2012-11-09 13:48:07
Φωτογραφία για Στο «κόκκινο» όλο και περισσότερα δάνεια
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά την κρίση, δεν κατέρρευσε, είναι εδώ και ανταποκρίνεται στις βασικές του λειτουργίες, με κυριότερη την εγγύηση των καταθέσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Ο κ. Θωμόπουλος, επισήμανε ότι οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών δεν ευθύνονται για την κρίση αλλά είναι τα θύματα της κρίσης και δεν πρέπει να τιμωρηθούν. Μιλώντας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι θα συνεχιστεί η αυξητική τους τάση μέχρι η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι που εκτιμάται για το 2014 (τέλη 2013).

Ο κ. Θωμόπουλος είπε επίσης, ότι δεν αναμένεται από τους ελέγχους επί της ευρωστίας των τραπεζών (due diligence) τίποτα το συνταρακτικό, που θα δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πραγματοποιήσει πολλά λάθη.

Μιλώντας στο Συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναγνωρισθούν από τους δανειστές μας όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς και να προβληθούν μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ώστε να ανακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας.


Έχουμε πραγματοποιήσει τα 2/3 όσον αφορά σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ.Ζανιάς, τονίζοντας την ανάγκη παραμονής του προγράμματος προσαρμογής σε τροχιά.

Ο κ. Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Το συντομότερο που θα έρθει το καλύτερο, είπε ο κ. Ζανιάς. Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Θωμόπουλος είπε ότι έχουμε συνηθίσει στις καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων που τελικά όμως έρχονται.

Εάν καθυστερήσει μια φορά η δόση σε χρονική περίοδο που πρέπει το κράτος να πληρώσει υποχρεώσεις, οι πολίτες θα καταλάβουν την αναγκαιότητα των χρημάτων που λαμβάνουμε από τους δανειστές μας, είπε ο κ. Θωμόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών που θα τις οδηγήσει σταδιακά ξανά στην διατραπεζική αγορά και μαζί με την επιστροφή καταθέσεων θα αποκτήσουν ξανά την δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ