2012-10-05 02:51:02
Φωτογραφία για Τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ θέλει να εξαφανίσει η Τρόικα
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε κορυφαίο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα... με τους επικεφαλής της τρόικας η οποία διήρκεσε λιγότερο από 45 λεπτά και …ύστερα από αρκετές αλλαγές στην ώρα για αποφευχθούν οι δυσάρεστες επαφές των εκπροσώπων των δανειστών μας με πολίτες που πλήττονται από τις απαιτήσεις τους.

Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει καθημερινές συναντήσεις έως τουλάχιστον τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να κλείσει η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δις. ευρώ για το 2013, από το συνολικό πακέτο των 13,9 δις. ευρώ, με την τρόικα να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Στο «μάτι» του κυκλώνα βρίσκονται οι συντάξεις του ΟΓΑ με μία συνολική μείωση της τάξης του 21%. Στο τραπέζι επανήλθε τόσο η περικοπή των 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, των 360 ευρώ μηνιαίως όσο και η περικοπή των δώρων (σύνολο 720 ευρώ). Αυτό σημαίνει ,ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα χάσουν ….τρεις συντάξεις ή το 21% των συντάξιμων αποδοχών τους σε ετήσια βάση για την εξοικονόμηση ποσού πάνω από 870 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ζητούν ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα (μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, αλλά και απολύσεων υπαλλήλων). Στο «χάσμα» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.

Το θέμα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς από το ύψος της ύφεσης εξαρτάται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Εάν το Διεθνές Ταμείο εκτιμήσει ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, δεν θα μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να συμμετέχει στη δόση των 31,5 δις. ευρώ. Η «τριανδρία» των ελεγκτών αποχώρησε, αμέσως μετά το τυπικό 45λεπτο, όμως ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ επέστρεψε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών όπου και παρέμεινε για άλλα 45 λεπτά. Είναι η δεύτερη φορά πάντως στα δυόμισι χρόνια παρουσίας της Τρόικα στη χώρα μας όπου πραγματοποιείται με μόνο έναν εκπρόσωπο των δανειστών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ