2012-09-19 22:09:17
Φωτογραφία για Έδωσαν τα χέρια Στουρνάρας - τρόικα για 9,5 δισ. ευρώ.
Ένα βήμα πριν την τελική συμφωνία και την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων βρίσκονται το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα. Στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για μέτρα 9,5 δισ. ευρώ πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στον στόχο του κλειδώματος του πακέτου των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα αποδέχθηκε η «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ να καλυφθεί κατά το ήμισυ από περικοπές στους τομείς της Άμυνας, της Υγείας και τον Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη 2 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τον «προγραμματισμό» του υπουργού Οικονομικών πρέπει να έχουν κλείσει το αργότερο μέχρι την Κυριακή. Στέλεχος, μάλιστα, του υπουργείου έκανε λόγο για «σκληρό πυρήνα» των συνομιλιών.

Το παζάρι με την τρόικα είναι σκληρό καθώς η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών για να εξοικονομηθούν από νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα παραμένει στο ακέραιο. Που σημαίνει ότι όλα τα επώδυνα μέτρα (αύξηση ορίων ηλικίας, κατάργηση δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, περικοπή ΕΚΑΣ, περικοπές ειδικών μισθολογίων, κλπ.) παραμένουν στο τραπέζι.


Την ίδια ώρα, όμως, οι κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στις 13.00 με τον πρωθυπουργό εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τις σχεδιαζόμενες επιβαρύνσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το ΠΑΣΟΚ, ειδικότερα, επέλεξε να ανεβάσει ιδιαίτερα υψηλά τους τόνους και αφενός να θυμίσει στη ΝΔ ότι φορούσε αντιμνημονιακό μανδύα όσο ήταν στην αντιπολίτευση και αφετέρου ότι έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες παρουσιάζοντας οικονομικά προγράμματα (Ζάππειο Ι,ΙΙ και ΙΙΙ) τα οποία ήταν «εύηχα» αλλά ανεφάρμοστα Με μια «ρουκέτα» απάντησε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ύστερα από τα συνεχιζόμενα «παράπονα» του κ. Ε. Βενιζέλου για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τις συνεννοήσεις με την τρόικα και την επιθετική δήλωση της κ. Γεννηματά σήμερα για τον ίδιο λόγο (η οποία πάντως στρεφόταν εναντίον του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά κυρίως).

«Δεν καταλαβαίνω την γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα έχουν δοθεί αναλυτικά. Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και αρνήθηκαν. Η τρόικα έχει δεχθεί 8,5 με 9,5 δισ. ευρώ και ενώ ο Στουρνάρας με το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια».

Μιλώντας πάντως στο Mega o βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι στα ερωτήματα του κόμματός του η τρόικα είχε απαντήσει ότι θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης και ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ για τις συνεννοήσεις μαζί της.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ