2012-09-21 19:36:39
Φωτογραφία για Μόντι - Σαμαράς: αναγκαιότητα η ακεραιότητα της ευρωζώνης
Σαμαράς: Ολοκληρωτική καταστροφή η έξοδος από το ευρώ

Τη στήριξη της Ιταλικής κυβέρνησης έλαβε το πρωί της Παρασκευής ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι που ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει όμως όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 

Ο κ. Σαμαράς άκουσε τον κ. Μόντι να του επισημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνησή του να συνεχίσει στην κατεύθυνση που κινείται, να σταθεροποιήσει τη δημόσια οικονομία της, ώστε να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και για την στήριξη της απασχόλησης. 

Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που έγινε επί τη ευκαιρία της συμμετοχής του κ. Σαμαρά στη διεθνή συνεδρίαση της Χριστιανοδημοκρατικής Ομάδας και των κομμάτων του Κέντρου, είναι ότι στην ανακοίνωση της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης, επισημαίνεται πως ο κ. Μόντι «εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί».


Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, η επικείμενη έκθεση της τρόικας, το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, αλλά και το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο έτη που ετοιμάζεται να θέσει και επίσημα ο κ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Σαμαράς στη συνομιλία του με τον κ. Μόντι έθεσε και το θέμα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πορεία της Ευρώπης είναι άμεσα εξαρτημένη από την πορεία των αδύναμων αυτή την περίοδο χωρών, ενώ δήλωσε και πάλι, όπως έκανε πρόσφατα και στις συναντήσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. 

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα κάνει ότι είναι δυνατόν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, προωθώντας, εκτός από το πακέτο των μέτρων, ταχύτατα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

«Οι πρωθυπουργοί Μάριο Μόντι και Αντώνης Σαμαράς επανέλαβαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απόλυτη αναγκαιότητα να τύχει υπεράσπισης η ακεραιότητα της ευρωζώνης, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχιστεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης του προέδρου βαν Ρομπέι» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης. 

Ο Πρωθυπουργός μετέβη στη Ρώμη με στόχο να ενισχύσει τις συμμαχίες του, κυρίως με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. 

Το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο XVI.

Αντ. Σαμαράς: Ολοκληρωτική καταστροφή η έξοδος από το ευρώ

«Η έξοδος από το ευρώ είναι ένας εφιάλτης. Για εμάς δεν αποτελεί επιλογή, θα συνιστούσε ολοκληρωτική καταστροφή» ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στη Διεθνή Σύνοδο των ηγετών των Κεντροδεξιών Κομμάτων, στη Ρώμη.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε τους κινδύνους που θα δημιουργούσε μια ελληνική έξοδος και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς, όπως διευκρίνισε εάν μια χώρα βγει από την ευρωζώνη, οι κερδοσκόποι θα στοχεύσουν στο αμέσως επόμενο πιο αδύναμο μέλος και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα διαθέτει όλες τις απαιτούμενες δυνατότητες για να ανακάμψει από την κρίση και μίλησε για την προσπάθεια της χώρας να καλύψει το κενό αξιοπιστίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι με μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η προστασία της κοινωνικής συνοχής και με την όσο πιο δυναμική γίνεται προσπάθεια των Ελλήνων, καταβάλλεται προσπάθεια να μετατραπεί η κρίση σε επιτυχία. 

«Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μοντέλο δημοκρατίας, επιτυχίας και ελευθερίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, σας στέλνουμε μήνυμα ελπίδας» τόνισε και στη συνέχεια μίλησε για τις προβλέψεις διαφόρων περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. 

 «Κάποιοι έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικός εφιάλτης, διότι η κερδοσκοπία θα χτυπούσε τον επόμενο αδύναμο κρίκο» υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας διανύει το πέμπτο κατά σειρά έτος ύφεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της, αν και διευκρίνισε πως στο διάστημα της κρίσης χάθηκε το 20% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ υποστήριξε πως ο λαός έχει αποφασίσει να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. 

«Δίνουμε όλοι αγώνα με τον ίδιο στόχο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ελευθερία. Η ελευθερία, η ελεύθερη αγορά, η ευημερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη είναι τα κύρια στοιχεία της ταυτότητάς μας και του συνολικού μας μέλλοντος» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και δεν υπάρχει δημοκρατία και ευημερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη».

Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, κατά κάποιων ανθρώπων που βάλλουν ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στην κοινωνία, ενώ τόνισε πως πρέπει να στηριχθεί η ανάκαμψη και η κοινωνική συνοχή.

 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ