2012-11-04 20:36:03
Φωτογραφία για Ούτε ένα Ευρώ πριν τον Φλεβάρη
Κατά τραγική σύμπτωση, οι μοίρες Ελλάδας και Κύπρου διασυνδέθηκαν για άλλη μια φορά - και τούτη τη φορά χωρίς να έχει καμιά ανάμιξη η εθνική υπόθεση! Οπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές με γνώση των περίπλοκων διαβουλεύσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο του «γιούρογκρουπ» και των πρωτευουσών, το πιθανότερο είναι η Κύπρος να μην λάβει χρήματα από το πακέτο στήριξης πριν από το Φεβρουάριο, λόγω της εμπλοκής που έχει παρουσιαστεί στο ζήτημα της Ελλάδας και της λύσης που έχει επιλεγεί για αυτήν.

Ολα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 30 δις και παράλληλα δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους - κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να συνεχίσει να δίνει χρήματα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαπίστωση αυτή, ωστόσο, έγινε σε μια εποχή όπου η Γερμανία έχει ουσιαστικά εισέλθει σε προεκλογική περίοδο - γεγονός που έκανε την Αγκελα Μέρκελ εξαιρετικά απρόθυμη στο να προσέλθει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και να ζητήσει την έγκρισή του για τη χορήγηση επιπλέον χρημάτων στην Ελλάδα, όταν στη συνείδηση του Γερμανού φορολογούμενου έχει καταγραφεί πως «δώσαμε ήδη δυο φορές λεφτά στους Ελληνες κι αυτοί δεν έκαναν τίποτε».


Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις - κι ορισμένους ουδόλως κομψούς καυγάδες - οι εταίροι κατέληξαν κατά τα φαινόμενα σε μια λύση εξαιρετικά περίπλοκη για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία εμπεριέχει ωστόσο και μια ουσιαστική γερμανική υποχώρηση: Το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί μέσω της μείωσης επιτοκίων, της παράτασης του χρόνου ωρίμανσης των δανείων, της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και της πρόσθετης χρηματοδότησης - ύψους περίπου 12 δις - από μέρους των εταίρων.

Ετσι, αυτό που απευχόταν η κ. Μέρκελ, το να πάει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τελικώς θα γίνει. Η απόφαση για την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί από το «γιούρογκρουπ» το νωρίτερο στις 12 Νοεμβρίου - μολονότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι ακόμη μια καθυστέρηση είναι πιθανή. Από κει και πέρα, για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» αφενός μεν από το ΔΝΤ, αφετέρου από τα εθνικά κοινοβούλια - με κύριο πρόβλημα το Γερμανικό. Το Βερολίνο έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι πριν από το Φεβρουάριο δεν προτίθεται να φέρει το σχετικό θέμα στη Βουλή.

Ομως, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι των αντιδράσεων, το επιτελείο της κ. Μέρκελ προτίθεται να φέρει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο σε μια συνεδρίαση - και σε μια ψηφοφορία - και την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά και αυτήν της Κύπρου, όπως και της Ισπανίας εάν μέχρι τότε η Μαδρίτη έχει προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό. Ετσι εξηγείται κι η περίφημη ρήση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε - της επονομαζόμενης και ...αλεπούς του «γιούρογκρουπ» - ότι η Κύπρος και η Ισπανία δε θα ενταχθούν στο μηχανισμό προ του 2013.

Τα παραπάνω δεδομένα δε σημαίνουν ότι η Λευκωσία ή η τρόικα μπορούν να εφησυχάσουν. Για να μπορέσει να πάει η κυπριακή υπόθεση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να έχει προηγουμένως υπάρξει απόφαση του «γιούρογκρουπ». Και για να έχει υπάρξει αυτή, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό πρόγραμμα - η δανειακή σύμβαση ή μνημόνιο. Αρα, χρήματα μπορεί να μη δει στα ταμεία της γρήγορα η Κύπρος - αλλά τις επίπονες διαδικασίες που συνιστουν προϋπόθεση για να τα λάβει οφείλει να τις ολοκληρώσει.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν με νόημα πως η Λευκωσία κινδυνεύει περισσότερο από τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια παρά από τις καθυστερήσεις των εταίρων στην εκταμίευση - κι εξηγούσαν πως σε κάθε οικονομικό πρόγραμμα (σ.σ. μνημόνιο) απαραίτητος παράγων είναι η λεγόμενη «ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση». Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλισθεί πως το κυπριακό μνημόνιο, καταρχήν, έχει τις «ευλογίες» και των δυο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών της Κύπρου - κάτι δύσκολο σε προεκλογική περίοδο, πλην απαραίτητο για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας....
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ