2012-10-28 15:23:02
Φωτογραφία για Μεταξύ μεταναστών και φοιτητών ... μια γερόντισσα προσφυγοπούλα!
Αυτή η πέτρα που έχτισαν τα προσφυγικά τους, κοντά στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, μοιάζει με την καρδιά των ανθρώπων που η μοίρα τους έφερε από τις «αλησμόνητες πατρίδες» στη νέα τους γη. Ήταν τόσο σκληρή, που άντεξε τον ξεριζωμό και τα τόσα βάσανα της καταστροφής και η ύπαρξη των κατοικιών που χτίστηκαν στη δεκαετία του ’20 θυμίζουν όνειρα και προσδοκίες μιας φρικτής εποχής, που ταρακούνησε την υφήλιο Τώρα, βέβαια, οι πρόσφυγες της πρώτης γενιάς έφυγαν και η πλάκα του τάφου έκλεισε μια για πάντα και τις ελπίδες για επιστροφή. Και η νέα γενιά των προσφύγων πορεύεται με τα πολλά ακούσματα που μάζεψε όσο ζούσε η προηγούμενη.

Ωστόσο, τα ελάχιστα προσφυγικά που υπάρχουν είναι τι άλλο παρά ένα κομμάτι της Ιστορίας! Και είναι σημαντικό, ότι αυτά τα πετρόκτιστα στο τετράγωνο που περιλαμβάνεται στους δρόμους Γεωργ. και Δημ. Δαφέρμου και Εμμ. Καούνη στην πόλη του Ρεθύμνου, στην πλάτη της «μακαρίτισσας» της Αστυνομικής Ακαδημίας, μένουν ως έχουν. Ούτε γκρεμίστηκαν ούτε δόθηκαν για αντιπαροχή, για να σηκωθούν τα εκτρώματα από μπετόν και να μοσχοπουληθούν από τους εργολάβους.


Τα αρχοντικά αυτά, εντυπωσιακά από άποψης ομοιόμορφης και ανθεκτικής κατασκευής, εξαιρετικά από λειτουργικότητα, δεν υποχώρησαν σε κανένα σεισμό και στεγάζουν περί τις 32 οικογένειες. Σχεδόν όλα ενοικιάζονται με λογικά μισθώματα και προτιμώνται από μετανάστες και φοιτητές. Βέβαια, πριν την εγκατάσταση χρήζουν επισκευών…

Εντυπωσιακά τα πετρόχτιστα προσφυγικά στα ολίγα εναπομείναντα στην πόλη του Ρεθύμνου

Σ’ αυτή τη γειτονιά είναι εγκατεστημένη και η γριούλα Αναστασία Παπιομύτογλου, γόνος Μικρασιατικής οικογένειας, που βρήκε το σπίτι από τον πατέρα της. Εκείνο το πρωί, βοηθούμενη, βγήκε στην αυλή του προσφυγικού της για μια μικρή βόλτα. Την ίδια ώρα από την πόρτα ενός άλλου σπιτιού έβγαινε ένας Ρώσος και από ένα τρίτο ένας Αλβανός μετανάστης.

Η σεβάσμια Αναστασία ήταν ήσυχη. Το μόνο που την ενόχλησε ήταν όταν ρωτήθηκε για την… ηλικία της. Μα γίνονται τέτοιες ερωτήσεις σε μια γυναίκα όσο μεγάλη κι είναι; Σωστό!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ