2012-10-31 08:21:50
Φωτογραφία για Η βαθμοθηρία... σώζει την ΑΕΚ
Το πρώτο τρίποντο για την ΑΕΚ είναι γεγονός. Ενα τρίποντο που ήρθε με υπογραφή Λίνεν με τον Γερμανό τεχνικό να καλείται πλέον να προετοιμάσει την ομάδα του για το ντέρμπι... παραμονής με τον Παναθηναϊκό.

 

Σε πρώτη φάση ο προπονητής της Ενωσης θέλει να διατηρήσει τις σωστές ψυχολογικές ισορροπίες στην ομάδα, καθώς στις ηλικίες που κυμαίνεται το ρόστερ των κιτρινόμαυρων οι αποστάσεις μεταξύ απογοήτευσης και άγχους που επικρατούσε μέχρι τη νίκη επί του Πλατανιά με την υπέρμετρη αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό είναι πολύ λεπτές.

Σε δεύτερη ανάγνωση και στην πιο ουσιαστική, ο Λίνεν θέλει στο ντέρμπι που ακολουθεί με τους πράσινους να παρατάξει μια όσο το δυνατό πιο συμπαγή ομάδα που θα μπορέσει να κλέψει βαθμό ή βαθμούς. Ο 59χρονος κόουτς έχει πλήρη συναίσθηση πως τα επίπεδα δυσκολίας στο κυριακάτικο παιχνίδι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα από την αναμέτρηση με τον Πλατανιά.


Γι αυτό και θέλει να ακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό κανόνα που λέει πως το... μηδέν δίνει βαθμούς. Κύριος σκοπός του Λίνεν είναι να αφοπλίσει τον Παναθηναϊκό και όχι να επιδοθεί σε ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Να παρατάξει την ομάδα του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει με σωστή ανασταλτική λειτουργία και πειθαρχημένο παίξιμο να κλέψει βαθμούς.

Να θωρακίζει την άμυνα, να είναι κοντά οι γραμμές, να δίνουν βοήθειες πίσω οι μεσοεπιθετικοί για να μην καταφέρει ο αντίπαλος να πατήσει περιοχή. Ενα αγωνιστικό πλάνο που για να επιτευχθεί θα οδηγήσει τον Λίνεν σε αναπροσαρμογή πλάνων σε σχέση με την αναμέτρηση με τους Κρητικούς. Ο Γερμανός έχει ήδη στο μυαλό του να παρατάξει την ομάδα με πλάνο Τούμπας, προχωρώντας βεβαίως σε κάποιες αλλαγές σε πρόσωπα.

Η πρώτη αλλαγή που θα προωθήσει σε σχέση με την αναμέτρηση με τον Πλατανιά θα είναι οι δύο κόφτες στη μεσαία γραμμή. Κόντρα στους κρητικούς η ΑΕΚ αγωνίστηκε με μοναδικό κόφτη τον Φέτση και τους Λαγό και Κορδέρο μπροστά του.

Στο ντέρμπι με τους πράσινους όμως για να επιτευχθεί η θωράκιση της μεσαίας γραμμής σκέφτεται να παρατάξει δύο κόφτες, όπως στο ματς της Τούμπας, όπου είχε αγωνιστεί το δίδυμο Φέτσης - Κορδέρο με τον Φούντα σε πιο επιτελικό ρόλο. Βέβαια κόντρα στους πράσινους θα αγωνιστεί πιθανότατα σε επιτελικό ρόλο ο αναγεννημένος Γκερέιρο.

Με την συγκεκριμένη τριάδα στη μεσαία γραμμή ο Λίνεν θα επιχειρήσει να κλείσει τους διαδρόμους στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει δείξει πως μπλοκάρει επιθετικά και βρίσκει δύσκολα τρόπους να ξεκλειδώσει τις αντίπαλες άμυνες.

«Κλειδί» ο Κατσικοκέρης

Ξεκινώντας από το μηδέν στα μετόπισθεν ο Λίνεν θα δώσει σαφείς οδηγίες στους παίκτες του να χτυπήσουν τον Παναθηναϊκό στην κόντρα για να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως είναι επιρρεπής στην άμυνα. Ο τεχνικός της Ενωσης θα περιμένει να δει στη σημερινή προπόνηση την κατάσταση του Κατσικοκέρη που προορίζεται για την κορυφή της επίθεσης, στην επανεμφάνισή του μετά τον τραυματισμό του στο Γεντί Κουλέ κόντρα στον ΟΦΗ. Οι κιτρινόμαυροι ελπίζουν στην επάνοδο του νεαρού φορ με δεδομένο πως ο Φουρτάδο δε δείχνει ακόμα πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της επίθεσης.

Τα «δίδυμα» στις πλευρές

Η σαφής εντολή του Λίνεν είναι να υπάρχει αλληλοκάλυψη και συνεργασία μεταξύ μπακ και χαφ για να μένουν κοντά οι γραμμές και να υπάρχει πιο αποδοτική ανάπτυξη της ομάδας. Γιαυτό και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τη δεξιά πλευρά της Ενωσης θα επανδρώσουν πιθανότατα οι Βλάχος, Φούντας, με τον Αρκούδα να διατηρεί λιγότερες πιθανότητες να ξεκινήσει στο δεξί άκρο της άμυνας. Θυμίζουμε πως στην Τούμπα είχε αγωνιστεί το δίδυμο Βλάχου - Αρκούδα.

Χρησιμότερος στο άκρο

Με δεδομένο πως η ΑΕΚ θα επιχειρήσει να χτυπήσει στην κόντρα τον Παναθηναϊκό είναι ξεκάθαρο πως ο Λίνεν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του Λαγού στα άκρα. Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός θα υπερασπιστεί την αριστερή πτέρυγα των κιτρινόμαυρων υπο βοηθούμενος και από τον Κοντοέ που θα αγωνιστεί στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ψυχολογία και τακτική

Από σήμερα που θα ξεκινήσει και η προετοιμασία της ΑΕΚ για το μεγάλο ντέρμπι ο Λίνεν θα επιχειρήσει να δουλέψει και στην ψυχολογία των παικτών του. Είναι ξεκάθαρο πως το πρώτο τρίποντο αναπτέρωσε το ηθικό των κιτρινόμαυρων με τον Γερμανό να καλείται πλέον να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για το πρώτο - στην κυριολεξία για πολλούς παίκτες - μεγάλο ντέρμπι. Τον ΠΑΟ τον έχει μελετήσει πολύ τακτικά και θέλει να τον κλειδώσει στο 90λεπτο.

Για τη δεύτερη νίκη

Ο Εβαλντ Λίνεν έχει αντιμετωπίσει πέντε φορές στο παρελθόν τον Παναθηναϊκό, ως προπονητής του Πανιωνίου. Ο Γερμανός τεχνικός είχε καταφέρει μόλις μία φορά να πάρει το τρίποντο (1-0) επί των πράσινων στο ματς της Νέας Σμύρνης την περίοδο 2007-08. Το κυριακάτικο ντέρμπι επομένως αποτελεί διπλή πρόκληση για τον Λίνεν που θέλει τόσο να κερδίσει το πρώτο του ντέρμπι με τα κιτρινόμαυρα όσο και να επικρατήσει δεύτερη φορά επί των πρασίνων.

sentragoal.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ