2012-11-04 11:48:08
Φωτογραφία για Τα σημαντικότερα γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου
1684.—Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ τών αντιπροσώπων τών Μανιατών καί τής... Ενετικής Δημοκρατίας, υπογραφείσα «είς τό κάτεργον τού Καπετάν Γενεράλε (Φραγκίσκου Μοροζίνη), είς τό πόρτο τής Πρέβεζας». Διά ταύτης ό Μοροζίνης... ανελάμβανε τήν υποχρέωσιν νά καταπλεύση μέ όλον τόν στόλον του είς Μάνην, οί δέ Μανιάται νά έχουν επί ποδός πολέμου 10.000 πολεμιστάς καί 2.000 ζώα «διά νά γένη ό διωγμός τού Βαρβάρου καί νά έλθη ή χώρα είς τάς χείρας τών χριστιανικών αρμάτων»..

1804.—Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Μανιατών και των Ενετών για την εκδίωξη των τούρκων.

1821.—Οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο Χαλάνδριον Αθηνών και τους νικούν ολοκληρωτικώς. Εις την μάχην συνελήφθη αιχμάλωτος ο οπλαρχηγός Αθ. Λέκκας και εθανατώθη.

Οι Έλληνες υπό τον Κτενάν, μετά την νίκην του Χαλανδρίου, πολιορκούν τους Τούρκους στην Ακρόπολιν (βλ. και προηγούμενη ημέρα.)

.—Αρχίζει τις εργασίες της στο Μεσολόγγι υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου η Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.

1826.—Εις την Δομβραίνα Θηβών ο Γ. Καραϊσκάκης με τους υπ’ αυτόν Έλληνες επετέθη εναντίον των Τούρκων. Εις την Δευτέρα αυτήν μάχην ουδείς ανεδείχθη νικητής.

1856.—Απέθανεν εν Αθήναις ό έκ Μετσόβου εθνικός ευεργέτης Μιχαήλ Τοσίτσας. Είχε διαθέσει μεγάλα ποσά διά τήν ανέγερσιν νοσοκομείων καί άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων έν Αλεξανδρεία, Θεσσαλονίκη, Μετσόβω καί Αθήναις. Συνέβαλεν επίσης είς τήν ανέγερσιν τού Πολυτεχνείου καί επροικοδότησε τό Πανεπιστήμιον καί τό Αρσάκειον. Μετά την διακοπήν των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τό 1864, εξεδιώχθη έξ Αλεξανδρείας και εστερήθη τής περιουσίας του, ελθών δέ είς τάς Αθήνας απέθανε πτωχός.

Πατέρας του ήταν ο Αναστάσης, γουναράς στην Θεσσαλονίκη. Ο μικρός Μιχαήλ έμεινε ως τα δέκα του χρόνια στο Μέτσοβο και εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Μετά τον πήρε ο πατέρας του κοντά στην Θεσσαλονίκη. Εκεί συνέχισε το σχολείο μέχρι που έγινε δεκατέσσερα και μπήκε στην δουλειά του πατέρα του. Ο Μιχαήλ έμαθε την τέχνη και γύρισε μαζί με το πατέρα του στο Μέτσοβο. Εκεί ο πατέρας του του ανάθεσε το μαγαζί του. Ο Μιχάλης ανάπτυξε εμπορικό δαιμόνιο και οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά, που έβαλε και τα αδέρφια του (τρία αγόρια και ένα κορίτσι) στην τέχνη. Άνοιξε καταστήματα στην Αλεξάνδρεια, το Λιβόρνο και την Μάλτα, αναθέτοντας την διεύθυνση στα αδέρφια του Θεόδωρο, Κωνσταντίνο και Νικόλαο. Το 1829 εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια και ο Μιχαήλ Τοσίτσας. Εκεί γνωρίστηκε με τον αντιβασιλέα Μεχμέτ Αλή, ο οποίος αμέσως τον διόρισε διευθυντή όλης του της κτηματικής περιουσίας. Ο Τοσίτσας καταπιάστηκε με την βαμβακοκαλλιέργεια, και όλο μεγάλωνε τα πλούτη του.

Το ευεργετικό του έργο: Η ευεργετική αποστολή του Μιχαήλ Τοσίτσα αρχίζει στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί ενισχύει τον αγώνα των Ελλήνων, εξαγοράζει Έλληνες αιχμαλώτους στα σκλαβοπάζαρα των Τούρκων, και ιδρύει στην Αλεξάνδρεια νοσοκομείο, εκκλησία και σχολείο για τους εκεί Έλληνες. Στην Αλεξάνδρεια κτίζει την φημισμένη «Τοσιτσαία Σχολή», που στέγαζε δημοτικό σχολείο, σχολαρχείο, παρθεναγωγείο και βιβλιοθήκη

. Στο Μέτσοβο κάθε χρόνο, όσο ζούσε έστελνε σημαντικά χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των φτωχών. Στην Εθνική Τράπεζα κατέθεσε πάνω από 100.000 δραχμές για να πληρώνονται από τους τόκους στο Μέτσοβο δύο δασκάλοι κάθε χρόνο. Στην Θεσσαλονίκη κληροδότησε αρκετά χρήματα για το εκεί ελληνικό σχολείο, στο οποίο και αυτός μικρός είχε μαθητεύσει. Στην Αθήνα ο Τοσίτσας εδείχθηκε ακόμα πιο γενναιόδωρος. Έκανε έργα οδοποιίας, και ενίσχυσε νοσοκομεία, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο, και το Πανεπιστήμιο. Το Πολυτεχνείο το ενίσχυσε με 100.000 γαλλικά τάλληρα. [wiki παιδεία]

1883.—Γεννιέται ο αποκαλεσθής ως Μαύρος Καβαλάρης Στρατιωτικός, πολιτικός και τρείς φορές Πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας. Την προσωνυμία την έλαβε από την δράση του στους Βαλκανικούς Αγώνες όπου και διέπρεψε. Ενωρίτερα είχε λάβει μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, τον Βορειοηπειρωτικό, τον Α’ Παγκόσμιο όπου και τραυματίσθηκε, αλλά, και αργότερα στην Μικρασιατική Εκστρατία. Συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο κίνημα στο Γουδί. Είχε Γεννηθεί στο Μορφοβούνι της Καρδίτσης και πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου του 1953 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, σε ηλικία 72 ετών.

1901.—Γεννιέται στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς ο Σπυρίδων Μαρινάτος, Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός.

Ανασκαφική Δραστηριότητα:

* Το 1927 αποκάλυψε είσοδο προϊστορικού σπηλαίου κοντά στο χωριό Ελένες Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνου, το οποίο έγινε γνωστό ως τρύπα του Μαργελέ. Το βάθος του είναι ανεξερεύνητο ακόμα.

* Το 1932, οι ανασκαφές του Σπύρου Μαρινάτου στην Αμνισό της Κρήτης έφεραν στο φως μινωική έπαυλη της Μεσομινωικής ΙΙΙ περιόδου με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρήκε ηφαιστειακό υλικό σε μινωικά στρώματα, πράγμα που τον οδήγησε στην άποψη ότι ο Μινωικός πολιτισμός πρέπει να καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας. Την θεωρία αυτή την δημοσίευσε το 1939. Αυτό τον οδήγησε το 1967 στην μεγάλη ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αν και τελικά, με βάση τις πρόσφατες χρονολογήσεις της Μινωικής έκρηξης, η θεωρία του περί της εκρήξεως αποδείχτηκε εσφαλμένη.

* Το 1934 έφερε στο φως μεγάλο oίκημα του τέλους της Μεσομινωικής περιόδου στην περιοχή του Αποδούλου στο νομό Ρεθύμνου.

* Το 1934, κοντά στο χωριό Μονοπολάτα της Κεφαλλονιάς, ανακάλυψε Μυκηναικό Νεκροταφείο (1300 – 1100 π.Χ.) με πλήθος πήλινων και χάλκινων αντικειμένων καθώς και μια σαρκοφάγο.

* Το 1963 έκανε ανασκαφές στο νησάκι που βρίσκεται μέσα στην υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά, όπου ανακάλυψε ιερό αφιερωμένο στον θεό Πάνα καθώς και κεραμική του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ., όπως ειδώλιο του Πάνα, λυχνάρια και πλάκες με ανάγλυφη γυναικεία μορφή και με πομπή νυμφών.

* Κατά την περίοδο 1967-1974 πραγματοποιεί ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου ήρθε στο φως μια ολόκληρη πόλη της Υστεροκυκλαδικής Ι περιόδου, θαμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά. Ο Σπύρος Μαρινάτος υποστήριξε ότι η Σαντορίνη ήταν η χαμένη Ατλαντίδα που αναφέρει ο Πλάτωνας.

* Η τυχαία εύρεση το 1969 ενός τάφου στη θέση Τσέπι Μαραθώνος οδήγησε τον Σπύρο Μαρινάτο στην αποκάλυψη μεγάλου μέρους προϊστορικού νεκροταφείου και στην ανασκαφή κατά την περίοδο 1970-1973 27 τάφων.

Άλλες περιοχές στις οποίες ο Σπύρος Μαρινάτος είχε ανασκαφική δραστηριότητα ήταν:

* Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αμφιγενείας και της Περιστεριάς στην Μεσσηνία.

* Τα ερείπια της Κράνης και οι τάφοι της Λειβαθώς στην Κεφαλλονιά.

* Οι Αρχάνες της Κρήτης (μικρή ανασκαφική δραστηριότητα)

Πέθανε στον χώρο του ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης 1 Οκτωβρίου του 1974.

1905.—Λήξη της Κρητικής επαναστάσεως. Οι Κρήτες οπλαρχηγοί συναντούν τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων στις Μπουρνιές , για να παραδώσουν τα 8.000 όπλα των επαναστατών μας. Απαίτηση των Κρητών η χορήγηση αμνηστίας. Σε όσους Κρήτες δεν εδόθη η αμνηστία, επετράπη η φυγή τους στην πρωτεύουσα Αθήνα.

1912.—Βαλκανικοί Πόλεμοι: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στρατού στον οικισμό Άρνισσα Πέλλας (απελευθέρωση της περιοχής Αριδαίας).

.—Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις με ορεινή πυροβολαρχία προσβάλλουν την Σιάτιστα. Τα Ελληνικά τμήματα που βρίσκονταν εκεί, αποκρούουν τους τούρκους και διασώζουν την πόλη και 30.000 γυναικόπαιδα της περιοχής, τα οποία είχαν καταφύγει εκεί για ασφάλεια.

.—Ναυτικό άγημα, το οποίο μεταφέρθηκε από το αντιτορπιλικό «Θύελλα», απελευθερώνει την Ικαρία και επισήμως ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα.

1918.—Ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.

1919.—Στο Μικρασιατικό μέτωπο σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920.—Ο Δημήτριος Ράλλης σχηματίζει κυβέρνησην, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 1921.

.—Η βασιλομήτωρ Όλγα, που βρίσκεται στην Αθήνα, αναλαμβάνει την αντιβασιλεία.

.—Ο Βενιζέλος (επειδή έχασε στις εκλογές) αναχώρησε για το Παρίσι δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική και ότι σκοπεύει να ιδιωτεύσει αλλά αν η χώρα ζητήσει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό, θα είναι στη διάθεσή της.

.—Ο ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων.

1924.—Εγκαινιάζεται η Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών.

1931.—Παραιτείται ο υπουργός Ναυτικών, λόγω της προσάραξης του Αβέρωφ.

1932.—Σχηματίζεται συντηρητική κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Παναγή Τσαλδάρη. Πρόκειται για την 4η κυβέρνηση μέσα στην ίδια χρονιά, την οποία θα ανατρέψει πραξικοπηματικά ο Βενιζέλος 2 μήνες μετά.

1940.—Οι ιταλικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των ελληνικών στο αλβανικόν μέτωπον και καταλαμβάνουν την μονήν Σωσσίνου. Στον Τομέα της Πίνδου οι Έλληνες αντεπιτεθέντες κατέλαβον την Βωβούσαν. Οι μάχες για την ανακατάληψη του Δίστρατου όμως, θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

.—Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Θεσσαλονίκην, πολλές γέφυρες, τον Βόλον, τον Πειραιάν και για δεύτερη ημέρα το Μέτσοβον.

.—Πέφτει ηρωικά στο Νεστόριο της Μακεδονίας ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος στο Έπος του ’40, έφεδρος ανθυπολοχαγός μηχανικού, Κωστής Παπαδάκης.

.—Η Ελληνική Αεροπορία σε αερομαχία καταρρίπτει 3 εχθρικά αεροσκάφη.

.—Ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.

1944.—Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ελλάδος από τους γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι τον Μάιο του 1945.

1949.—Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.

1959.—Ανακαλύπτεται στα Ίσθμια αρχαίο θέατρο και σπήλαιο με κίονες και τεχνικές διαρρυθμίσεις.

1960.—Ολοκληρώνονται τα έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας της λίμνης Κάρλας, μήκους 10 χλμ, της οποίας τα νερά διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο.

1961.—Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι “ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα”. Έμειναν γνωστές ως “οι εκλογές βίας και νοθείας”.

1968.—Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που παίρνει ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό με 89-82. Μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας, βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

1980.—Ορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας.

1991.—Η Ελλάδα εκφράζει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων στη Σερβία από την ΕΟΚ.

1994.—Ο Ντενκτάς δηλώνει, ότι εάν η Ε.Ε αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα Κατεχόμενα, ειδάλλως αυτά θα προσαρτηθούν στην Τουρκία.

1996.—Σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος “Κωστάκος” του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο “Σάμαινα” και βυθίζεται. Αγνοούνται τέσσερα μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου.

2002.—Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου, του Χρήστου Καπράλου, τοποθετείται στη ζωφόρο του ανατολικού και δυτικού τοίχου του περιστυλίου της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Βουλής σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή, αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τζώνου και των συνεργατών του, του καθηγητή Γιώργου Παρμενίδη και της Κριστίν Λονγκεπέ (Christine Longuepée). Πρόκειται για ανάγλυφο από πωρόλιθο, μήκους 40 μέτρων και ύψους 1,10 μέτρου, στο οποίο απεικονίζονται σκηνές από τον πόλεμο του ’40, την Κατοχή, την Αντίσταση, την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της ειρήνης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ