2012-10-18 15:02:04
Φωτογραφία για «Τσουχτερές» μαζικές απελάσεις, πτήσεις και ... παρασκήνιο
Μαζικές απελάσεις χιλιάδων παράνομων μεταναστών ξεκινούν από την Ελλάδα, σκοπός για τον οποίο εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί διαγωνισμός ισχύος δύο ετών, για την επιλογή αερομεταφορέων για... την επαναπροώθηση των αλλοδαπών με πτήσεις τσάρτερ, αλλά και για την επιλογή αεροπορικών εταιριών για διάθεση εισιτηρίων με κανονικές πτήσεις σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού αποφασίστηκε, μετά τα ερωτηματικά που προέκυψαν σχετικά με τη διαδικασία ναύλωσης τσάρτερ κόστους πολλών εκατ. ευρώ από την ΕΛ.ΑΣ για τη μεταφορά των μεταναστών. Τον "διαγωνισμό - εξπρές" για κάθε πτήση κερδίζουν μονίμως δύο αεροπορικές εταιρίες που είχαν σειρά προβλημάτων με τους ελέγχους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και με το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.

Μάλιστα η μία εξ αυτών κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για "κατασκοπεία" και προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο Ιράν!


Έτσι, σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και η Ε.Ε επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναχωρήσουν την επόμενη διετία από την Ελλάδα με κανονικές πτήσεις αερογραμμών περίπου 3.700 παράνομοι μετανάστες και μαζί τους περίπου 1.800 συνοδοί αστυνομικοί (ένας ανά δύο αλλοδαπούς).

Όπερ σημαίνει, ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η Ε.Ε θα πληρώσουν για την αεροπορική επαναπροώθηση κάθε λαθρομετανάστη περίπου 1.800 ευρώ και μάλιστα χωρίς την πρόσθετη αμοιβή για τους αστυνομικούς-φρουρούς.

Στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ζητείται "να προτιμώνται εταιρίες με συχνές πτήσεις, οι οποίες δύνανται να παραλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ατόμων" και σε κάποιες περιπτώσεις κάθε υπό επιστροφή κρατούμενος να συνοδεύεται από δύο αστυνομικούς, "αριθμός που δύναται να αυξηθεί ανάλογα με την επικινδυνότητα του αλλοδαπού".

Σε πτήσεις τσάρτερ μεταφοράς αλλοδαπών έχουν υπάρξει διάφορα "απρόοπτα". Ορισμένοι αλλοδαποί έχουν επιχειρήσει να βγουν από το αεροπλάνο με κάθεν τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αφρικανού, ο οποίος σε πτήση μέσω Ρώμης για τη Νιγηρία έσπασε ένα από τα παράθυρα του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος για την πτήση και το αεροπλάνο να καθηλωθεί στο έδαφος για πολλές ώρες.

Μεταξύ άλλων, το Δημόσιο θα πληρώσει 278 εισιτήρια για πτήσεις προς Αίγυπτο, 238 για Ιράκ, 627 για Πακιστάν,107 για Κίνα, 106 για Μπαγκλαντές, 31 για Ρωσία, 40 για Νιγηρία, έξι για Χιλή, τέσσερα για Βραζιλία, δύο για Αυστραλία και ένα για ΗΠΑ. Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιο, καθώς μέχρι στιγμής ο διαγωνισμός για την προμήθεια εισιτηρίων έχει αναβληθεί δύο φορές τις τελευταίες ημέρες.

Το... παρασκήνιο

Όσο αφορά την έως τώρα διαδικασία ναύλωσης τσάρτερ από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με έγγραφα που φέρεται να κατέχει το "Βήμα", οι αεροπορικές εταιρίες καλούνται αιφνιδιαστικά να καταθέσουν τις προσφορές τους μέσω e-mail και μόλις εντός 24 ωρών από τη στιγμή που εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ να ορίσει νέα ναυλωμένη πτήση.

Αποδέκτες της έγγραφης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι 17 εταιρίες, αλλά για όλες τις πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν επιλεγεί μόνο δύο, οι οποίες μάλιστα έχουν τον ίδιο εκπρόσωπο.

Η τιμή της τάξης των 130.000-200.000 ευρώ θεωρείται από πολλούς "φουσκωμένη", αλλά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι "οι περισσότεροι αερομεταφορείς είναι απρόθυμοι να συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ δεν διαθέτουν και αεροσκάφη γι' αυτές τις πτήσεις".

Ακόμα πιο "ύποπτη" καθιστά τη διαδικασία η διαπίστωση, ότι οι δύο εταιρίες που προτιμώνται, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΥΠΑ και των ΗΠΑ.

Η μία είναι ουκρανικών συμφερόντων, ιδρύθηκε το 2006 και διαθέτει στην Ελλάδα μόνο ένα παλιό επιβατικό αμερικανικό αεροσκάφος. Αρχισε να ελέγχεται από τις ΗΠΑ, όταν ξεκίνησε να πραγματοποιεί εσωτερικές πτήσεις στο Ιράν, ενέργεια που θεωρήθηκε παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στη χώρα. Κατηγορήθηκε έτσι από τις αμερικανικές υπηρεσίες για προώθηση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο Ιράν και αυτό οδήγησε την αμερικανική κατασκευαστική εταιρία να μην αποστέλλει τα απαραίτητα εγχειρίδια συντήρησης του αεροσκάφους. Δηλαδή, η πτήση του αςεροπλάνου αυτού δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Η δεύτερη προτιμώμενη αεροπορική εταιρία είναι αραβικών συμφερόντων και προ μερικών μηνών είχε υπάρξει τετράμηνη αναστολή λειτουργίας της από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λόγω προβλημάτων στη στελέχωση του προσωπικού της και τεχνικών ελλείψεων.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ