2012-03-22 16:20:04
Φωτογραφία για Λουκέτο στους δήμους της Αττικής
Το συμβολικό τετράωρο κλείσιμο των δήμων της Αττικής την Τρίτη 27 Μαρτίου, από τις 11.00 μέχρι τις 15.00, διάστημα κατά το οποίο οι δήμαρχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Μήνυμα της κινητοποίησης το «φθάνει πια» απέναντι στις συνεχιζόμενες περικοπές της χρηματοδότησης και των δομών του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, που οδηγούν στην πλήρη απαξίωση τους δήμους και στην σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών παροχών των ΟΤΑ προς τον πολίτη.

Όπως σημειώθηκε από όλες τις πλευρές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το μεγαλύτερο από κάθε τομέα του δημοσίου μερίδιο συμμετοχής στη μείωση δαπανών μετά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου. Η συνολική χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό από 5 δις το 2009 μειώνεται σε λιγότερο από 2,5 δις το 2012.


«Αυτό συμβαίνει ενώ οι δήμοι έχουν επιφορτιστεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες υπηρεσίες και λειτουργίες κρίσιμες για την καθημερινότητα των δημοτών, από την καθαριότητα μέχρι τα τεχνικά συνεργεία και από τα ΚΑΠΗ μέχρι τη συντήρηση των σχολείων», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης.

Επίσης, σημειώθηκε, ότι η Αυτοδιοίκηση έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, υλοποιώντας σε κάθε γωνιά της χώρας προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Η κατάσταση διαμορφώνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μετά το πάγωμα των προσλήψεων και τη μεγάλη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

«Όμως, παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις, με έκπληξη και αγανάκτηση οι δήμαρχοι είδαν πριν λίγες μέρες την κρατική χρηματοδότηση για το μήνα Μάρτιο να είναι μειωμένη κατά ένα επιπλέον 15%», υπογράμμισε ο κ. Σαράντης και συμπλήρωσε: « την ίδια στιγμή γίνεται όλο και πιο αβέβαιη η απόδοση στους δήμους των 450 εκατομμυρίων ευρώ που από λάθος σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν συμπεριλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό του 2012.

Είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος οι Δήμοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές υποχρεώσεις τους, να διακοπεί η λειτουργία των σημαντικών υπηρεσιών που παρέχουν στους δημότες».

Αντιδρώντας στην συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης, η συνέλευση των Δημάρχων της Αττικής αποφάσισε, έπειτα από εισήγηση του προεδρείου:

Την έκδοση ενημερωτικού δελτίου της ΠΕΔΑ που θα διανεμηθεί στους πολίτες από τους Δήμους.

Να ενημερώσει για τις αποφάσεις των δημάρχων της Αττικής την ΚΕΔΕ και τις άλλες ΠΕΔ της χώρας.

Να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Να γίνει συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Να δοθεί Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΕΔΑ τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και ώρα 13:00.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 12:00 να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Δήμων στην Πλατεία Κλαυθμώνος , έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τετράωρο κλείσιμο των Δήμων την ίδια μέρα από τις 11:00 μέχρι τις 15:00.

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου ώρα 14:00 έγινε νέα Συνέλευση των Δημάρχων της Αττικής.

• Μόνο η αρχή Ο πρώτος γύρος αυτών των δράσεων πιθανόν να είναι μόνο η αρχή μιας σειράς από κινητοποιήσεις που οι δήμαρχοι θα κάνουν προκειμένου και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Είναι δεδομένο ότι μετά και τις όποιες επαφές και απαντήσεις που θα συγκεντρωθούν εντός της άλλης εβδομάδας, η Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 29 Μαρτίου θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, με διάθεση, ανάλογα με την έκβαση των πραγμάτων, να κλιμακωθούν οι διαμαρτυρίες.

Άλλωστε, από την πρόσφατη κιόλας συνεδρίαση της Γ.Σ. έπεσαν στο τραπέζι μορφές κινητοποίησης αρκετά πιο δυναμικές και αποφασιστικές. Δεν ήταν λίγες οι φωνές που πρότειναν πιο ακραίους τρόπους διεκδίκησης, όπως πολυήμερο κλείσιμο των δήμων, παράδοση των κλειδιών στο ΥΠΕΣ ή ακόμα και μπλόκο στις βουλευτικές εκλογές με άρνηση των δημάρχων να μετέχουν στην διαδικασία της κάλπης.

Ενδεικτικό είναι ότι οι αποφάσεις για τις πρώτες κινητοποίησης ελήφθησαν έπειτα από μεγάλο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκείνους που ήθελαν εδώ και τώρα δυναμικότερες κινητοποιήσεις και αυτούς που διατήρησαν την επιφύλαξη ότι με κλείσιμο των δήμων, εν τέλει τιμωρείται ο χειμαζόμενος πολίτης και όχι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί…

• Χιωτάκης: Φθάνει πια

Τη φωνή της απόγνωσης των δήμων, ως μήνυμα που πρέπει να περάσουν οι δήμαρχοι προς τον πολίτη, αποτύπωσε ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Ο κ. Χιωτάκης τόνισε ότι για την επιτυχία των όποιων κινητοποιήσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η Αυτοδιοίκηση να έχει στο πλευρό της την κοινωνία, ενώ ζήτησε δυναμικότερες αντιδράσεις εάν τελικά δεν δοθούν άμεσες απαντήσεις στα αιτήματα των δήμων.

• Τσουκαλάς: Τα είχαμε πει…

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ και δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Τσουκαλάς επισήμανε πως το ΚΚΕ είχε από νωρίς προειδοποιήσει για την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση. «Εκ των υστέρων ερχόμαστε να αντιδράσουμε», σχολίασε ο κ. Τσουκαλάς.

• Καρπέτας: Πρώτα τα επιχειρήματα

Να αποκτήσει η διεκδίκηση δυναμική περισσότερο μέσα από την επιχειρηματολογία και όχι από τις κινητοποιήσεις που επηρεάζουν τον πολίτη ζήτησε ο δήμαρχος της Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας. «Πρέπει να υπάρχει αίσθησης της πραγματικότητας. Η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με λογική και όχι να σπρώξουμε και εμείς το κάρο στον κατήφορο», επισήμανε.

• Βλασσόπουλος: Μετά τις εκλογές τα καλά…

Άκαιρη χαρακτήρισε μια δυναμική κινητοποίηση τώρα, που οι κυβερνητικοί ιθύνοντες ασχολούνται με την προεκλογική περίοδο και όχι με το έργο τους, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος. «Στα υπουργεία έχουν βαρέσει διάλυση. Μια κινητοποίηση θα είχε νόημα μετά από τις εκλογές όπου θα έχουμε και τα οριστικά πολιτικά δεδομένα και τη νέα κυβέρνηση να μιλήσουμε», είπε ο δήμαρχος, ενώ ανέλυσε την δεινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο.
xtypos.eu Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Θεοχάρης με dead look
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Θεοχάρης με dead look
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ