2012-11-07 07:52:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Εκπαιδευτικό σεμινάριο από την ΑΔΕΠ στους οδηγούς οχημάτων του Δήμου
Την ευκαιρία να μυηθούν στις νέες τεχνικές οδήγησης που εξοικονομούν καύσιμα και προστατεύουν το περιβάλλον, (Eco Driving) είχαν οι οδηγοί του Δήμου Πατρέων στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η ΑΔΕΠ, το πρωί της Κυριακής 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού έργου ENESCOM.

Η εκπαίδευση των οδηγών σε θέματα που αφορούν την εξοικονόμηση καυσίμων στα οχήματα, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την αρτιότερη συντήρηση των οχημάτων, στο γενικότερο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών για το έτος 2020, έγινε στο Ι. ΚΤΕΟ "Ζώης Αθανασόπουλος" στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΑΔΕΠ κ. Αντώνης Κότσαλης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής οδηγικής νοοτροπίας προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας, γεγονός που οδήγησε την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας, στη διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου υπό τον τίτλο "Οδηγώ Οικολογικά - Προστατεύω το περιβάλλον".


Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, παρουσίασε την αρνητική πραγματικότητα, σε σχέση με το οικολογικό αποτύπωμα της Ελλάδας στον κλάδο των οδικών μετακινήσεων - μεταφορών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, ανέλυσε τη σπουδαιότητα της οικολογικής - οικονομικής οδήγησης στη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας να επιτύχει τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής για 20% μείωση των εκπομπών CO2 έως το 2020, βελτιώνοντας την ενεργειακή της απόδοση και χρησιμοποιώντας πιο καθαρές πηγές ενέργειας.

Ο κ. Γρηγόρης Ζωίδης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ΚΑΠΕ, ανέλυσε τα οφέλη του Eco - Driving (έως 20% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και αντίστοιχων εκπομπών CO2, μείωση κόστους για καύσιμα και συντήρηση του οχήματος,10-25% λιγότερα ατυχήματα-βελτίωση οδικής ασφάλειας κ.α.) και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες προς τους οδηγούς του Δήμου Πατρέων για οικονομικότερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση.

Ο τεχνικός διευθυντής του Ι. ΚΤΕΟ "Ζώης Αθανασόπουλος" κ. Χρήστος Γ. Παυλόπουλος στην εισήγησή του, ανέλυσε τις διαδικασίες τεχνικού ελέγχου του οχήματος σε σχέση με την οικολογική οδήγηση, υπογραμμίζοντας ότι ένα σωστά συντηρημένο όχημα καταναλώνει λιγότερο καύσιμο, παρέχοντας μέχρι και 15% οικονομία, ενώ παράλληλα ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον. Τόνισε δε, το ρόλο του ΚΤΕΟ στην επισφράγιση της ασφάλειας και της οικονομίας των οχημάτων, μέσω του συνεπούς τεχνικού ελέγχου και της έκδοσης κάρτας ελέγχου καυσαερίων.

Ο κ. Γρηγόρης Καραβαγγέλλης από τη σχολή οδηγών - κέντρο οδικής κατάρτισης "Καραβαγγέλης", ανέλυσε τον τρόπο διδασκαλίας της οικολογικής οδήγησης στους νέους οδηγούς, ενώ έδωσε χρηστικές συμβουλές για την οικολογική οδήγηση.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της διαδικασίας ελέγχου ρυπογόνων οχημάτων από εξειδικευμένους τεχνικούς του Ι. ΚΤΕΟ "Ζώης Αθανασόπουλος", όπου οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο οδηγοί του Δήμου Πατρέων, παρακολούθησαν στην πράξη πλέον, τα λάθη στη συντήρηση των οχημάτων που οδηγούν στην αύξηση της κατανάλωσης καύσιμου, πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της οικολογικής - οικονομικής οδήγησης.

Να σημειωθεί ότι η αντίδραση των εκπαιδευόμενων οδηγών του Δήμου Πατρέων, μετά το τέλος του σεμιναρίου, υπήρξε ιδιαίτερα ενθαρρυντική απέναντι στην οικολογική - οικονομική οδήγηση.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ