2012-11-09 08:59:16
Φωτογραφία για Ο Biaggi αποσύρεται από τους αγώνες
Μόλις στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής των Superbike, ο Max Biaggi και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τους αγώνες. 

Προφανώς το σχεδίαζε από καιρό, και το σύμπαν συμμάχησε μαζί του, αφού κέρδισε τον τίτλο για μισό βαθμό από το Sykes της Kawasaki.

Με κλεισμένα τα 41 ο Max Biaggi έχει στο ενεργητικό του 4 παγκόσμιους τίτλους GP250 και δύο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Superbike, WSBK.

Η ανακοίνωση έγινε επίσημα στη διάρκεια της πρες κόνφερανς που διοργανώθηκε στο σιρκουί της Vallelunga λίγο έξω από την Ρώμη, εκεί ακριβώς όπου ξεκίνησε να αγωνίζεται ο ιταλός πρωταθλητής.

Όπως παραδέχτηκε, η απόφαση ήταν πάρα πολύ δύσκολη -το προηγούμενο βράδυ δεν κατάφερε να κοιμηθεί-, αλλά πλέον έχει την αίσθηση ότι πρέπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του και νιώθει περήφανος που ήταν τόσο ανταγωνιστικός ως το τέλος της λαμπρής του καριέρας.

«Για μένα όλα ξεκίνησαν τυχαία, εδώ στην Vallelunga», είπε. «’Ήμουν ένας πιτσιρικάς που δεν είχε καμιά σχέση με τη μοτοσυκλέτα (ποδόσφαιρο έπαιζε), όμως κάτι σπίθισε μέσα μου, ό,τι ακολούθησε ήταν για μένα σαν ένα όνειρο… ένα όνειρο που κράτησε πολύ και με ταξίδεψε πολύ μακριά».

«Είναι επιλογή μου να αποσυρθώ τώρα. Είμαι υγιής και η Aprilia μου έχει ήδη προσφέρει νέο συμβόλαιο με την ίδια μοτοσυκλέτα και τα ίδια χρήματα, αλλά νομίζω πια ότι έχω κλέψει πολύν χρόνο από τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω».

Ο «Ρωμαίος Αυτοκράτορας» όπως είναι το κιτς παρατσούκλι του, είχε την πρώτη του σαιζόν στα γκραν πρι αργά, στα 20 χρόνια του το 1992. Ωστόσο κατάφερε να κερδίσει 29 αγώνες και 4 συνεχόμενους τίτλους με την Aprilia και τη Honda.

Ακολούθησαν 15 νίκες στη μεγάλη κατηγορία τα GP500 και MotoGP, πρώτα με τη Yamaha και μετά με τη Honda. Εκείνη την εποχή ο άγριος ανταγωνισμός του Biaggi με το συμπατριώτη του Valentino Rossi εκτόξευσε το σπορ σε αδιανόητα μέχρι τότε επίπεδα θεαματικότητας.

Έχοντας τερματίσει 3 φορές δεύτερος στη βαθμολογία των MotoGP, μία φορά πίσω από το Mick Doohan και δύο από το Rossi, ο Max «εξαναγκάστηκε» υπό περίεργες συνθήκες να εγκαταλείψει τα MotoGP μετά το 2005. Έμεινε χωρίς συμβόλαιο όλο το 2006 -λέγεται ότι τιμωρήθηκε από τις μεγάλες εταιρείες για τη συμπεριφορά του- πάντα «έφταιγαν» οι μοτοσυκλέτες ή οι ομάδες, ποτέ ο ίδιος. Έμεινε ένα χρόνο στην έρημο, αλλά το 2007 μεταπήδησε στο παγκόσμιο Superbike.

Εντυπωσίασε εξαρχής, αφού κέρδισε τον πρώτο του αγώνα με την Alstare Suzuki στο Qatar, όπως ακριβώς είχε κερδίσει και στον πρώτο του αγώνα 500GP, στην Suzuka το 1998.

Εκείνη την πρώτη χρονιά ο Biaggi τέλειωσε τη σαιζόν 3ος στη βαθμολογία και την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε στη δορυφορική ομάδα Sterilgarda Ducati. Ήταν μια χρονιά χωρίς ούτε μία νίκη, μαζί με το 2005 οι μοναδικές χρονιές του χωρίς ούτε μία πρώτη θέση.

Και κατόπιν ο Max επέστρεψε στο σπίτι του, στην Aprilia, με την οποία είχε τους 3 από τους 4 παγκόσμιους τίτλους στα 250GP. Εκεί τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας που έκανε το εργοστάσιο να επιβάλλει την RSV4 σαν το κορυφαίο Superbike.

Το 2009 είχε μόνον μία νίκη, αλλά το 2010 τις έκανε 10 και πήρε τον πρώτο του τίτλο στα Superbike. Την επόμενη χρονιά έχασε τον τίτλο από τον Carlos Checa και τη Ducati, αλλά φέτος επέστρεψε στην κορυφή, με μισό βαθμό διαφοράς από τον φοβερό και τρομερό Τom Sykes με το Kawasaki ΖΧ10R.

O Biaggi είναι ο μόνος αναβάτης στην Ιστορία που έχει κερδίσει πολλαπλούς τίτλους σε GP και SBK. Στα Superbike έγραψε 21 νίκες και 70 βάθρα εκτός των 2 τίτλων. Και γίνεται ο δεύτερος αναβάτης που αποσύρεται την χρονιά που κέρδισε τον τίτλο, μετά τον αυστραλό Troy Bayliss.

«Η Aprilia Racing και ο όμιλος Piaggio θέλουν να ευχαριστήσουν το Max Biaggi τούτη τη μέρα που ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τους αγώνες, για την εξαιρετική του προσφορά στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και στη δημόσια εικόνα της Aprilia», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Gruppo Piaggio στο οποίο ανήκει η Aprilia.

«Από τον πρώτο του τίτλο το 1994 στα GP250 ως τους παγκόσμιους τίτλους Αναβατών και Κατασκευαστών που κέρδισε φέτος με την Aprilia RSV4 στο παγκόσμιο SBK, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του και την προσπάθειά του με την αγωνιστική ιστορία της Aprilia. Κέρδισε αξέχαστες νίκες και έγινε ο μόνος ιταλός αναβάτης που κέρδισε παγκόσμιους τίτλους στο παγκόσμιο SBK».

«Ο Max κέρδισε 5 από τους 6 τίτλους του πάνω σε μοτοσυκλέτες του Noale, με τις οποίες απέσπασε συνολικά 41 νίκες και 43 βάθρα. Είναι αναμφίβολα ο πλέον επιτυχημένος αναβάτης στην ιστορία της εταιρείας και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του μηχανοκίνητου αθλητισμού».

«Ο όμιλος Piaggio εύχεται θερμά κάθε ευτυχία και επιτυχία στον Max Biaggi σε όλες τις ατομικές ή δημόσιες ενασχολήσεις του στο μέλλον».

Ο Biaggi άφησε να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει να έχει κάποιου είδους εμπλοκή με την Aprilia στο μέλλον. «Παίζει μια συνεργασία με την Aprilia», δήλωσε, «αλλά δεν θα έχει να κάνει με τους αγώνες».

Η εταιρεία αναζητεί τώρα τον αντικαταστάτη του πρωταθλητή, που θα αγωνιστεί δίπλα στον Eugene Laverty του χρόνου. Προς το παρόν όλο και περισσότερο ακούγεται το όνομα του Γάλλου Sylvain Guintoli.
pontikonews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ