2012-11-04 22:02:00
Φωτογραφία για «Δικέφαλος Αετός»: Σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας και βολών από τα τρία Όπλα στο ΠΒΚ
Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα που θυμίζει «μπαρούτι» στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου με τις εξελίξεις στη Συρία να είναι κρίσιμες από κλάθε άποψη και το ρωσικό Στόλο να κατέρχεται στην περιοχή με επικεφαλής το καταδρομικό Moskva οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλοντας –και ορθώς- να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους  προετοιμάζουν μεγάλη αντιαεροπορική άσκηση.

Η άσκηση η οποία θα κινείται στα πρότυπα του «Θαλάσσιου Γρύπα 1/12» σε ότι αφορά τη διακλαδικότητα και την πολυσχιδή φύσης της θα ονομάζεται «Δικέφαλος Αετός» και έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί –εκτός απροόπτου- με επίκεντρο το πεδίο βολής Κρήτης μεταξύ 14 και 21 Νοεμβρίου. Και τονίζουμε εκτός απροόπτου καθώς η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν στον ήδη μειωμένο αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο «Δικέφαλος Αετός» πρόκειται να περιλαμβάνει την εμπλοκή αντιαεροπορικών συστημάτων και τα τρία Όπλα, με τη συμμετοχή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot PAC-3, αλλά και του ιπτάμενου ραντάρ EMB-145H ΑΣΕΠΕ για έγκαιρη προειδοποίηση και έλεγχο από πλευράς ΠΑ, ΤΟR-M1 και ΜΙΜ-23Β Improved Hawk από τον Στρατό και τέλος Sea Sparrow RIM-7 και ESSM από τις μονάδες του Στόλου.


Πρόκειται για σχεδιασμό που αφορά μέγιστη κινητοποίηση σε επίπεδο αντιαεροπορικής άμυνας και μάλιστα συνδυασμένης με ολοκληρωμένο κέντρο διοίκησης και ελέγχου.

Όπως αναφέρθηκε η δυσκολίες έγκειται στο γεγονός των γνωστών περιορισμών στα αμυντικά κονδύλια τα επιτελεία όμως γνωρίζοντας το σημαντικό χαρακτήρα της κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

Η «Δικέφαλος Αετός» αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της άσκησης «Θαλάσσιος Γρύπας» καθώς  στην τελευταία και τα τρία όπλα είχαν συνεργαστεί –πάλι σε κοινό επίπεδο ελέγχου- σε σενάρια αντιπυραυλικής άμυνας, και προσβολής σκαφών επιφανείας από αέρα και θάλασσα από σκάφη επιφανείας, ελικόπτερα του Στρατού και μαχητικά της  ΠΑ. Ως συνέχειά της ο «Δικέφαλος Αετός» θα επιδιώξει την συνεργασία και των τριών Όλων στην αναχαίτιση εναέριων απειλών σε συντονισμένο επίπεδο από το έδαφος και τη θάλασσα.

Η  γενικότερη κινητοποίηση όμως των Ενόπλων Δυνάμεων δε σταματά εδώ. Αύριο ο υπουργός Εθ8νικής Άμυνας θα επιθεωρήσει τη Ζ΄ ΜΑΚ την αμφίβια μονάδα του Στρατού που δημιουργήθηκε μετά τα Ίμια και ως αποστολή της έχει την προστασία των νησιών και νησίδων του Αιγαίου από τετελεσμένα γεγονότα Η παρουσία της μονάδας αλλά και η αποστολή της είναι κρίσιμες και μάλιστα έχει δοκιμαστεί πολλές φορές μέσα στο έτος κατά τη διενέργεια αιφνιδιαστικών  ασκήσεων της δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ