2012-11-02 16:42:02
Φωτογραφία για Η ιαπωνική Ηitachi εξαγοράζει εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η ιαπωνική εταιρεία "Hitachi" ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας "Horizon Nuclear Power" που εδρεύει στο ...Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 696 εκ. λιρών (1,1 δισ. δολάρια).

Η 'Horizon" αποτελεί κοινοπραξία των γερμανικών εταιρειών "RWE" και "E.ON" και δραστηριοποιείται στην βρετανική αγορά από το 2009. Οι ανωτέρω γερμανικές εταιρείες προέβησαν στην πώληση της κοινοπραξίας τους, μετά και την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας έως το 2022.

Διά μέσω της προαναφερθείσας εξαγοράς, η ιαπωνική εταιρεία αναλαμβάνει επίσης την ανειλημμένη υποχρέωση της "Horizon" να κατασκευάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες στις βρετανικές περιοχές "Wylfa", "Anglesey" και "Oldbury". Ως εκ τούτου, αναμένεται η δημιουργία 6.000 νέων άμεσων θέσεων εργασίας σε κάθε εργοστάσιο και 1.000 μόνιμων σχετικών θέσεων όταν αυτά αρχίσουν να λειτουργούν, το πρώτο μισό του 2020.


Εξάλλου, σε μία προσπάθεια ένδειξης εμπιστοσύνης προς την βρετανική ενεργειακή αγορά, η ανωτέρω ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τις βρετανικές εταιρείες "Rolls Royce" και "Badcock International", αναφορικά με την κατασκευή των ανωτέρω εργοστασίων.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. David Cameron, σημείωσε ότι η χώρα του διαπρέπει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό προσέλκυσης επενδύσεων, προσθέτοντας πως η κίνηση της "Hitachi" αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς το Η.Β. που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας, αφού θα δημιουργήσει μεταξύ άλλων εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Αντιστοίχως, ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών κ. Edward Davey, επεσήμανε ότι η ιαπωνική εταιρεία κομίζει σημαντική τεχνογνωσία στη χώρα, δεδομένου ότι θα κατασκευάσει τους πιο προηγμένους αντιδραστήρες, ενώ καλωσόρισε την δέσμευση της "Hitachi" στη δημιουργία μίας ασφαλούς κοινωνίας με χαμηλούς ρύπους.

Ο δε Πρόεδρος της "Hitachi" κ. Hiroaki Nakanishi δήλωσε ικανοποιημένος από την εν λόγω εξαγορά, διευκρινίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεκινάει μία δέσμευση 100 χρόνων της εταιρείας προς το Η.Β., στην προσπάθεια του τελευταίου να επιτύχει έναν ασφαλή, χαμηλών εκπομπών διοξειδίου άνθρακος και προσιτό ενεργειακό εφοδιασμό (energy supply).

Σε συνέχεια του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα και της συνακόλουθης απόφασης της ιαπωνικής κυβέρνησης να σταματήσει την λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, οι ιαπωνικές εταιρείες κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων άρχισαν να στρέφονται προς την αλλοδαπή, αναζητώντας νέες σχετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Έτσι για παράδειγμα, έντονο είναι το ενδιαφέρον των ιαπωνικών εταιρειών "Tokyo Electric Power Co", "Chubu Electric Power Co", "Kansai Electric Power Co", "Hitachi Ltd", "Mitsubishi Heavy Indsutries Ltd" και "Toshiba Corp." για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στο Βιετνάμ.

Τέλος αναφέρεται ότι η ιαπωνική "Hitachi" με έδρα το Τόκυο, είναι μία κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών που απασχολεί 320.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο. Ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες ανάγκες, σήμερα επικεντρώνει μεταξύ άλλων τις δραστηριότητές της σε πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα, συστήματα ενέργειας, περιβαλλοντικά σχέδια κλπ.

Στον πυρηνικό τομέα, διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σχεδιασμού και κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για την προηγμένη της τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων ABWR (Advanced Boiling Water Reactor).
epixeiro.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ