2012-10-07 09:31:02
Φωτογραφία για Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο Αμπού Χάμζα
Ο ριζοσπάστης ισλαμιστής κληρικός Αμπού Χάμζα έφθασε σήμερα στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία έχοντας εκδοθεί από τη Βρετανία. Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση από το γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Ο Χάμζα αναμένεται να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εντός 24ωρού.

Ο Χάμζα μαζί με τέσσερις άλλους ύποπτους για τρομοκρατία μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ με δύο τζετ από αεροπορική βάση που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό Λονδίνο ύστερα από χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή τους.

Οι δικαστές απέρριψαν επίσης το νομικό αίτημα των Μπαμπάρ Αμάντ, Σιέντ Αχσάν, Χαλέντ αλ-Φαουάζ και Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι.

Ο 54χρονος Χάμζα έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο. Ο ισλαμιστής κληρικός μετέβη για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1979.

Ο ιμάμης με το χαρακτηριστικό «πειρατικό» άγκιστρο στο δεξί χέρι και το ένα μάτι καθώς το άλλο το έχασε από βαρύ τραυματισμό στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ήταν διαβόητος για τις πύρινες ομιλίες του ως ιμάμης, σε τζαμί στο βόρειο Λονδίνο.


Ο Χάμζα αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ έντεκα κατηγορίες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή στην απαγωγή 16 δυτικών τουριστών από την Υεμένη το 1998, τέσσερις εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους.

Ο ριζοσπάστης κληρικός υποστήριξε την τζιχάντ στο Αφγανιστάν το 2001, και συνωμότησε για να δημιουργηθεί ισλαμικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Ιουνίου 2000 και του Δεκεμβρίου 2001.

Ο Αχμάντ ο οποίος κρατείται χωρίς δίκη στη Βρετανία από το 2004, είχε ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να του επιτρέψει να δικαστεί στη Βρετανία, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Κατηγορείται για την παροχή υποστήριξης σε τρομοκράτες και συνωμοσία με σκοπό το θάνατο, την απαγωγή, τον ακρωτηριασμό και τραυματισμό, ατόμων σε ξένη χώρα.

Ο Μπαρί και ο Φαουάζ έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή ή υποστήριξη στις βομβιστικές επιθέσεις κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι της Κένυας και στο Νταρ Ες Σαλάμ, στην Τανζανία, το 1998.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΒΕΝΓΚΕΡ : ΚΑΛΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΜΑΣ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΒΕΝΓΚΕΡ : ΚΑΛΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΜΑΣ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ