2012-09-26 11:21:44
Φωτογραφία για Άσκηση επιρροής προς την Τουρκία ζήτησε ο Χριστόφιας από τον ΟΗΕ
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για ευθύνη της Τουρκίας για τη στασιμότητα των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία και τον Έλληνα ΥΠΕΞ.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βουκ Γέρεμιτς να χρησιμοποιήσει το κύρος και την επιρροή του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να υιοθετήσει προσέγγιση συνεργασίας, η οποία θα επιτρέψει αναθέρμανση της προσπάθειας για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον κύριο Γέρεμιτς για την κατάσταση στο Κυπριακό και την στασιμότητα στις συνομιλίες, για την οποία, όπως τόνισε, ευθύνεται η τουρκική πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, στον οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην αποστολή του και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα πολιτική λύση στο πρόβλημα. 


Χριστόφιας και Μπραχίμι εξέφρασαν ανησυχία και αγωνία για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Συρία με τις συνέπειες και τους κινδύνους, που η συνεχιζόμενη αστάθεια εγκυμονεί για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Κυβέρνησης να βοηθήσει τον κύριο Μπραχίμι στην αποστολή του.

Παρά την κρίση, ελληνική προτεραιότητα το Κυπριακό Ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, γιατί παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχει ως προτεραιότητα το κυπριακό.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι προέβησαν σε ανασκόπηση των επαφών τους στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Οπως είπε, υπάρχει συντονισμός με τον κύριο Αβραμόπουλο, ο οποίος στις διάφορες επαφές του τοποθετεί το Κυπριακό με πολύ ξεκάθαρο τρόπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση Ελλάδας και Κύπρου, λόγω της οικονομικής κρίσης και επεσήμανε ότι θα κληθεί και ο κυπριακός λαός να προβεί σε θυσίες, όπως ήδη κάνει ο ελληνικός λαός.

Σημείωσε ωστόσο ότι Ελληνες και Κύπριοι θα δώσουν μάχη ώστε να αναχαιτιστεί η εξουθενωτική επίθεση που δέχονται.

Αβραμόπουλος: Εξέχουσα η θέση έχει η Κύπρος για την ΑθήναΟ κύριος Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι στον σχεδιασμό της Αθήνας, στην στρατηγική αλλά και στην καρδιά της, εξέχουσα θέση έχει η Κύπρος.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή στο κυπριακό, είπε, οφείλεται στην απροθυμία της τουρκικής πλευράς για την εξεύρεση λύσης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αυτό τον καιρό δίνουν μάχη, με δυναμισμό, αξιοπρέπεια, επιχειρήματα και πειστικότητα.

Δείπνο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής προς τιμή του Προέδρου Σε θετικά σχόλια για τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του προς την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσαν προς τιμή του.

Αυτός ο γενικός γραμματέας, είπε, έχει επιδείξει καλόν εαυτόν για να μας βοηθήσει να προωθήσουμε λύση στο κυπριακό, δέχθηκε πολλές πιέσεις για πρόωρες τοποθετήσεις, που σχετίζονται με το τέλος της διαδικασίας και την σύγκληση διάσκεψης.

Ομως, είπε, τελικά δεν πέρασαν οι πιέσεις τουλάχιστον μερικών συμμάχων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε και τον ρόλο των στελεχών της Κυπριακής Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι διαχρονικά είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός για την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη συνεργασία, που είχαν τα τελευταία πέντε χρόνια και ευχήθηκε ο χρόνος που υπολείπεται μέχρι το τέλος της θητείας του να είναι παραγωγικός για το καλό της Κύπρου.
Πηγή 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ