2012-10-05 08:22:22
Φωτογραφία για ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Σε ένα έκτακτο eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και πριν το τέλος του μήνα ελπίζει πλέον η Αθήνα ώστε να πάρει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Δόση που μπορεί να φτάσει τα 39 δισ. ευρώ αν δοθεί στην Ελλάδα μέρος των δόσεων που προβλέπονταν στο Μνημόνιο αλλά έχουν πάει πίσω εξαιτίας του εκτροχιασμού των χρονοδιαγραμμάτων. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες δεν θα υπάρχει απόφαση για την δόση στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αλλά μια γενική συζήτηση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα, η ελληνική υπόθεση έπεσε στα γρανάζια της ευρύτερης διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στην Ευρώπη και αφορά την διάσωση της Ισπανίας αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Δύο διαφορετικοί υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, ένας της Κομισιόν και ένας της ευρωζώνης μας ανέφεραν ότι οι σκληροπυρηνικές χώρες και ιδιαίτερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε* επιθυμούν να μεταθέσουν την απόφαση για την δόση για τις 12 Νοεμβρίου, στο επόμενο τακτικό eurogroup.


Η Αθήνα όμως έχει κάνει τα απαραίτητα διαβήματα και ενημέρωσε τους εταίρους ότι τα ταμειακά αποθέματα δεν επιτρέπουν τόσο μεγάλη καθυστέρηση - καθώς θα χρειαστούν περίπου 10 μέρες μετά την απόφαση για να έρθουν τα κονδύλια στην Αθήνα - και επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες. Πόσο μάλλον που από την δόση εξαρτάται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος. 

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι δύσκολα θα υπάρχει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής «αφού τέτοια θέματα τυπικά πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το eurogroup». 

«Δύσκολα οι αρχηγοί κρατών θα πάρουν αποφάσεις εάν πρώτα η έκθεση της τρόικας δεν είναι στα χέρια τους και βεβαίως δεν έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από την βουλή», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος. 

Το SOS που εξέπεμψε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι προσωπικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ομολόγους του τις τελευταίες μέρες, κινητοποίησαν τον μετριοπαθή άξονα Γιούνκερ - Ολάντ ώστε πράγματι να δρομολογηθεί ένα έκτακτο eurogroup μετά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών. 

Το εάν όντως γίνει το αυτό το έκτακτο συμβούλιο θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα. Ακόμα πάντως και αν έως τότε δεν έχουν περάσει τα μέτρα από την βουλή, ο πρόεδρος του eurogroup φαίνεται διατεθειμένος να καλέσει την συνεδρίαση. 

Βεβαίως, το παιχνίδι των καθυστερήσεων με την τρόικα έχει μπει στα ραντάρ ακόμα και των ξένων μέσων ενημέρωσης καθώς προβληματίζει το πώς είναι δυνατό οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Μορς, Μαζουχ και Τόμσεν να είναι συγκαταβατικοί και διαλλακτικοί στις τοποθετήσεις τους για την Ελλάδα και οι υφιστάμενοι τους να τραβούν συνεχώς το σχοινί των απαιτήσεων. 

Οι διαπραγματεύσεις πάντως θα συνεχιστούν αμέσως μετά το eurogroup. Oύτε ο Γιάννης Στουρνάρας, ούτε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος αλλά ούτε και οι αξιωματούχοι της τρόικας θα παραβρεθούν στη σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Τόκυο. 

Το αρνητικό αυτής της απουσίας είναι ότι κανένας έλληνας αξιωματούχος δεν θα είναι παρών σε μια σειρά παράπλευρων επαφών που θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ για το μέλλον της ευρωζώνης και βεβαίως της Ελλάδας. 

Ηδη, ένα κύριο ζήτημα στις επαφές θα είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θέμα που παραμένει υψηλά στην ατζέντα δεδομένου ότι για το ΔΝΤ αποτελεί απαράβατο όρο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο εκπρόσωπος του ταμείου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει συνολική λύση για το πρόβλημα της χώρας και πως το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έκθεσης είναι ανοικτό. 

Ως γνωστόν το Ταμείο επιθυμεί αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ), αίτημα που αποκρούει η Ευρώπη. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι μετακύλιση των λήξεων σε τίτλους που κατέχει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα συνιστά «έμμεση» χρηματοδότηση κράτους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

*Μόνο η Ελλάδα δεν σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις

Οι χώρες της κρίσης σημειώνουν πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, πλην της Ελλάδας, επισήμανε σε ομιλία του ο Β. Σόιμπλε. Το μέλλον της Αθήνας εκτός ευρωζώνης βλέπει ο βαυαρός υπουργός Μ. Ζέντερ.

Μεγάλη πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων σημειώνουν πολλές χώρες που βρίσκονται σε κρίση πλην της Ελλάδας, διαπιστώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Αντίθετα εξήρε τις μεταρρυθμίσεις σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες –όπως τόνισε- μολονότι δεν έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό που έχουν επιτύχει είναι μεγαλειώδες. Για τις άλλες χώρες ο κ. Σόιμπλε «βλέπει» μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ«Ο σκεπτικισμός μου είναι μεγαλύτερος από την ελπίδα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Focus online o υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ επανέλαβε τις αμφιβολίες του σχετικά «με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις».

 Ο κ. Σέντερ επικαλέστηκε την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία όπως είπε εκτιμά πως «η Ελλάδα χρειάζεται ”πλήρη ανασυγκρότηση του κράτους” (state building)». «Κάτι τέτοιο συνιστά βεβαίως κώδωνα κινδύνου. Θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα την έκθεση της τρόικα και έπειτα θα αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει. Η ιδέα του Πέερ Στάινμπρουκ, απλώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε απεριόριστα για την Ελλάδα, δεν αποτελεί εναλλακτική λύση. Εάν η Γερμανία πρέπει στο τέλος να πληρώνει επί μονίμου βάσης για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες, γι’ αυτό θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα», επισήμανε ο κ. Ζέντερ.

Ερωτώμενος ο κ. Ζέντερ εάν διατηρεί κάποια ελπίδα για την Ελλάδα, απαντά: «Ο σκεπτικισμός μου είναι μεγαλύτερος από την ελπίδα. Θεωρώ ότι οι διαστάσεις των ελληνικών προβλημάτων είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε μεσοπρόθεσμα με σοβαρό τρόπο. Στο τέλος θα χρειαστεί ένα σχέδιο Β για μία εναλλακτική περίπτωση ελεγχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη- όπως έχει προτείνει το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου».

Euro2Day/D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ