθηκαν σε Κυβερνήσεις αλλά δεν έκαναν τίποτα για το θέμα της Πύλας και θυμήθηκαν σήμερα να διαμαρτύρονται. Είπε ότι ο Πρόεδρος της ΑΗΚ διευκρίνισε ότι γίνεται παροχή ρεύματος και σε Ε/κ και σε Τ/κ και οι πλείστοι πληρώνουν τους λογαριασμούς κανονικά.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια μερίδα Τ/κ, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν. Είπε ότι όπως τους εξηγήθηκε δεν μπορεί να υπάρξει παράκαμψη από πλευράς ΑΗΚ, με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνονται υποκλοπές. Είπε επίσης ότι το κόστος για το ρεύμα το οποίο αρνούνται να πληρώσουν κάποιοι ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ το χρόνο.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε επίσης ότι ακούστηκαν πάρα πολλές υπερβολές πέρσι όταν έγινε η έκρηξη στο Μαρί για το κόστος που θα χρειαζόταν για την ανέγερση του τερματικού στο Βασιλικό.

«Σήμερα ακούσαμε από τον Πρόεδρο της ΑΗΚ ότι αυτό το κόστος είναι πολύ πιο κάτω από τα 200 εκ. Θα θυμάστε τα νούμερα που ακούστηκαν πέρυσι μόλις έγινε η έκρηξη, δεν θα ήθελαν να σχολιάσω τον πόλεμο εντυπώσεων, ο οποίος επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μετά την έκρηξη, η ΑΗΚ χειρίστηκε το θέμα με πολύ σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σκληρή εργασία, κακίζοντας όσους ισοπεδώνουν τους ημικρατικούς οργανισμούς και την προσφορά του προσωπικού τους.

Αναφορικά με τα 24, 5 εκ. ευρώ για το κόστος ενοικίασης των γεννητριών είπε ότι το θέμα είναι καθαρά ταμειακό και δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να μετακυλήσει στους καταναλωτές αυτό το κόστος, εξ’ ου και ανέλαβε να το πληρώσει.

Σε σχέση με τις καθυστερημένες οφειλές είπε ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ οι πλείστες ρυθμίζονται και για καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος του ρεύματος που καταναλώνουν γίνονται ειδικές ρυθμίσεις και μόνο μία περίπτωση εξακολουθεί να παρουσιάζει πρόβλημα για ανείσπρακτες οφειλές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου αναφέρθηκε στο ρεύμα που παίρνουν από την ΑΗΚ οι Τ/κ και οφείλουν 268 εκ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι από αυτά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, τα 247 εκ. είναι για τα έτη 1974-1994 και τα υπόλοιπα 21 εκ. για τα υπόλοιπα χρόνια. Πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο οι οφειλές σε ρεύμα από Τ/κ φθάνουν στο 1 εκ. ευρώ.

Χαρακτήρισε το θέμα απαράδεκτο και είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στο ΔΣ της ΑΗΚ να βρεθεί κάποιο σχέδιο έτσι ώστε αυτό να σταματήσει. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου να πληρώνουν και αυτοί να ευεργετούνται. Είπε επίσης ότι η ΑΗΚ πλήρωσε για τις ανάγκες του Μαρί ρεύμα στους Τ/κ 24,5 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην είσπραξη καθυστερημένων λογαριασμών που εκκρεμούν στην ΑΗΚ ύψους 156 εκ. ευρώ για το 2011. Εξήγησε ότι δύο εταιρείες χρωστούσαν στην ΑΗΚ, η μια 538,5 χιλιάδες ευρώ και η άλλη 340 χιλιάδες ευρώ και δεν τους είχαν αποκόψει το ρεύμα, σε αντίθεση με φτωχά νοικοκυριά.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι διαπιστώθηκε μια προσπάθεια να διορθωθούν κάποια λάθη, τα οποία είχαν εντοπιστεί στην περσινή έκθεση, πρόσθεσε ωστόσο ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά στο διαχείριση κονδυλίων και εφαρμογή κάποιων διαδικασιών από πλευράς Αρχής Ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε ότι μετά την καταστροφή στο Μαρί, η ΑΗΚ είχε την υποχρέωση να προχωρήσει στην ανακατασκευή του σταθμού στο Βασιλικό και φαίνεται μέσα από την έκθεση ότι εφαρμόστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένες διαδικασίες με την απευθείας ανάθεση εργασιών σε εργολάβους-υπεργολάβους κάτι το οποίο δεν συμβαδίζει με τις νόμιμες διαδικασίες και τη χρηστή διοίκηση.

Είπε, επίσης, ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπήρξε μια μεγάλη ύφεση στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ότι θα έπρεπε να γίνει από πλευράς ΑΗΚ ένα νέο σχέδιο έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι για καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού αλλά και την πιθανή μείωση προσωπικού μέσα από έκτακτα σχέδια αφυπηρέτησης ή τη μη πρόσληψη νέου προσωπικού για τα επόμενα χρόνια.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι με βάση της έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για τα πεπραγμένα της ΑΗΚ για το 2011, ένα μεγάλο μέρος από αυτό το μεγάλο κόστος της τραγωδίας καλέστηκαν άδικα να το πληρώσουν οι απλοί καταναλωτές που ήταν τελικά για δεύτερη φορά τα θύματα.

«Μεταφράζοντας αυτά που μας γράφει στην έκθεση της η Γενική Ελέγκτρια αυτά που απάντησε στις ερωτήσεις μας, ξεκάθαρα προκύπτει πως αντί να αναλάβει το κόστος αυτός που φταίει, δηλαδή η Κυβέρνηση και η ΑΗΚ τελικά κλήθηκε ένα μεγάλο μέρος να το πληρώσει ο απλός καταναλωτής κατά τρόπον άδικο και αστόχευτο», ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι όπως είπε και η Γενική Ελέγκτρια, σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε η έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε επί των λογαριασμών της ΑΗΚ να επιφορτιζόταν και με το ΦΠΑ. Πρόσθεσε ότι ήταν μια άδικη και λανθασμένη, κατά την εκτίμηση της, πρακτική που εφάρμοσε και επέβαλε η Κυβέρνηση πάνω στους αθώους καταναλωτές.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ