2012-10-04 15:36:22
Φωτογραφία για Μόσχα: «Καμία σχέση με κατασκοπεία» δεν έχουν οι κατηγορίες κατά Ρώσων στις ΗΠΑ
Οι κατηγορίες στις ΗΠΑ κατά Ρώσων πολιτών ουδεμία σχέση έχουν με κατασκοπεία, δηλώνει η Μόσχα.Η Ρωσία υπογράμμισε σήμερα ότι η απαγγελία κατηγοριών στις ΗΠΑ σε βάρος Ρώσων πολιτών για παράνομη εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας «ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε κατασκοπευτική δραστηριότητα».

"Οι κατηγορίες αυτές που μας κοινοποίησε η αμερικανική πλευρά έχουν ποινικό χαρακτήρα και ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε ενέργεια κατασκοπείας», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ.

Οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν εμπλέκονται στη φερόμενη ως παράνομη διακίνηση δικτύου που εξαρθρώθηκε στις ΗΠΑ και το θέμα αυτό έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στη Μόσχα, επισήμανε ο Ριαμπκόφ.

Διαβάστε περισσότερα Ρώσοι διπλωμάτες συνάντησαν έναν από τους κατηγορούμενους για να συζητήσουν το θέμα και ετοιμάζονται να συναντήσουν και τους άλλους.


"Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν αρκετούς Ρώσους πολίτες. Πολλά πράγματα δεν είναι σαφή σε αυτή την ιστορία», διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ. 

«Εκτιμάμε ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ρώσων πολιτών που συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες θα διασφαλιστούν κατά τρόπο απόλυτο από τις αμερικανικές αρχές».

Οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης απήγγειλαν χθες Τετάρτη κατηγορίες σε βάρος 11 μελών ενός δικτύου κατηγορούμενου για την παράνομη εξαγωγή ηλεκτρονικού υλικού το οποίο προοριζόταν για το στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οκτώ από τα πρόσωπα στα οποία απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες συνελήφθησαν την Τρίτη και την Τετάρτη στο Χιούστον του Τέξας, οι άλλοι τρεις βρίσκονται στη Ρωσία.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών ανακριτικών υπηρεσιών είπαν ότι ο Αλεξάντερ Φισένκο κατηγορείται ότι επιχειρούσε στις ΗΠΑ ως μη καταγεγραμμένος πράκτορας της ρωσικής κυβέρνησης και ακόμη επτά συνεργάτες του κρατούνται από τις αρχές του Χιούστον. Τρεις από τους κατηγορούμενους βρίσκονται στη Ρωσία, εκ των οποίων ένας, ο Σεργκέι Κλινόφ, επιβεβαίωσε στο Ιντερφαξ ότι βρίσκεται στη Ρωσία και ότι έμαθε για την εξέλιξη αυτή από τα δημοσιεύματα του Τύπου.

Τον Ιούνιο του 2010 οι ΗΠΑ είχαν εξαρθρώσει ομάδα δέκα «εν υπνώσει» πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι κατόπιν απελάθηκαν σε μια αναλλαγή που παρέπεμπε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ τούς είχαν παραδώσει στη Μόσχα, με αντάλλαγμα τέσσερις Ρώσους, τρεις από τους οποίους είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ των Δυτικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ