2012-10-29 18:45:07
Φωτογραφία για Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εμπειρογνωμώνων του Eurogroup (EWG), με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα.
του Σωτήρη Νίκα

H τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, προετοιμάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες από τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας του Εurogroup. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχτεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ακολουθήσει Την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών.

Η «εγχώρια» διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει παραμείνει στο θέμα των εργασιακών, καθώς, η τρόικα είπε «όχι» σε επίδομα γάμου και επεκτασιμότητα κλαδικών συμβάσεων. Σε επιστολή της, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εξασφάλισε τη μεγίστη δυνατή συμφωνία».


Τα 3+1 σενάρια για να γίνει βιώσιμο το δημόσιο χρέος

Επιμήκυνση, επαναγορά ομολόγων, μείωση επιτοκίων και o ρόλος του ΕSM

Ξεκάθαρη λύση που θα πείθει το ΔΝΤ και τις αγορές ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο αναζητούν κυβέρνηση και τρόικα. Τα υπό εξέταση σενάρια προβλέπουν:

1. Παράταση δύο ετών, από το 2020 στο 2022, του χρονικού ορίου που προβλέπει ότι το χρέος θα πρέπει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι μετά το 2020 το δημόσιο χρέος θα μειώνεται με ταχύ ρυθμό, της τάξης των 9,5-10 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως.

2. Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Εάν οι επαναγορές γίνουν σε τιμή κοντά στο 30% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, το όφελος θα είναι υπερτριπλάσιο

3. Μείωση των επιτοκίων με τα οποία η Ελλάδα έχει δανειστεί τα 53 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα στήριξής της.

4. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να εγγράψει η χώρα στο δημόσιο χρέος της τα ποσά που αφορούν τη διαδικασία αυτή.

Η τρόικα απορρίπτει τη διατήρηση του επιδόματος γάμου και υποστηρίζει ότι η

κατάργησή του έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ είναι απολύτως αρνητική στη διατήρηση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται πως αποδέχεται τις προτάσεις του υπουργείου στο θέμα των αποζημιώσεων, ώστε οι μειώσεις να περιοριστούν στο 15% των υψηλόμισθων εργαζομένων, ενώ διατηρείται το «πάγωμα» των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος του 2015

πηγη:kathinerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ