2012-11-07 13:00:08
Φωτογραφία για ΣΕΚ και ΔΕΟΚ ζητούν ίση μεταχείριση και τερματισμό της ύπαρξης φθηνού εργατικού δυναμικού
Στόχος για περιορισμό της ανεργίας στην Κύπρο, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους χθες ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως και ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, είναι η...

πιστή εφαρμογή των νόμων για ίση μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων και ο τερματισμός της ύπαρξης φθηνού εργατικού δυναμικού από κράτη – μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες, κάτι που λειτουργεί τώρα ανταγωνιστικά εις βάρος των Κυπρίων εργαζομένων. «Φιλοξενούμε σήμερα, ως συνδικαλιστικές οργανώσεις η ΣΕΚ, η ΔΕΟΚ και η ΤΟΥΡΚΣΕΝ, τη σύνοδο της Καθοδηγητικής Επιτροπής της Συντονιστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων, με συζήτηση μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για κύρια και καυτά ζητήματα, όπως η Τρόικα και προγράμματα προσαρμογής και το συντονισμό δράσης σε αυτά τα επώδυνα και δυσβάστακτα μέτρα για τους Ευρωπαίους εργαζομένους», δήλωσε ο κ. Διομήδους στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια διαλείμματος της συνόδου (ΕΣΣΕ), στο οίκημα της ΣΕΚ, στη Λευκωσία. Διαβάστε περισσότερα και σχολιάστε.


Ο κ. Μωυσέως αναφέρθηκε και στην απογευματινή συνεδρία, λέγοντας ότι «θα γίνει ένας διάλογος μεταξύ των μελών της Επιτροπής της ΕΣΣΕ και των Κυπρίων συνδικαλιστών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες που έχουν μπει σε μνημόνιο ή που είναι σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα για το μνημόνιο».

«Το απόγευμα», πρόσθεσε, «θα είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση για τους συνδικαλιστές της Κύπρου και βεβαίως και για τους υπόλοιπους».

Σε ερώτηση ποιος είναι ο προβληματισμός στην Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες για τα ζητήματα αυτά, ο κ. Μωυσέως δήλωσε ότι «αυτά, που απασχολούν το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, είναι ακριβώς τα ίδια προβλήματα που απασχολούν και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ασφαλώς, για τις χώρες που είναι στο μνημόνιο ή που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία».

«Η ουσία του θέματος», είπε ο κ. Μωυσέως, «είναι πώς υλοποιούνται οι αποφάσεις, τις οποίες το Συμβούλιο έχει πάρει, όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των λαών για την ανεργία και ιδίως πώς προωθείται η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, με το γνωστό το πρόβλημα των βορείων και των νοτίων και είναι αυτή η συζήτηση που θα γίνει το απόγευμα».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί με την καθυστέρηση που παρατηρείται από την Τρόικα στο να απαντήσει στην κυπριακή Κυβέρνηση και να έλθει στην Κύπρο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μωυσέως είπε: «Η καθυστέρηση της Τρόικας μάς ανησυχεί και πρέπει να ανησυχεί όλους, εάν λάβει κανείς υπ` όψη ότι οδηγούμαστε, πιθανόν, σε στάση πληρωμών».

«Αυτή η καθυστέρηση», δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ, «δημιουργεί ένα πάγωμα της οικονομίας καθώς και πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα».

Κληθείς να σχολιάσει τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο και την ανάγκη μεταφοράς κονδυλίων από άλλες πηγές για κάλυψη των ελλειμμάτων του Λογαριασμού Παροχών Ανεργίας, ο κ. Μωυσέως είπε ότι «η Κύπρος έχει μιαν πρωτόγνωρη ανεργία και είναι γνωστό ότι το Ταμείο Ανεργίας, αυτό που δίδει τα ανεργιακά επιδόματα, σε τέτοιες περιπτώσεις είτε χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό -δυνατότητα που δεν υπάρχει σήμερα- είτε χρηματοδοτείται από τα υπόλοιπα Ταμεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Δεν είναι ασφαλώς η λύση και δεν πρέπει να είναι αυτή η λύση, αλλά», πρόσθεσε, «στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με την ανάπτυξη και, προπαντός, με τη ρύθμιση της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στη αγορά εργασίας με την απασχόληση των κοινοτικών σε χιλιάδες εργαζομένους, που είναι φθηνό εργατικό δυναμικό, κατάσταση που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους Κυπρίους εργαζομένους».

Ως προς το πώς θα μπορούσε να προστατευθεί το εντόπιο εργατικό δυναμικό και εάν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί κάπου είδους μορατόριουμ στον αριθμό ξένων εργαζομένων στην Κύπρο, ο κ. Μωυσέως δήλωσε ότι «αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν την ένταξη».

«Τώρα», δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ, «είναι αμφίβολο και ίσως θα πρέπει να δοκιμάσει η Κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα με την ΕΕ, για να ιδεί εάν μπορεί να εξασφαλίσει μιαν παρέκκλιση για λίγο καιρό, όπως έχει καταφέρει η Ισπανία τελευταίως, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

«Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχουν και άλλες λύσεις, οι οποίες δεν δημιουργούν πρόβλημα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως είναι η νομική υπόσταση των συλλογικών συμβάσεων κα εάν γίνουν νόμος, τότε ασφαλώς δεν θα μπορούν να είναι φθηνό εργατικό δυναμικό οι κοινοτικοί, θα είναι και θύματα εκμετάλλευσης, ή ακόμη η πιστή εφαρμογή του νόμου για την ίση μεταχείριση».

«Είναι θετικό το γεγονός», είπε ο κ. Μωυσέως, «ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετικό εφαρμοστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου».

Αναφερόμενος στα «σκληρά μέτρα λιτότητας και πειθαρχίας», όπως είπε, «που επιβάλλει μονομερώς η Τρόικα», ο κ. Διομήδους δήλωσε ότι με αυτά τα μέτρα «στεγνώνουν τα δημόσια ταμεία και, άρα, δεν υπάρχει ούτε δημόσια ούτε ιδιωτική επενδυτική πρωτοβουλία και, αντί να μειώνουμε την ανεργία, συνεχίζουμε να την αυξάνουμε».

«Ισχυρό παράδειγμα», είπε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, «είναι η Κύπρος, όπου από 3% η ανεργία έφθασε σήμερα στο 12,2% και στις 50.000 ανέργους, με ουδεμίαν προοπτική, λόγω του ότι έχει παγώσει η οικονομία».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ