2012-11-09 10:55:04
Φωτογραφία για Αυξάνεται η διακίνηση απορριμμάτων στην Ε.Ε.
Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας Έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας (ΕΕΑ) που δημοσιεύτηκε σήμερα αποκαλύπτει ότι εντός και εκτός των συνόρων των 27 κρατών της Ε.Ε. μεταφέρονται για ανακύκλωση ή ταφή όλο και περισσότερα απορρίμματα, περιλαμβανομένων επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι εξαγωγές απορριμμάτων από σίδηρο και χάλυβα, χαλκό, αλουμίνιο και νικέλιο από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν διπλασιασθεί στην περίοδο 1999-2011, προστίθεται στην έρευνα. Η αξία των απορριμμάτων σιδήρου και χάλυβα, μόνον το 2011, εκτιμήθηκε σε 18 δισ. ευρώ.

«Η εμπορική ανταλλαγή ακίνδυνων απορριμμάτων μπορεί να θεωρηθεί ευρύτερα ως κάτι θετικό, καθώς τα υλικά αυτά μεταφέρονται σε σημεία όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα», υπογραμμίζει η Τζάκλιν Μακ Γκλέιντ, επικεφαλής της Υπηρεσίας που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

Η ΕΕΑ προτείνει μέτρα για τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, προκειμένου να διατηρηθούν οι λιγοστοί πόροι και να μειωθούν οι δαπάνες στην έκθεσή της με τίτλο «Κινήσεις απορριμμάτων διαμέσου των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».


Αυξημένο είναι επίσης και το εμπόριο υποπροϊόντων ξύλου. Οι εισαγωγές τέτοιων απορριμμάτων στην Ε.Ε. έχει ξεπεράσει τις εξαγωγές από το 2003, λόγω της ζήτησης από την βιομηχανία ξυλοπινάκων και παραγωγής ενέργειας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η κίνηση επικίνδυνων αποβλήτων στην Ε.Ε. -εκεί όπου δεν παρεμποδίζεται από άλλα μέλη της Ένωσης- εκτιμάται πως έχει σχεδόν τριπλασιασθεί στους 8,9 εκατ. τόνους μεταξύ των ετών 2001 και 2009.

Στην Ένωση είχαν παραχθεί 74 εκατ. τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων το 2009. Στα απόβλητα αυτά περιλαμβάνεται «ιπτάμενη τέφρα από καυστήρες, μολυσμένο έδαφος, μπαταρίες μολύβδου, ορυκτέλαια και άλλα χημικά».

Η Γερμανία ιεραρχήθηκε το 2009 ως η μεγαλύτερη εισαγωγέας, ενώ η γειτονική Ολλανδία ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Στην έκθεση εκτιμάται ακόμη πως τουλάχιστον 250.000 τόνοι χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών προϊόντων μεταφέρονται κάθε χρόνο από την Ε.Ε. προς τη Δυτική Αφρική και την Ασία. Οι χώρες υποδοχής συχνά διαθέτουν ανεπαρκή νομοθεσία, ή άλλους κανονισμούς για την προστασία των εργατών που θα χειρίζονται αυτά τα απόβλητα.

lefteria.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ