2012-09-26 10:21:05
Φωτογραφία για Πρόεδρος Χριστόφιας – Έκκληση για επιστροφή της τ/κ ηγεσίας στο τραπέζι του διαλόγου
Έκκληση προς την τ/κ ηγεσία να επιστρέψει στο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, σεβόμενη στην πράξη τη συμφωνημένη βάση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απηύθυνε από το βήμα της 67ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Λευκωσίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη επί 38 χρόνια κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, που ακολούθησε την τουρκική εισβολή του 1974, με τη διατήρηση από την Άγκυρα ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στο νησί, καθώς και τη μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, στη βάση της πολιτικής για δημογραφική αλλοίωση του νησιού. Κατηγόρησε εξάλλου την τ/κ ηγεσία ότι από τον περασμένο Μάιο και με τη στήριξη της Άγκυρας, αντιδρώντας στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.


Είπε επίσης ότι ο νυν Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έχει υπαναχωρήσει από όλες τις συγκλίσεις οι οποίες είχαν επιτευχθεί επί εποχής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Συμπλήρωσε ότι ενώ για την επίλυση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών, αντιθέτως η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων» και προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

Η Άγκυρα συμπεριφέρεται «ωσάν η Κυπριακή Δημοκρατία να μην υπάρχει στον χάρτη», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα αυτή η συμπεριφορά μίας χώρας που επιδιώκει να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ και που υποτίθεται ότι επιδιώκει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες της.

«Καλώ την τ/κ ηγεσία να επιστρέψει στον διάλογο και να μοιραστεί το όραμά μας για μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αμετάβλητη δέσμευση της ε/κ πλευράς είναι «να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις, να συνεχίσουμε τη διαδικασία με καλή πίστη, να σεβαστούμε στην πράξη και όχι στα λόγια τη συμφωνημένη για λύση βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Εξέφρασε επίσης την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψήφισμα 2026 του 2011, το οποίο προβλέπει πρώτα διευθέτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μετά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές και εφόσον συναινέσουν προηγουμένως οι δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στην έναρξη της θητείας του, το 2008, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ανέλαβε πρωτοβουλία για τερματισμό της στασιμότητας και έναρξη νέας διαδικασίας απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τότε ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

«Αυτά τα συμφωνήσαμε με τον κ. Ταλάτ», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι την εποχή εκείνη, με την τ/κ πλευρά «μοιραζόμασταν το όραμά για επίτευξη λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στο νησί».

Ακολούθως κατηγόρησε τον νυν Τ/κ ηγέτη Έρογλου ότι από το 2010 έχει παραβιάσει την κοινή δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει και έχει υπαναχωρήσει από όλες τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον προηγούμενο Τ/κ ηγέτη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε παράλληλα ευγνωμοσύνη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του προβλήματος.

Είπε επίσης ότι η θετική συμβολή της Τουρκίας και η πρακτική υποστήριξή της προς τις δύο κοινότητες για να ωθηθεί η διαδικασία προς τα εμπρός είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Αντ’ αυτού, συμπλήρωσε, η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», αντιπαραθέτοντας τη στρατιωτική της ισχύ γύρω από την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι η ανησυχητική συμπεριφορά της Τουρκίας εντάθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Κύπρος προχώρησε με δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είπε ότι η Άγκυρα προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες όσον αφορά σε θαλάσσιες περιοχές «οι οποίες είναι προφανές και πέρα από κάθε λογική ότι γεωγραφικά και νομικά δεν ανήκουν στα όρια της δικής της υφαλοκρηπίδας και ενδεχόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, αλλά, σαφώς εμπίπτουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Καλώ την Τουρκία, ενώπιον αυτού του σεβαστού σώματος να θέσει τέρμα στην προκλητική της συμπεριφορά» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ επανέλαβε ότι οι φυσικοί πόροι σε μια επανενωμένη Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελούν κοινό πλούτο όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας καταδίκασε απερίφραστα τη βία και τις σφαγές των αθώων πολιτών στη Συρία και απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους.

Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διαχείριση της κρίσης, και αναφέρθηκε στην προσήλωση της Λευκωσίας στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, τονίζοντας την ανάγκη για μια πολιτική λύση.

Ως προς το Μεσανατολικό, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζει να είναι σε αδιέξοδο, παρά τις σημαντικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα προ του 1967 σύνορα.

Συμπλήρωσε ότι η λύση πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «η λαϊκή κυριαρχία ήταν και παραμένει θεμελιώδης αρχή οργάνωσης και λειτουργίας των κρατών» και εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες για εδραίωση της δημοκρατίας σε Τυνησία, Αίγυπτο, Υεμένη και Λιβύη.

Τέλος, είπε ότι έχει επιτευχθεί αξιόλογη πρόοδος σε σχέση με την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας μέχρι το 2015, όχι όμως η αναμενόμενη.

Κατέληξε, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαναδεσμευτεί σε ένα νέο πρόγραμμα για μετά το 2015, με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ