2012-10-05 20:49:02
Φωτογραφία για Στην Κρήτη θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία - Το σχέδιο των ελληνικών αρχών
του Γιώργου Λαμπράκη

Περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες από τη Συρία θα φιλοξενήσει η Κρήτη, σε περίπτωση που φτάσουν στην Ελλάδα από την σπαρασσόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής, καθώς το νησί μας βρίσκεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων!

Οι χιλιάδες πρόσφυγες (ο συνολικός αριθμός έχει ξεπεράσει τις 250.000) που συνωστίζονται καθημερινά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας έχουν κοινητοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο το οποίο εδώ και μήνες έχει καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ομαλή και συντεταγμένη υποδοχή αυτών των ανθρώπων, αν παραστεί ανάγκη προκειμένου να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη εισροή μέσω των ελληνικών χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων.

Η Κρήτη και η Ρόδος είναι τα δύο νησιά που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, καθώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί 20.000 Σύριους στα εδάφη της! Ως χώροι συγκέντρωσης αυτών των ανθρώπων έχουν προκριθεί πρώην στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν, ενώ μπορούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων αλλά και τους κανόνες ασφαλείας και σωστής διαχείρησης των ανθρώπων αυτών.


Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους θα στηθούν σκηνές προκειμένου να φιλοξενηθούν οι Σύριοι πρόσφυγες και να τους παρασχεθεί η στοιχειώδης βοήθεια που απορρέει και από τις διεθνείς Συνθήκες που ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη λεπτομερή σχέδια για την ομαλή υποδοχή και φιλοξενία των Σύριων προσφύγων τα οποία έχουν εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ενημέρωση των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Κρήτης και Κυκλάδων.

Τον παραπάνω σχεδιασμό ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο υπουργός Νικόλαος Δένδιας, μιλώντας στην εκπομπή Αυτοψία του Alpha, όπου υποστήριξε ότι οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν απέναντι σε αυτό το ζήτημα όποτε κι αν προκύψει. Μάλιστα ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό σχέδιο προβλέπει καταρχήν την υποστήριξη της Τουρκίας με σκηνές, νερό και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να κρατήσει στα εδάφη της το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από την Συρία, ενώ και η Κύπρος ετοιμάζει το αντίστοιχο δικό της σχέδιο που προβλέπει την φιλοξενία 48.000 προσφύγων -αν απαιτηθεί- όπου και στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρρωγός.

Το ζήτημα βέβαια έχει αποκτήσει νέα διάσταση μετά την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύγκρουση, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς την ίδια ώρα οι συριακές πόλεις εξακολουθούν να πνίγονται στο αίμα του εμφυλίου πολέμου.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ