2012-09-25 18:07:04
Φωτογραφία για Μαντάτα και νάρκες στο δρόμο του ΧΑ
του Αλέξανδρου Μερκούριου

Θα θυμάστε την περασμένη εβδομάδα που μιλούσαμε για Χρηματιστήριο. Και λέγαμε ότι τα Σαμαράκια «τρώγονται» αλλά ακόμη δεν το «έχουν», που λένε και στην τρέχουσα. Ένα λάθος χρειάστηκε για να φρενάρει μια ολόκληρη τάση.

Το Χρηματιστήριο όμως είναι πια ένα «θέμα», που άρχισε και πάλι να «συζητείται» στα καφενεία. Και αλλού. Η δοκιμή της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι στον ορίζοντα υπάρχουν καλά και κακά στοιχεία. Και τώρα το ερώτημα τώρα για τους περισσότερους, είναι εάν η ελληνική αγορά έχει εξαντλήσει την ανοδική της δυναμική ή όχι. Ας δούμε πάλι ντα δεδομένα.

Οι λόγοι που οδήγησαν το Χρηματιστήριο μέχρι εδώ είναι:

Ο πυρετός των τραπεζικών deals και κυρίως η μάχη για την Emporiki, που κρατά χρηματιστηριακά ζεστούς όλους τους υποψήφιους.

Toτζογάρισμα της κυβέρνησης στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, που διαμορφώνει ένα ευνοϊκό κλίμα για τα (περισσότερο ή λιγότερο) κρατικά χαρτιά.


Η προοπτική ολοκλήρωσης του ελληνικού οικονομικού πακέτου, (δηλαδή την οριστικοποίηση των μέτρων των 11,5 δις. σε αντάλλαγμα με τις διευκολύνσεις προς τον Σαμαρά).

Βοηθούμενο μέχρι τώρα, κυρίως από τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο ως μηχανισμός προεξόφλησης κινήθηκε ακριβώς στο ρυθμό υλοποίησης αυτού του θετικού σεναρίου για την οικονομία. Το «ποντάρισμα» αυτό πυροδότησε και τις μαζικές αγορές των προηγούμενων εβδομάδων οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα όρια των 800 μονάδων και τον FΤSE20 μέχρι τις 295.

Τι μέλλει γενέσθαι; Οι χρηματιστηριακοί κύκλοι οι οποίοι ποντάρουν στο θετικό σενάριο, υποστηρίζουν η τάση της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ, δεν θα αλλάξει. Σύμφωνα με τις τεχνικές αναλύσεις οι 290 μονάδες για τον «20άρη» δείκτη είναι η δεύτερη αντίσταση μετά την ανοδική διάσπαση των κρίσιμων 270, και ένα μικρό ανάχωμα πριν τον επόμενο κύκλο: δηλαδή τις 320 και 350 μονάδες. Είναι όμως έτσι, ή θα υπάρχουν οδυνηρές εκπλήξεις;

Το αν θα διατηρηθεί η θετική συγκυρία ανοδικής κίνησης (που σε κάθε περίπτωση θα έχει διακυμάνσεις και διορθώσεις) θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ελλήνων επενδυτών και των ξένων που μπαινοβγαίνουν στην αγορά. Κυρίως όμως, από τις ειδήσεις. Η εβδομάδα που πέρασε είχε και καλές και κακές. Την Πέμπτη, η είδηση για τη δικαίωση της ΔΕΗ στην προσφυγή της για τον λιγνίτη απογείωσε τη μετοχή της εταιρίας και έδωσε σήμα για τη διατήρηση του momentum. Αντίθετα, η εμπλοκή με τη φορολόγηση στα παίγνια του ΟΠΑΠ, τις ημέρες ακριβώς που εξαγγελλόταν το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του, είχε τις συνέπειες που προδιαγράφαμε πριν μια έβδομα: οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες πάνω από 40% σε τέσσερις ημέρες και συγκράτησε για την ίδια περίοδο όλη την ανοδική τάση του ΧΑ.

Με δυο λόγια το Χρηματιστήριο είναι πολύ ευπαθές στα «νέα». Και το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πολλά. Με δυο λόγια, αν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας σκοντάψουν στο πακέτο, ή κάποιο κακό νέο έρθει από το ΔΝΤ, ξεχάστε το χρηματιστήριο Σε κάθε περίπτωση και σε τεχνικό επίπεδο, δύο ρυθμιστές των εξελίξεων θα είναι ο όγκος των συναλλαγών, και η διατήρηση της ανοδικής πορείας των τραπεζών. Όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μόνο με αύξηση του τζίρου ο δείκτης θα προσπαθήσει να διασπάσει την αντίσταση των 290 μονάδων του «εικοσάρη» και να τη μετατρέψει σε στήριξη. Εφόσον τα καταφέρει, τεχνικά θα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ανοδικά. Το δεύτερο στοίχημα είναι οι τράπεζες. Η δυναμική τους στήριξε την ανοδική πορεία του ίδιου δείκτη μέχρι τα επίπεδα των 280 μονάδων, αλλά η συνέχεια δείχνει (ειδικά τις τελευταίες ημέρες) πιο ασθενική. Ορισμένοι αναλυτές την αποδίδουν στην απουσία ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που ενώ για παράδειγμα «μπήκαν» στα κρατικά χαρτιά, απέφυγαν τις τράπεζες. Και ο λόγος είναι ότι ενώ τα deals θεωρούνται πια δεδομένα οι ξένοι ανησυχούν για τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τα reverse splits. Και το κακό είναι ότι χωρίς τις τράπεζες το ΧΑ δεν μπορεί να κάνει και τους απαιτούμενους όγκους. Για να δούμε topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΣΑΤ κατά Αλαφούζου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΣΑΤ κατά Αλαφούζου
Λήστεψαν... το φύλακα!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Λήστεψαν... το φύλακα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ