2012-03-22 16:33:06
Φωτογραφία για Ρατσιστική βία: Κρούσματα και στην Πάτρα
Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η ρατσιστική βία στην Ελλάδα της κρίσης και της ανασφάλειας. Oργανωμένες ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν και ανήλικοι, δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα σε γειτονιές κι επιτίθενται σε μετανάστες και πρόσφυγες με το προσωπείο της «πολιτοφυλακής».

Τα πρώτα αποτελέσματα από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας που δημιούργησαν η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και 18 ΜΚΟ είναι ανησυχητικά. «Στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ρήξης του κοινωνικού ιστού και ταχύτατης περιθωριοποίησης ομάδων, το φαινόμενο απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», προειδοποιούν οι ειδικοί, προσθέτοντας πως «ολοένα και αυξάνεται ο πληθυσμός που δείχνει ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

63 κρούσματα

Συνοπτικά, καταγράφηκαν 63 κρούσματα ρατσιστικής βίας το τρίμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011 σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας (πλησίον Ομονοίας, πλ. Αττικής, Άγιος Παντελεήμονας) και της Πάτρας. Στα 51 εμπλέκονται περισσότεροι από ένας θύτες. Οι 18 θύτες φέρονται να λειτουργούν ως μέλη εξτρεμιστικών ομάδων. Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά στα ομαδικά περιστατικά εμπλέκονται και γυναίκες... Τα θύματα είναι κυρίως άνδρες και προέρχονται από το Αφγανιστάν, την Υποσαχάρια Αφρική, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Δώδεκα έφεραν βαριές σωματικές βλάβες και 10 χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ